Victor Ponta: Guvernul va sterge sumele DDA, PFA, CASS, diurne in cazul in care exista procese cu ANAF

P.c. | 12.05.2015

Pe aceeași temă

Victor Ponta, premierul Romaniei, a anuntat ca Guvernul va elabora un proiect de lege prin care va anula datoriile pentru drepturi de autor, PFA, CASS, diurne, daca exista procese intre contribuabili si ANAF. Premierul a precizat ca in multe cazuri costul proceselor depaseste cuantumul banilor obtinuti, relateaza Hotnews.


Ponta a spus ca proiectul va fi discutat in sedinta de miercuri si va reglementa situatia obligatiilor aparute pana la 1 iunie: "Miercuri trebuie sa fie in sedinta de guvern un proiect de lege care sa prevada foarte clar ca tot ce e in trecut pana la 1 iunie, sume pe care exista procese intre ANAF si diversi contribuabili referitoare la PFA, PFI, DDA, CASS, in general pentru cei care nu au venituri sau au venituri foarte mici, la acele diurne pentru soferi, deci toate cele in care noi ne aflam intr-o multime de procese, avem miercuri proiect de lege - sigur, Parlamentul urmeaza sa-l dezbata, Camera Deputatilor e decizional - si vrem sa facem un moment T0: dom'le, pana aici, stergem, ca a fost legislatia buna sau rea, oamenii au cunoscut-o sau nu au cunoscut-o. Avem procese care ne costa mai mult decat banii pe care ii recuperam, dupa care, de la 1, oricine greseste, plateste", a spus Ponta.
 

ANAF a suspendat emiterea deciziilor privind regularizarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru anul 2012, saptamana trecuta, dupa ce unii contribuabili au fost instiintati ca au de platit sume mai mari decat veniturile obtinute. Persoanele care obtin venituri din dobanzi, dividende sau chirii, indiferent de valoare, sunt obligate sa achite contributii de asigurari sociale de sanatate calculate la o baza lunara care nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe tara.

 

CITITI SI: Profesiile liberale risca sa dispara, sustine Confederatia Nationala a Patronatului Roman: Autoritatile au declansat un adevarat razboi impotriva profesiilor liberale

 

In februarie, ANAF a anuntat ca va emite din oficiu decizii de anulare a platii CASS impuse anterior pentru persoanele fizice care nu aveau obligatia acestei plati, iar persoanele care au achitat banii vor avea dreptul la restituirea sumelor platite.
 

Procedura a fost decisa de Guvern printr-un proiect de lege, dupa ce, la inceputul anului, cateva mii de copii din Curtea de Arges si din localitatile limitrofe care au alocatiile pe card au primit instiintari de plata de la ANAF prin care sunt anuntati ca au de achitat cate 468 de lei, reprezentand CAS pe anul 2012, printre cei notificati numarandu-se copii de zece ani sau nedeplasabili.
 

ANAF a anuntat atunci ca a sistat emiterea deciziilor de impunere pentru contributiile datorate din dobanzile incasate la alocatiile pentru copii si asteapta o initiativa legislativa care sa permita amnistierea fiscala in cazul sumelor deja imputate.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22