Victor Ponta: Procurorii romani ancheteaza problema inchisorilor CIA din Romania

P.c. | 17.12.2014

Pe aceeași temă

Premierul Victor Ponta a declarat, intr-un interviu pentru Bloomberg, ca procurorii romani investigheaza daca la noi in tara a existat vreo inchisoare CIA. Ponta a mai spus ca nu a primit nicio informatie oficiala din partea autoritatilor romane pe aceasta tema, in perioada in care a fost prim-ministru, relateaza ziare.com


Prim-ministrul a spus, intr-o declaratie pentru Bloomberg, ca nu are nicio informatie in ceea ce priveste tehnicile de interogare folosite in inchisorile secrete ale agentiei americane de spionaj. "Daca s-a intamplat ceva, s-a intamplat in urma cu 10 ani", a adaugat Ponta.
 

Fostul presedinte Ion Iliescu, social-democrat ca Victor Ponta, care s-a aflat la conducerea tarii intre 2000 si 2004, a declarat in urma cu o saptamana ca nu are cunostinte despre inchisori secrete ale CIA in Romania, mentioneaza sursa citata.
 

"Din momentul in care am devenit prim-ministru, nu am primit nicio informatie oficiala din partea autoritatilor romane cu privire la acest subiect", a spus Ponta, intr-un interviu acordat marti, de la Belgrad. "Exista investigatii efectuate de biroul procurorului general, pot sa va asigur doar, din punctul de vedere al Guvernului, vom fi complet transparenti si va vom furniza toate informatiile pe care le-am putea avea", a mai spus Ponta.
 

CITITI SI: MAE: Nu deţinem probe privind închisorile CIA în România

 

Ramona Bulcu, procuror al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a confirmat informatia, insa a precizat ca nu poate oferi detalii suplimentare pentru a nu periclita ancheta.
 

In versiunea publica a raportului Comisiei de Informatii din Senatul SUA privind programul de interogare al CIA sunt secretizate o serie de informatii, inclusiv tarile in care ar fi existat inchisori secrete ale Agentiei Centrale de Informatii. Presa externa a scris, insa, ca detalii din document permit decodarea acestor centre de detentie.
 

Potrivit Washington Post, in raport sunt mentionate inchisori din cinci tari: Polonia, Romania, Lituania, Afganistan si Thailanda, acestea fiind desemnate prin culori. Astfel, presupusa inchisoare secreta a CIA din Romania figureaza drept "detention site black".

 

CITITI SI: Washington Post: Romania, pe lista tarilor care au gazduit inchisori secrete ale CIA. Primii detinuti ai CIA ajunsi in Romania in toamna anului 2003

 

Din interpretarea datelor cuprinse in raport, CIA nu informase Departamentul de Stat despre existenta inchisorii din Romania, situatie pe care un fost ambasador SUA la Bucuresti Michael Guest a catalogat-o "inacceptabila", autoritatile de la Bucuresti cerand in 2006 inchiderea centrului de detentie.

O comisie a Parlamentului Romaniei a stabilit, in iunie 2006, ca exista date clare ce atesta faptul ca avioanele militare americane au aterizat pe aeroporturile romanesti exclusiv din motive tehnice si ca, in Romania, nu exista inchisori pentru prizonieri suspecti de terorism. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22