VIDEO Biserica Ortodoxa lanseaza o campanie pentru inscrierea copiilor la ora de Religie

T.d. | 02.03.2015

Pe aceeași temă

Vedete precum Dorel Visan Ana Blandiana, Connect-R sau Sofia Vicoveanca apar intr-o campanie derulata de Biserica Ortodoxa Romana (BOR), in vederea inscrierii copiilor la ora de Religie in scoli. Campania promovata de Trinitas Tv, televiziunea Patriarhiei Romane, vine dupa ce Curtea Constitutionala (CCR) a decis ca ora de Religie este optionala in scoli.

 


Ministrul Educatiei a anuntat ca parintii care mai vor ora de Religie pentru copii depun cerere pana pe 6 martie, insa nu a clarificat nici pana acum daca Religia va fi prima/ultima ora sau daca specialistii au gasit alta solutie pentru optionalul acesta.

In videoclipurile difuzate de televiziunea Patriarhiei apar vedete precum Dan Puric, Manuela Harabor, Dorel Visan, Ana Blandiana, Elisabeta Lipa, Connect-R, Sofia Vicoveanca, Daniel Buzdugan sau Liana Stanciu, care este si presedinta Asociatiei Parinti pentru Ora de Religie (APOR), potrivit Hotnews.

La finalul clipurilor apare mesajul: "O campanie APOR sustinuta de TRINITAS TV”. Televiziunea Patriarhiei Romane a BOR precizeaza ca declaratiile acestor persoane "sunt prezentate de Trinitas TV in spoturi difuzate zilnic".
 

Context

Ministerul Educatiei a anuntat ca disciplina Religie devine optionala pentru elevi inca de semestrul acesta. Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat ca parintii pot depune cerere prin care sa isi inscrie copiii la ora de Religie, pana pe 6 martie 2015, pentru ca pe 9 martie 2015 expira termenul de 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficiala a deciziei Curtii Constitutionale, si “daca pana pe 9 martie nu vom avea aceasta situatie a optiunilor, este pusa sub semnul intrebarii derularea in legalitate a orelor de Religie”.

Ministerul Educatiei nu a anuntat, insa, nici pana astazi ce se intampla in clasele unde vor fi sub 12 optiuni pentru ora de Religie (o clasa trebuie sa aiba minimum 12 elevi), ce se va intampla cu salariile profesorilor de Religie titulari care nu vor mai avea ore si, cel mai important, cum vor fi plasate orele de Religie pentru a nu interfera cu programul elevilor care nu aleg optionalul Religie.

Ministrul declara in urma cu doua saptamani ca ora de Religie "va trebui sa fie plasata ultima sau prima ora [pentru a nu impiedica programul elevilor care nu fac aceasta disciplina - n.red.], insa tehnic va fi foarte dificil de realizat, pentru ca ar insemna ca un profesor de Religie sa predea 2 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, ceea ce inseamna un cuantum de 10 ore predate pe saptamana, care este mai mic decat cuantumul orelor din norma didactica. Vom vedea solutiile tehnice".

In 12 noiembrie 2014, Curtea Constitutionala a decis ca articolul din legea educatiei care spune ca "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie" este neconstitutional

CCR considera ca parintii care doresc ca aceste cursuri de Religie in scoala sa fie urmate de copiii lor trebuie sa faca o solicitare in acest sens.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22