VIDEO Ce spune comisia Universitatii din Bucuresti despre teza de doctorat a Olgutei Vasilescu: Formulari preluate identic din alte lucrari si numeroase citate fara precizarea sursei

T.d. | 23.12.2014

Pe aceeași temă

In teza de doctorat a Olgutei Vasilescu, primar al Craiovei, apar formulari preluate identic sau aproape identic din alte lucrari, fara ca autoarea sa indice faptul ca nu ii apartin, dar si numeroase citate fara precizarea sursei. Informatia apare in raportul de expertiza realizat de o comisie a Universitatii din Bucuresti, in conditiile suspiciunilor de plagiat in cazul tezei edilului Craiovei, potrivit Romania Libera.

Referitor la regulile de redactare a tezei de doctorat, în raportul Cosminei Rughiniş de la Comisia de Etică a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din Universitatea din Bucureşti (UB) se precizează că "bibliografia nu permite identificarea lucrărilor consultate de autoare în vederea redactării lucrării".


In plus, raportul mai arata ca "din lucrare lipsesc unele capitole și subcapitole menite a evidenția elementele de noutate pe care autoarea își propune să le introducă prin intermediul tezei". De asemenea, practicile de atribuire a surselor ideilor care alcătuiesc conținutul tezei nu permit discriminarea contribuției autoarei la subiectul tratat și nici verificarea afirmațiilor pe care ea le atribuie altor surse, mai este mentionat in documentul in cauza.

Doctoratul Olguţei Vasilescu a fost analizat şi prin prisma normelor de bună practică în autoratul ştiinţific. Astfel, conform raportului, s-a constatat că numeroase citate din lucrare sunt cu localizare incompletă a sursei (propoziții, între ghilimele, fără informații complete privind sursa de proveniență; pot lipsi una sau mai multe din următoarele informații: autor, lucrare, pagină) sau fără localizarea sursei (propoziții între ghilimele fără informații privind sursa de proveniență).

În doctorat apar şi "formulări preluate identic sau aproape identic de autoare din lucrări care nu îi aparțin, fără a indica, prin utilizarea ghilimelelor, faptul că nu sunt formulările sale", se mai precizează în raport.

Avand titlul "Contribuția lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne", teza a fost realizată de Olguţa Vasilescu sub conducerea prof. univ. dr. Dumitru Otovescu. In cadrul lucrarii stiintifice, majoritatea textului din capitolul 3 constă în reformulări ale textului inițial al lui Pareto de tip propoziție cu propoziție, fiind foarte rare sintetizări de paragrafe sau subcapitole, se mai precizează în raport.

În plus, capitolul 7 se găsește în totalitate pe internet, fără a se putea stabili autorul textului respectiv, se arată în acelaşi raport.

Universitatea Bucureşti a solicitat Consiliului Naţional de Etică (CNE) să verifice teza de doctorat a primarului Craiovei, Olguţa Vasilescu, suspectată de plagiat.

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti s-a autosesizat în cazul tezei de doctorat cu titlul "Contribuţia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne", susţinută de Olguţa Vasilescu în 2007, la Facultatea de Sociologie.
 

Reactia Olgutei Vasilescu

Lia Olguţa Vasilescu a declarat că o va da în judecată pentru calomnie pe profesoara Cosmina Rughiniş, care a întocmit referatul de expertiză privind suspiciunea de plagiat în cazul tezei sale de doctorat, adăugând că va merge şi la Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti pentru a-şi prezenta lucrarea.

Primarul Craiovei a mai spus că a fost informată de presă că există suspiciunea de plagiat în cazul tezei sale de doctorat, susţinând că profesoara Cosmina Rughiniş, de la Facultatea de Sociologie, care a realizat referatul de expertiză, "nu a fost aproape deloc cercetată", existând foarte puţine studii despre aceasta.

"Este inutil să vă spun că acest sociolog nu a fost aproape deloc cercetat. Există foarte puține note și studii despre el. Când m-am apucat de această lucrare, mi s-a spus de comisia de doctorat că o să fie foarte greu, că nu există materiale pe care aș putea să le citesc, dar m-am înhămat și la traducerea lui Vilfredo Pareto. Am aici cele trei volume pe care eu le-am tradus. Trataul de Sociologie Generală are patru volume, trei le-am tradus deja și înțeleg că această doamnă de care nu am auzit, s-ar putea să fie o somitate, dar la ce gafă a făcut, are a-și cere scuze - Cosmina Rughiniș - care spune că o parte din lucrarea mea de doctorat, un întreg capitol ar fi plagiat", a spus Lia Olguţa Vasilescu.
 

Cine este Olguta Vasilescu

Primar al municipiului Craiova din iunie 2012, anterior senatoare PSD, Lia Olguţa Vasilescu a absolvit Facultatea de Litere şi Istorie a Universităţii din Craiova, specializarea Română-Italiană, în 1997, Colegiul Naţional de Apărare, în 2001, iar în 2007 a obţinut doctoratul în sociologie la Universitatea din Bucureşti. De asemenea, a avut burse de studii în Italia, Danemarca şi Belgia, potrivit datelor de pe site-ul Primăriei Craiova.

Vasilescu a fost deputat de Dolj în mandatul 2000-2008, ulterior, până la preluarea funcţiei de primar al municipiului Craiova, fiind senator. Ea a fost lector asociat la Universitatea de Vest din Timişoara, în perioada 2009 - 2012.

Olguţa Vasilescu a notat, în Curriculum Vitae, că a scris lucrările ştiinţifice "Cultura - factor de securitate naţională" şi "Vilfredo Pareto şi contribuţia la dezvoltarea sociologiei moderne" şi a tradus din italiană în română "Tratatul de sociologie generală", de Vilfredo Pareto.

Primarul Craiovei a fost membru PRM din 1991 până în 2008, când a trecut la PSD, fiind până în 2013 vicepreşedinte PSD Dolj şi ulterior preşedintele organizaţiei municipale PSD Craiova.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22