VIDEO Comisia Juridica din Senat avizeaza pozitiv reintroducerea pensiilor speciale pentru functionarii din Parlament

T.d. | 03.06.2015

Pe aceeași temă

Un proiect de lege care prevede reintroducerea pensiilor speciale pentru functionarii parlamentari a primit aviz pozitiv, miercuri, in Comisia Juridica din Senat.

Initiativa prevede ca functionarii publici parlamentari care au cotizat la pensie timp de 30 de ani, din care cel putin 14 ani au fost in structurile parlamentare, vor beneficia de o pensie de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni, potrivit Ziare.com.

Initiat de mai multi parlamentari PSD, proiectul este motivat prin repararea unei nedreptati facute de Guvernul Boc, in 2010, fata de functionarii publici.

Proiectul mai prevede ca, pentru fiecare an petrecut in Parlament, dupa cei 14 ani, se adauga cate 1% din venit la cuantumul pensiei

Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, Senatul fiind prima camera sesizata.
 

Si parlamentarii isi vor pensiile speciale inapoi

Aceasta nu este singura initiativa de acest fel. In aprilie, in Parlament a intrat in dezbatere un proiect de lege ce prevede reintroducerea a ceea ce sunt numite pensii speciale pentru alesi. Initial, proiectul a fost semnat de aproximativ 260 de deputati si senatori, atat de la Putere, cat si de la Opozitie.

Ulterior, liberalii anuntau ca toti parlamentarii din grupurile PNL si-au retras semnaturile de pe initiativa legislativa, cu o singura exceptie si anume Radu Zlati.

Unul dintre inițiatori, deputatul PSD Petru Daea, a explicat că parlamentarii au nevoie de pensiii speciale deoarece ei nu beneficiază de spor de vechime pentru perioada petrecută pe băncile legislativului.

În cazul său, pensia ar urma să fie de 2.500 de lei, dar dacă se aprobă proiectul, suma va fi de 6.000 de lei, întrucât el este parlamentar din anul 2004.

Proiectul a primit aviz pozitiv in Comisia pentru Statut a Camerei Deputatilor, in 12 mai. O decizie finala urmeaza a fi luata in plenul reunit al celor doua camera.

De altfel, in 10 mai, premierul Victor Ponta spunea ca Executivul va da aviz negativ in privinta proiectului in cauza.

Intrebat cand va trimite Guvernul un punct de vedere referitor la pensiile parlamentarilor, seful Guvernului a precizat ca acesta va fi transmis foarte repede, si anume saptamana viitoare.

Intrebat de asemenea daca acesta va fi pozitiv sau negativ, Ponta a raspuns: "Negativ, bineinteles. Conform acordului nostru cu FMI".

"Cuantumul indemnizației se acordă în limita a 3 mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizației îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară", se arată în proiectul de lege.

Cei cu un singur mandat în Parlament vor primi în plus o indemnizație de 1.200 de lei, spune Petre Daea, cei care au stat in Parlament două mandate - 2.400 de lei, iar celor cu trei sau mai multe mandate le-ar reveni 3.600 de lei, sume ce se adaugă la pensia calculată în funcție de contribuții.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22