VIDEO Dosarul Romgaz-Interagro. Adriean Videanu, audiat la DIICOT. Procurorii au extins acuzatiile: ABUZ IN SERVICIU si COMPLICITATE LA DELAPIDARE

T.d. | 16.02.2015

Pe aceeași temă

Adriean Videanu a venit, luni, la DIICOT. Fostul ministru al Economiei a declarat ca a fost citat pentru a i se aduce la cunostinta extinderea urmaririi penale in dosarul Romgaz-Interagro. Procurorii il acuza pe Videanu si de abuz in serviciu si complicitate la delapidare.

Adriean Videanu a ajuns la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în jurul orei 10.40, fiind însoşit de avocatul său, Cristian Ene.

Videanu a spus, la intrarea în sediul DIICOT, că a venit pentru a i se aduce la cunoştinţă extinderea urmăririi penale în dosarul Romgaz-Interagro, potrivit Mediafax.

Dupa aproximativ 30 de minute petrecute in sediul DIICOT, fostul ministru al Economiei a declarat la iesire ca anchetatorii i-au adus la cunostinta faptele pentru care este anchetat.

Videanu a mai spus ca nu vrea sa vorbeasca despre dosar: “Justitia nu se face la televizor, ci in fata procurorului si a instantei”, a sustinut Adriean Videanu, potrivit Romania Libera.
 

Context

DIICOT a cerut din nou aviz preşedintelui, în doi februarie, pentru urmărirea penală a lui Adriean Videanu, ministru al Economiei în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, în dosarul Romgaz - Interagro, pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.

In patru februarie, presedintele Klaus Iohannis a transmis cererea de urmarire penala fata de Adrian Videanu, “pentru a se proceda conform legii”.

În acelaşi dosar, procurorii au cerut şi aviz de la Senat pentru urmărirea penală a lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, tot pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.

Potrivit DIICOT, în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, şi în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr de şase ordine, respectiv trei memorandumuri.

Cei doi foşti miniştri au avut drept scop sprijinirea intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către omul de afaceri Ioan Niculae şi au utilizat SNGN Romgaz SA, unitate naţională de interes strategic, în interesul privat al firmei lui Niculaie, Interagro SA, rezultă din referatul procurorilor.

"Demersurile miniştrilor Varujan Vosganian şi Adriean Videanu s-au realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând circa 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind grav afectate principalele activităţi ale SNGN Romgaz SA, societatea naţională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale", potrivit DIICOT.

Procurorii au suspiciuni că prin activitatea miniştrilor, respectiv prin vânzarea preferenţială către Interagro SA a unor cantităţi masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale. Mai mult, SNGN Romgaz SA şi Ministerul Economiei, fiind entităţi ale statului cu atribuţii în domeniul energetic, s-au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a României.

În actele procurorilor se mai arată că SNGN Romgaz SA a livrat către Interagro SA gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv circa 500 de milioane de dolari, din care aproximativ 92 milioane de dolari reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22