VIDEO Klaus Iohannis, inaintea Consiliului European: Cotele obligatorii nu sunt o solutie

Paul Cristescu | 23.09.2015

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, sustine o declaratie de presa la Palatul Cotroceni inaintea plecarii la Consiliul European. Dupa sedinta Consiliul European, Iohannis va participa la Adunarea Generala a ONU la New York iar apoi va avea o intalnire cu vicepresedintele Joe Biden, la Casa Alba.

Pe aceeași temă

 

Cititi cele mai importante declaratii ale presedintelui: (preluare Hotnews)

 

Despre pozitia Romaniei la Consiliul European:

 

Azi voi participa de la ora 18 la sedinta informala a Consiliului European. Presedintele Tusk a convocat intalnirea pentru a discuta chestiunea migratiei. Se doreste discutarea modalitatilor de prevenire, cum pot fi ajutate tarile de unde vin refugiatii sau migrantii, ce se poate face pentru a ajuta refugiatii din taberele din Orientul Mijlociu pentru a preveni migratia spre UE.

 

Voi reitera pozitia Romaniei pentru mentinearea unui raport echilibrat intre solidaritate si responsabilitate, lucru pe care l-am spus si la celelalte Consilii.
 

 

Despre impunerea cotelor obligatorii la Consiliul JAI:

 

A doua chestiune este legata de Consiliul JAI de ieri. Dupa cum stiti, decizia Consiliului JAI pentru relocarea a 120.000 de refugiati a fost adoptata. Romania ar urma sa primeasca in jur de 2.400 de persoane, adaugat la persoanele ce ar trebui sa vina in Romania in urma participarii noastre voluntare anuntate in cursul verii.

 

Regret ca aceasta decizie, in loc sa fie luata prin consens, in baza unor negocieri, s-a luat prin vot majoritar. Nu cred ca impunerea cotelor obligatorii prin vot majoritar rezolva problema.


Aceasta impartire matematica nu tine cont de o serie de factori foarte importanti.
 

Deja aseara au inceput sa apara tot felul de opinii. Ministrul de Interne a participat acolo cu un mandat perfect. A avut mandatul Guvernului, conform legislatiei, intarit de decizia CSAT.

 

Cotele obligatorii au fost refuzate de Romania inca din martie. Am sustinut pozitia Romaniei de participare voluntara.
 

Dupa cum stiti, Parlamentul a fost informat si pe calea normala de catre consilierul pe afaceri europene, dar si de mine, in alocutiunea de zilele trecute. Parlamentul nu da mandate pe aceste chestiuni.
 

Aceste decizie de ieri a Consiliului JAI nu se va rediscuta azi in Consiliul European. Decizia a fost luata de Consiliul JAI, care e competent pe aceasta chestiune, si nu are nevoie de revotare sau validare in Consiliul European.

 

Inteleg ca sint tari care vor sa conteste decizia, vom astepta sa vedem rezultatul acestor contestari.
 

Numarul de refugiati nu e mare, si nu trebuie sa-i primim pe acesti refugiati in urmatoarele saptamani, cel mai probabil intr-un an.
 

Problema poate fi gestionata usor de Romania. Pozitia noastra ramane in continuare una de participare voluntara. Nu cred ca aceste cote reprezinta o solutie.

 

Despre participarea la Adunarea Generala a ONU

 

Dupa Consiliul European din aceasta seara voi pleca a New York. Voi participa la Adunarea Generala ONU. ONU sarbatoreste anul acesta 70 de ani de la infiintare. 

 

La ONU au loc o serie de summituri importante. Eu voi participa la mai mutle summituri si voi participa la intilnirea care va adopta Agenda 2030 pentru devoltare durabila. E un angajament al sefilor de stat si de guvern.


Voi participa, ca sa dau citeva exemple, la invitatia presedintelui SUA la summitul dedicat contracararii ISIS, la summitul pentru egalitatea de gen coorganizat de presedintele Chinei si de secretarul general ONU.
 

Prezenta mea la New York imi va da ocazia sa am intilniri bilaterale cu mai multi sefi de state si voi comunica si continutul lor.
 

Voi avea deosebita placere ca in marja deplasarii sa am o intilnire cu vicepresedintele Joe Biden la Casa Alba. Aceasta prima intilnire oficiala va fi fundamentata pe obiectivul intaririi parteneriatului strategic intre Romania si SUA.

 

Intrebari:

 

 

I : Ce veti incerca sa obtineti la Consiliul European?

Raspuns: Dosarul Schengen nu va fi conexat cu dosarul migratiei. Nu vom discuta aderarea la Schengen cu aceasta ocazie. In ce priveste alocarile bugetare, vom primi 6.000 de euro de la UE pentru fiecare refugiat. Este important de stiut: Romania nu e impotriva primirii refugiatilor, noi am fost de acord sa primi refugiati in limita resurselor noastre. Ceea ce nu ni s-a parut oportun e calcul pe baza de cote obligatorii, care nu tine cont aproape deloc de realitatile din fiecare stat membru. Recomandarea mea catre Guvern va fi sa gaseasca caile cele mai bune pentru a gestiona refugiatii. Sint convins ca se gasesc usor cai bune.

 

I: Cehia a anuntat ca va contesta. Intentionam sa contestam si noi la Curtea Europeana de Justitie?

A: Vor fi voci care vor dori sa-si exprime punctul de vedere. Eu imi voi exprima nemultumirea fata de modul in care s-a procedat, pentru ca s-a fortat un vot. Insa problema care se va pune nu e de a rediscuta aceasta chestiune, ci de a discuta solutii mai profunde, care vizeaza tarile de unde provin refugiatii.
 

Q: Ati luat in calcul sa-i permiteti premierului sa mearga la Consiliul European?
A: Nu vreau sa comentez declaratia premierului, mi se pare o abordare fundamental deplasata.
 

Q: Pe ce criterii vor fi alesi refugiatii care vin in Romania, fata de cei care merg in Germania?
A: Nu s-a discutat in nici un fel o selectie a refugiatilor. Procedura trebuie detaliata de cei care se ocupa de aceasta chestiune.
 

Q: Spuneati ca in realitate numarul de refugiati nu e mare. Inseamna ca Romania va fi de acord?
A: Asteptam clarificari. Acest numar de refugiati poate fi usor gestionat de Romania.
 

Q: Ce asteptari aveti de la motiunea de cenzura?
A: Nu sint implicat deloc in motiune si nici in negocierile dintre partide. Dar ar fi un rezultat bun daca ar trece motiunea. Romania are un premier trimis in judecata, suntem unici in sensul negativ.


Q: Saptamana trecuta spuneati ca marea problema e integrarea refugiatilor. Cum se va rezolva?
A: Nu ne-am trezit, ca am aflat cu totii de la televizor
 

Q: Construim noi tabere pentru refugiati?
A: Va va putea raspunde probabil guvernul. Insa nu va fi nevoie sa se construiasca foarte multe locuri suplimentare, pentru ca refugiatii sint trimis in alte parte din centrele de primire. Pe parcurs vin altii. E un proces dinamic si cei care vor gestiona efectiv vor veni sau nu cu propuneri de extindere. Dupa parerea mea nu e o problema complicata.
 

Q: Va rog sa comentati conflictul intre Ungaria si Romania. Guvernul a gestionat bine schimbul de replici?
A: Eu cred ca ar fi fost mai indicata o mai mare retinere de ambele parti. Nu consider ca se rezolva ceva prin astfel de replici, ba dimpotriva se complica relatiile. Dialogul a fost in afara cadrului uzual diplomatic.

 

Q: Intrebat despre declaratiile lui Victor Ponta referitoarea la participarea primului ministru la Consiliul European: 
A: Acest prim-ministru nu va participa niciodata la Consiliul European.
 

Q: Intrebat despre declaratiile lui Lazar Comanescu, consilier prezidential pe probleme de politica externa, despre Siria:

A: L-am intrebat pe domnul Comanescu si mi-a spus ca nu s-a exprimat asa, ca titlul respectiv ar fi fost dat de redactie. Am rugat Departamentul de Comunicare sa verifice. Pozitia oficiala reprezentata de mine nu e de sprijin pentru regimul la putere in Siria. Parerea noastra e ca problema siriana trebuie rezolvata prin negocieri politice. Cel mai important ar fi sa se gaseasca o cale spre dialog, care sa termine acest razboi groaznic.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22