VIDEO Liberalii acuza PSD ca tergiverseaza votul final in cazul numirii lui Eduard Hellvig la sefia SRI: Social-democratii i-au prostit pe multi parlamentari ca vor sa negocieze conducerea SIE

T.d. | 25.02.2015

Pe aceeași temă

Liberalii acuza PSD de o presupusa “negociere pentru conducerea Serviciului de Informatii Externe (SIE)”. O disputa pe tema numirii lui Eduard Hellvig la sefia Serviciului Roman de Informatii (SRI) a avut loc in Birourile Permanente din Parlament. Astfel, in timp ce PNL a propus ca plenul reunit pentru votul in cazul Hellvig-SRI sa aiba loc miercuri, de la ora 15.00, social-democratii au decis amanarea sedintei pentru lunea viitoare, incepand cu ora 16.00. Liderul deputatilor liberali, Ludovic Orban, contesta decizia PSD si spune ca “i-a prostit pe multi parlamentari ca vor sa negocieze conducerea SIE”.

Avizat favorabil in Comisia pentru controlul SRI, Hellvig mai are nevoie, la acest moment, de votul de incredere al plenului Parlamentului pentru a prelua oficial directoratul Serviciului. Si, desi si-au anuntat sustinerea pentru noua nominalizare in fruntea SRI, liderii coalitiei de guvernare tergiverseaza votul final, acuza liberalii.


Lucrurile sunt simple, ori eşti bărbat şi spui ce vrei, indiferent ce ascunde această tergiversare, i-a prostit pe mulţi parlamentari că vor să negocieze conducerea SIE, nu cred că se poate negocia, nu este un târg în piaţă”, a declarat liderul liberalilor din Camera Deputatilor, Ludovic Orban, potrivit Gandul.

De cealalta parte, PSD arata ca ”Biroul Permanent a stabilit şedinţa de plen pentru luni, la ora 16:00, cu 14 voturi pentru. Nu mă întrebaţi de argumente, că nu i-am întrebat pe colegii mei. Liberalii au cerut să fie azi, de la ora 15:00. Puteam poate s-o facem şi azi, dar nu este decizia mea şi nici a domnului Tăriceanu, nu noi mobilizăm membrii grupurilor parlamentare astfel încât să fie prezenţi la o şedinţă”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Intrebat de motivele care au stat la baza acestei decizii, Zgonea a invocat lipsa de autoritate in acest sens.

”Coaliţia de guvernare are un organ de conducere care vă poate răspunde. Eu nu fac parte din acest organ de conducere şi nici nu sunt purtător de cuvânt. Nu am această competenţă”, a adăugat Valeriu Zgonea.
 

Liberalii acuza un “comportament imoral”

Totusi, lucrurile nu arata atat de clar din tabara liberala.

“Zgonea nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase. În discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, domnul Ponta şi-a dat acordul pentru data de astăzi. Astăzi a venit PSD-ul, fără nicio motivaţie, şi au propus ca şedinţa să aibă loc luni. Este vorba de numirea directorului SRI, într-o perioadă în care există o conducere interimară, asupra căreia planează multe semne de întrebare, chiar pesediştii au solicitat în perioada în care domnul Iohannis a reflectat să grăbească numirea, dar astăzi vin cu o propunere total lipsită de logică, în care singurul lor argument a fost suntem noi mai mulţi şi aşa vor muşchii noştri. Este un comportament profund imoral, o atitudine de neînţeles din partea PSD care nu ştiu ce vrea să câştige din afacerea asta”, a spus Ludovic Orban.
 

Alina Gorghiu respinge o negociere pentru SIE

Si co-presedintele PNL, Alina Gorghiu, considera situatia “de inteles”, PSD neavand “nicio motivatie” pentru a amana votul final in cazul numirii lui Hellvig la SRI.

"In opinia mea, este de neinteles. Nu stiu care este motivatia PSD. Inteleg ca nu are nici una. E trist, nu e prima data si probabil nu va fi ultima oara cand PSD nu are o explicatie de ce amana o sedinta de plen reunit", a spus Gorghiu, referitor la amanarea pentru luni a votului in cazului lui Hellvig.

In ce priveste o presupusa negociere a social-democratilor in privinta sefiei SIE, Gorghiu a spus ca nu are cunostinta de asa ceva.

Nu stiu niciun motiv pentru care PSD a decis sa amane, prin votul din Birourile Permanente, plenul reunit. Nu stiu sa existe vreo negociere. Ma indoiesc ca poate exista o negociere din acest punct de vedere. Pentru ca nu la nivel parlamentar se decide propunerea pentru viitorul sef al SRI sau al SIE, ci propunerea, conform Constitutiei, vine de la seful statului", a spus Gorghiu, potrivit Hotnews.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22