VIDEO Marian Vanghelie primea spaga in pungi de plastic, intr-o piata din Bucuresti (motivare instanta)

T.d. | 16.04.2015

Pe aceeași temă

Marian Vanghelie primea spaga in pungi de plastic, intr-o piata din Bucuresti, potrivit motivarii mentinerii in arest a primarului suspendat al Sectorului 5. Vanghelie se afla in arest preventiv din 14 martie in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani.


Informatia apare in motivarea prin care judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis sa-l trimita in arest preventiv pe Marian Vanghelie. Astfel, potrivit probelor prezentate la dosar de catre procurorii DNA, edilul suspendat al Sectorului 5 primea banii in pungi de plastic, in Piata 13 Septembrie de pe Soseaua Antiaeriana din Bucuresti, potrivit Digi24.

De altfel, arata documentul, anchetatorii au venit cu probe importante si marturii in acest sens. Astfel,o marturie a fost depusa de directorul Administratiei Domeniului Public Sector 5, care le-a spus procurorilor ca Vanghelie incasa un comision de 20% din contracte, acestea fiind la randul lor supraevaluate cu 100%.

In 9 aprilie, procurorii anticoruptie au pus sechestru pe bunurile lui Marian Vanghelie si ale Oanei Mizil, iubita acestuia. Oana Mizil este suspectata, in acest caz, de operatiuni de comert incompatibile cu functia.
 

Inca 30 de zile de arest

Marian Vanghelie se afla in arest din 14 martie cand Inalta Curte a aprobat cererea procurorilor anticoruptie si a dispus arestarea preventiva a lui Vanghelie.

Ulterior, in 8 aprilie, Instanta Suprema a dispus alte 30 de zile de arest fata de Vanghelie.
 

Si arestat, si suspendat

Decizia privind prelungirea masurii arestului preventiv a venit la doar doua zile de la anuntul privind suspendarea lui Vanghelie din functia de primar al Sectorului 5 din Bucuresti.
 

(Marian Vanghelie)
 

Anuntul a fost facut de prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, acesta explicand ca atributiile vor fi preluate de viceprimar, iar in cazul in care Vanghelie va fi condamnat definitiv vor fi organizate alegeri anticipate.

Ordinul prefectului este valabil pana cand Marian Vanghelie iese din arestul preventiv.
 

Comision de 20%

Concret, anchetatorii vorbesc despre un presupus comision de 20% din valoarea contractelor pe care Marian Vanghelie l-ar fi perceput, în schimbul atribuirii unor contracte publice care totalizează 2 miliarde de lei, către firmele lui Marin Dumitru, prieten bun al lui Vanghelie, devenit acum principalul denunțător din dosar.

 „Comisionul” respectiv, arata procurorii, a fost plătit de către omul de afaceri, inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, prin intermediul inculpatului Niculae Mircea-Sorin și a unei alte persoane apropiate lor. Acest comision a fost plătit, în parte, și sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace S.R.L. (societate controlată, prin intermediul unor societăți de tip off-shore, de către omul de afaceri) și societăți comerciale controlate, prin interpuși, de către Vanghelie Marian-Daniel, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani”, se arata in comunicatul DNA. 

 “Comisionul” in cauza s-ar fi materializat si in doua imobile noi cedate unor persoane din anturajul lui Vanghelie, sustin procurorii.

De asemenea, pentru garantarea plății „comisionului” de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societăți comerciale unor apropiați ai inculpatului Vanghelie Marian-Daniel”, mai arata DNA.

Potrivit sursei citate, o “altă modalitate de plată a „comisionului de 20%” a constat în achitarea de către societățile controlate de către aceeași persoană a cheltuielilor de renovare și amenajare a unor spații utilizate de către societatea controlată de Fashion Brand Management S.R.L. (asociat fiind inculpatul Niculae Mircea-Sorin)”.
 

Spalare de bani

La acuzatia privind luarea de mita sub forma unui “comision” se adauga si suspiciunea privind o presupusa spalare de bani:

În aceeași perioadă, inculpații Vanghelie Marian-Daniel (primarul Sectorului 5 București) și Niculae Mircea-Sorin (acționar majoritar la societatea comercială București S.A. și asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management S.R.L.) au transferat sume de bani provenite din comiterea infracțiunilor de luare de mită, sub forma achiziționării de bunuri mobile și imobile și sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăților comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora”, se arata in comunicatul DNA.

In plus, “cei doi au disimulat adevărata natură a provenienței cu privire la două imobile pretinse de către Vanghelie Marian-Daniel de la administratorul mai multor societăți comerciale”.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22