VIDEO NATO a interceptat un avion militar rus. Polonia se declara INGRIJORATA de agresivitatea Moscovei. Suedia pregateste rezervistii

T.d. | 11.12.2014

Pe aceeași temă

Alianta Nord-Atlantica (NATO) a publicat o inregistrare video in care este interceptat un avion militar. In context, ministrul polonez al Apararii, Tomasz Siemoniak, s-a declarat joi "ingrijorat" din cauza activitatii militare "fara precedent" a Rusiei in Marea Baltica, in ultimele zile. In plus, Suedia a reintrodus joi posibilitatea de a chema rezervistii la exercitii militare, ministerul Apararii invocand rolul "reinarmarii Rusiei", potrivit Mediafax.

Avionul de vânătoare rus a fost interceptat de NATO pe 8 decembrie, deasupra Mării Baltice.

Filmarea a fost realizată de piloţii unui avion de vânătoare F-16, aparţinând Olandei. Avionul militar NATO a fost trimis de la baza poloneză Malbork pentru interceptarea aparatului rus.

Alianţa Nord-Atlantică a comunicat că, în contextul crizei ucrainene, deasupra Mării Baltice au fost interceptate zeci de avioane militare ruse.
 

Varsovia e “ingrijorata”

Polonia a tras, joi, un semnal de alarma cu privire la activitatea militara “fara precedent” a Rusiei in Marea Baltica, in ultimele zile.

"De ceva timp, in ultimele zile, observam o activitate fara precedent a Rusiei, atat a flotei din Marea Baltica, cat si a aviatiei, in zona Marii Baltice si a regiunii  Kaliningrad. Acest lucru ne ingrijoreaza", a declarat ministrul polonez al Apararii, potrivit Hotnews.

Oficialul polonez a facut referire si la interceptarea, luni, de catre avioane F-16 olandeze, a unor bombardiere ruse in spatiul aerian international. Avioanele de vanatoare olandeze stationeaza in Polonia si survoleaza spatiul aerian al tarilor baltice in cadrul unei misiuni NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declara, in luna noiembrie, ca in 2014 s-au inregistrat 400 de cazuri in care avioane rusesti au fost interceptate aproape de tarile membre ale Aliantei, cu 50% mai mult decat in 2013.

Pe 8 decembrie, Lituania a ridicat nivelul de alerta dupa ce a observat un grup de 22 de nave de razboi rusesti in Marea Baltica, la doar 5 kilometri de apele sale teritoriale.
 

Suedia pregateste rezervistii

Si Suedia inregistreaza o crestere a agresivitatii Moscovei si a decis sa ia in calcul posibilitatea chemarii rezervistilor la exercitii militare.

Ministerul Apararii suedez  invoca, in acest caz, rolul "reinarmarii Rusiei", scrie AFP, potrivit Hotnews.

Potrivit ministrului Peter Hultqvist, interogat de televiziunea publica SVT, decizia va viza, incepand cu finele lui 2015, circa 7.500 de persoane care fie au efectuat stadiul militar intre 2004 si 2011, fie o formare militara in calitate de voluntari.

"Lumea s-a schimbat, in sens negativ, in parte din cauza reinarmarii Rusiei, in parte din cauza anexarii Crimeii, in parte din cauza conflictului armat din Ucraina", a declarat acesta.

Cand a fost abrogat serviciul militar obligatoriu, in 2010, Parlamentul a suspendat si posibilitatea de a convocat fostii militari la exercitii.

Acum, guvernul a ales sa elimine aceasta suspendare pe o perioada de zece ani.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22