VIDEO Premierul Ponta AMENINTA Opozitia cu masuri de FORTA si contra-manifestatii. Ministrul Justitiei: Liberalii pot raspunde penal daca organizeaza manifestari politice ILEGALE

T.d. | 08.06.2015

Pe aceeași temă

Prezent luni la sedinta Comitetului Executiv al PSD, premierul Victor Ponta i-a amenintat pe liderii Opozitiei cu plangere penala. Urmarit penal de DNA, Ponta a vorbit de asemenea si de capacitatea social-democratilor de a scoate oamenii in strada. Si ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, le-a atras atentia liberalilor ca pot raspunde penal daca organizeaza "manifestari politice ilegale".

UPDATE: In replica, liderul liberal Alina Gorghiu a spus ca nu se simte impresionata de amenintarile lui Ponta si Cazanciuc.

 

Alaturi de Ponta, la sedinta CExN sunt prezenti si ceilalti lideri ai coalitiei de guvernare: Calin Popescu Tariceanu (PLR), Daniel Constantin (PC) si Gabriel Oprea (UNPR). Sedinta a fost convocata de urgenta pentru a fi discutata situatia premierului, urmarit penal de Directia Nationala Anticoruptie.

In acest context, Victor Ponta a facut un apel la responsabilitate din partea Opozitiei, pe care a acuzat-o ca vrera sa forteze ordinea democratica prin proteste de strada, potrivit HotNews.

Cred ca intr-o democratie lucrurile nu se transeaza in strada, prin forta. Am inteles ca ei aduc 1.000 de oameni, noi putem aduce 10.000, daca ei aduc 10.000, noi putem aduce 100.000. Fac un apel la ultimul dram de minte pe care il mai au domnii Blaga si Gorghiu, daca il mai au, ca nu poti sa dai foc unei tari si ca ne vom sesiza...”, a spus Ponta in fata liderilor social-democrati din teritoriu.
 

Premierul ameninta Opozitia cu plangere penala si manifestatii de strada

Premierul a vorbit despre articolul 397 din Codul Penal cand a avertizat Opozitia cu plangere penala.

Vom face plangere penala in baza art. 397 alin (2) din Codul penal si procurorul general va cerceta, vor fi suspecti... Sa ii mai vad atunci daca le place sa faca politica din justitie", a mai spus Ponta.

Prin declaratiile facute, premierul Ponta acuza Opozitia de “actiuni impotriva ordinii constitutionale”, dupa cum arata articolul in cauza invocate de seful Guvernului.

Concret, art. 397 alin (2) din Codul Penal spune ca: “Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Cu alte cuvinte, ce spune premierul este ca eventualele manifestatii de strada – provocate, de altfel, de punerea sa sub urmarire penala de DNA – ar putea fi considerate drept piedici in exercitarea guvernarii. De altfel, articolul invocat de premier confirma discursul privind o tentativa de “lovitura de stat” provocata de institutiile de forta din Romania, discurs intens promovat de liderii coalitiei de guvernare.

Totodata, premierul a vorbit despre existenta “dorintei de a continua o guvernare buna”

Sa vrem sa traim intr-o tara in care guvernele se schimba prin alegeri democratice, constitutionale, nu prin actiunea unui procuror, nu prin alte metode, ca ar fi lovitura de stat. Daca exista sprijin pentru asa ceva, sunt gata sa ma bat pana la capat, sa continui guvernarea. Vineri e motiunea de cenzura”, a mai afirmat Ponta in sedinta CExN.
 

Ministrul Justitiei: Raspundere penala pentru “manifestari politice ilegale”

De altfel, si ministrul Justitiei il apara pe premier si le atrage atentia liberalilor ca organizarea de “manifestari politice ilegale” cu scopul de a obstructiona exercitarea puterii de catre Guvern sau Parlament poate atrage raspundere penala.

Cazanciuc transmite din functia de ministru al Justitiei ca “mi se pare inadmisibil si contrar practicilor democratice constitutionale ca PNL sa foloseasca un act de procedura al unui procuror pentru a cere demiterea unui guvern legitim si a crea instabilitate politica majora”, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Robert Cazanciuc sustine ca situatia creata contravine angajamentelor luate de Romania impreuna cu partenerii europeni si transatlantici si i-a acuzat pe liberali ca incearca “sa foloseasca Justitia pentru a-si rezolva incapacitatea de a convinge populatia si membrii Parlamentului cu un program politic solid, coerent”.
 

Tariceanu vede lovituri de stat

Confirmat in ultima perioada drept unul dintre cei mai combativi si vocali sustinatori ai premierului Ponta, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a acuzat luni o “incercare de lovitura de stat” prin punerea lui Ponta sub urmarire penala.

Privita “cu detasare”, situatia politica a momentului poate duce la concluzia ca “este o incercare de lovitura de stat”, sustine presedintele Senatului.

In aceste conditii, "lucrurile acestea pana in final, privite cu detasare din exterior, pot duce pe foarte multi la concluzia ca este o incercare de lovitura de stat. Pentru ca lovitura de stat ce inseamna? Inlaturarea unui regim democratic ales prin institutiile de forta ale statului", a spus Tariceanu.

In opinia presedintelui Senatului, daca premierul demisioneaza, putem asista “la declansarea unor crize politice succesive”.
 

Victor Ponta, urmarit penal

In cursul zilei de vineri, Directia Nationala Anticoruptie a dispus inceperea urmaririi penale fata de premierul Ponta.

Victor Ponta, premierul Romaniei, este urmarit penal de DNA in dosarul fostului ministru al Transporturilor, Dan Sova, legat de incheierea unor contracte de asistenta juridica cu companiile energetice Turceni și Rovinari. 

Ponta a declarat vineri, la iesirea din sediul DNA, ca are calitatea de suspect in acest dosar. DNA a anuntat intr-un comunicat ca premierul este urmarit penal pentru savarsirea infractiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată si spălare de bani. Ponta este de asemenea acuzat de conflict de interese, din cauza numirii lui Dan Sova in functia de ministru.


Procurorii DNA arata, in primul cap de acuzare, ca avocatul Victor Ponta ar fi emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, in urma incheierii unei convenții de conlucrare profesională între SCA „Șova și Asociații” și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, acestea fiind decontate de societatea lui Sova. Procurorii arata insa ca sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, deoarece Ponta nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Ponta i-a cerut lui Sova să întocmească rapoarte de activitate juridică pentru activitatea pretins a fi prestată de el întocmindu-se astfel, în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. Ponta a folosit o parte din sumele obținute pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București si a mai beneficiat de dreptul de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10 achitat partial de societatea lui Sova.


In al doilea cap de acuzare procurorii DNA arata ca premierul Victor Ponta l-a desemnat pe Dan Șova, în luna august 2012, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor și în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condițiile în care Ponta a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Șova, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) și dreptul de folosința gratuită a unui autoturism.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22