VIDEO Primarul Constantei, Radu Mazare, a fost RETINUT de procurorii DNA pentru 24 de ore. Acuzele: luare de mita, abuz in serviciu, conflict de interese. Mazare: Sunt pregatit pentru orice

T.d. | 16.03.2015

Pe aceeași temă

Procurorii DNA l-au retinut, luni seara, pe Radu Mazare pentru 24 de ore. Primarul Constantei a fost scos de la audieri si dus in Arestul Politiei Capitalei. Retinerea vine dupa mai bine de sase ore de audieri. Procurorii il acuza pe Mazare de luare de mita, abuz in serviciu si conflict de interese.


 

 

Procurorii au dispus urmarirea penala fata de Sorin Strutinsky, un apropiat al lui Radu Mazare. Strutinsky este arestat preventiv in alta cauza.
 

Procurorii argumenteaza:

“În perioada 2006-2009, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat și primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța.
Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societății respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ștefan atât direct, cât și prin intermediul celuilalt inculpat.
În perioada 2008-2014, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la o societate comercială, peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului.
În același timp între firma respectivă și instituția publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ștefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei – cca 335 milioane de euro.
Și în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă și aceeași firmă controlată de cei doi inculpați.
Din analiza procedurii de achiziție care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de încălcări ale legislației aplicabile, imputabile inculpatului Mazăre Radu Ștefan, referitoare la:
- impunerea condiției ca ofertanții să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje și echipamente în orice locație de pe teritoriul municipiului Constanța, în perioada desfășurării procedurii, utilajele și echipamentele urmând a fi prezentate, staționate, pe toată perioada menționată, sub sancțiunea descalificării ofertanților,
- modul de estimare a valorii contractului,
- alegerea modalității de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanța prin gestiune delegată,
- inexistența numărului minim de oferte care până în luna februarie 2008 impuneau un minim de 2 oferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim 3 participanți,
- tariful de salubritate.
Ca urmare a acestor acțiuni a fost produs un prejudiciu în sumă de 112.557.288,88 lei, circa 26 de milioane de euro, sumă care constituie în același timp un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului.
În perioada noiembrie 2006 – 2013, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al municipiului Constanța, a participat la încheierea a 12 contracte între Primărie și societatea controlată de el și de celălalt inculpat, în valoare totală de peste 6 milioane lei.
În perioada noiembrie 2008 – 2012, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în aceeași calitate, a semnat 13 contracte, acorduri cadru și contracte subsecvente încheiate între Primăria municipiului Constanța și o societate comercială, la care era asociat inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel, în valoare totală de peste 23 milioane lei.
Aceste contracte au vizat achiziția unor servicii artistice desfășurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice și private aparținând municipiului Constanta, serviciul de protecție a funcționarilor Primăriei Municipiului Constanța aflați în exercițiul funcțiunii în perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012, etc.
În ambele cazuri, au fost obținute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla și cu care inculpatul Mazăre Radu Ștefan s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii 5 ani înainte de comiterea faptei cât și pentru inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel”,
se arata intr-un comunicat DNA.
 

Radu Mazăre a venit, luni, la Direcția Națională Anticorupție, pentru a fi audiat. El a precizat că este vorba despre o reclamație pe care Agenția Națională de Integritate (ANI) i-a făcut-o în anul 2009, potrivit Romania Libera.

Probabil mi se mai aduc acuzații acum”, a explicat Mazăre.

Primarul din Constanța a venit cu bagajul pregătit, pe motiv că „nu se știe niciodată” și „în viață e bine să fii pregătit pentru orice”.

Ultima oară când a fost audiat la DNA, Mazăre a petrecut 24 de ore în arestul Poliției Capitalei, „beciul domnesc”, așa cum l-a denumit acesta.

Sunt pregătit de 10 ani. Am fost chemat în reclamația pe care mi-a făcut-o Horia Georgescu și ANI. A mai fost făcută o reclamație în 2009. Probabil pe aceeași acuzație mi se vor aduce alte acuzații acum (...)  În viață e bine să fii pregătit pentru orice.

Eu știu ceva, m-a învățat viața: în viață dacă faci bine, bine primești, dacă faci rău, primești rău. Eu am făcut numai bine. Am un treninig, o carte, o cruce și ceva mâncare. Beciul domnesc, așa i se spune la arestul Capitalei”, a spus Mazăre.

In 6 februarie, Mazare a fost audiat la DNA Constanta, unde i s-a adus la cunostinta extinderea urmaririi penale in cazul sau, intr-un dosar privind retrocedari, primarul fiind acuzat de abuz in serviciu.

"M-au chemat să mă anunțe că s-a extins urmărirea penală, fiind acuzat de abuz în serviciu pentru că patru funcționari publici care au fost trimiși în judecată în dosarul mare din 2008 (n.r. — dosarul retrocedărilor trimis în judecată în 2008) nu i-am suspendat din funcție. (...) Nu știu, acum mi-au adus la cunoștință că de ce nu i-am suspendat din funcție, că și-au luat leafa în mod ilegal, că ar fi trebuit să fie suspendați din funcție. (...) Dintre acei funcționari unul s-a pensionat — Marica, unul a plecat la un moment dat și, nu știu, mi se pare că numai unul mai lucrează în continuare. În 2008 dosarul a fost trimis în instanță și eu am fost acuzat că de ce din momentul în care dosarul a fost trimis în instanță nu i-am suspendat pe respectivii din funcție", a spus edilul Constanței, la acel moment.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22