VIDEO UPDATE Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, a fost RETINUT de procurorii anticoruptie. Adomnitei e suspectat de fals intelectual si favorizarea infractorului. Citeste comunicatul DNA

T.d. | 07.05.2015

Pe aceeași temă

Procurorii DNA l-au retinut, joi seara, pe seful Consiliului Judetean Iasi Cristian Adomnitei. Masura a fost luata dupa aproximativ cinci ore de audieri. In cursul zilei de joi, Adomnitei a fost ridicat cu mandat de procurorii anticoruptie si dus la DNA Iasi pentru audieri. Alaturi de Adomnitei, au fost retinute si doua angajate ale CJ Iasi, Carmen Irimescu si Teodora Jinga, dar si Elena Popa, administrator al unei societati comerciale. Adomnitei este suspectat de fals intelectual si favorizarea infractorului.

UPDATE 4: Comunicatul DNA:

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În luna august 2013, la nivelul Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă, din cadrul Consiliului Județean Iași, a fost redactat caietul de sarcini în scopul achiziției prin procedura „ cerere de ofertă” de servicii de tipărire materiale de promovare a județului Iași, contractul fiind adjudecat de societatea comercială administrată de inculpata Popa Letiția Elena și semnat la 27 septembrie 2013.
Durata maximă de execuție a contractului de servicii era de 3 luni de la data semnării, în caz de executare cu întârziere, prestatorul putând fi obligat la plata de penalități de 0,1% (pe fiecare zi de întârziere) din contravaloarea serviciilor rămase de executat.
Pentru ca acest contract să fie atribuit firmei pe care o administra, inculpata Popa Letiția Elena a întocmit și utilizat documente false, (cv-urile unor angajați), pentru a crea aparența îndeplinirii criteriilor de admisibilitate și conformitate a ofertei, depunând apoi toate aceste înscrisuri la autoritatea contractantă Consiliul Județean Iași.
În acest mod, inculpata Popa Letiția Elena i-a determinat, cu intenție, pe membrii comisiei de evaluare a ofertelor să atribuie, fără vinovăție și fără a avea cunoștință de caracterul fals al înscrisurilor depuse, contractul firmei sale, în condițiile în care oferta ar fi trebuit să fie respinsă, din cauza neîndeplinirii cerințelor minimale ale caietului de sarcini. Astfel, s-a produs o vătămare a intereselor legale ale celuilalt ofertant și s-a obținut un folos necuvenit pentru societatea administrată de inculpata Popa Letiția Elena.
Potrivit documentației de atribuire, ofertei depuse de societate și contractului încheiat ulterior, serviciile de tipărire materiale de promovare a județului Iași ar fi trebuit să constea în:
-realizarea (concepție și design) a unui catalog de prezentare a județului Iași în limba română și în limba engleză și tipărirea acestuia în 1000 de exemplare, servicii în valoare de 169.000 lei,
-tipărirea unei broșuri, bilingve, cu proiectele Consiliului Județean Iași, în 1000 de exemplare, servicii în valoare de 16.700 lei,
-tipărirea unui calendar de evenimente al Județului lași, corespondent anului 2014, în 1000 de exemplare, servicii în valoare de 8400 lei,
-tipărirea unor mape de prezentare a județului lași, în 1000 de exemplare, servicii având o valoare de 8.400 lei,
-tipărirea unor hărți turistice ale județului lași, în 5000 de exemplare, servicii având o valoare de 42.000 lei,
-realizarea unor magneți, 300 de bucăți, având o valoare de 3300 lei,
-realizarea (concepție și execuție) unui film de prezentare al județului lași și imprimarea acestuia în 1000 de exemplare DVD, însoțite de carcasă, servicii având o valoare de 27.000 lei,
-furnizarea a 2 bucăți suport broșuri, cu o valoare de aproximativ 1.700 lei,
-furnizarea a 200 stick-uri USB, tip business - card, personalizate, cu o valoare de 5.960 lei,
-furnizarea unui număr de 2.000 de pixuri metalice și de plastic, personalizate, cu valoare de 18.000 lei,
-realizarea unui număr de 6.000 de sacoșe de carton și de plastic, personalizate, cu o valoare de 29.000 lei,
-o prezentare în format ”PowerPoint” a proiectelor județului Iași, în limba română și în limba engleză, cu o valoare de 5.622 lei.


În data de 19 decembrie 2013, între Consiliul Județean lași și societatea administrată de inculpata Popa Letiția Elena a fost încheiat un procesul verbal de predare-primire, în cuprinsul căruia s-a consemnat predarea, către autoritatea contractantă, a unui număr inferior de repere, față de cel prevăzut în contract (respectiv 11 din cele 16 repere), nefiind predate si primite:
- albumele de prezentare,
- broșurile
- DVD-urile cu filmul de prezentare a județului Iași
- machetele cu proiectul conceperii și design-ului acestora

Reperele nepredate au valoare totală, conform contractului, de 213.005,71 lei.

În luna decembrie 2014, pentru ca inculpata Popa Letiția Elena să poată încasa, în mod nelegal, plata acestor bunuri pe care nu le livrase și, totodată, să nu poată fi obligată la plata penalităților, inculpata Jinga Cristina Teodora, în calitate de director executiv al Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Județean Iași, cunoscând faptul că nu fuseseră livrate reperele respective, cu intenție:
- a determinat, membrii comisiei de recepție din care făcea parte și inculpata Irimescu Carmen Ingrid, să semneze un proces verbal de recepție antedatat 07.01.2014, în cuprinsul căruia s-a menționat, în mod nereal, faptul ca fuseseră livrate, la data de 19 decembrie 2013, și reperele lipsă, respectiv 1000 albume de prezentare a județului Iași, 1000 broșuri, 1000 DVD-uri, filmul de prezentare a județului Iași (o bucata), machetele cu proiectul conceperii și design-ului albumelor de prezentare a județului Iași,
-a semnat mai multe documente, activități ce au avut ca urmare producerea unui prejudiciu în cuantum de 213.005,71 lei județului Iași, la care se adaugă contravaloarea penalităților în cuantum de 1% pe zi, prin plata nelegală a sumei respective din bugetul unității administrativ teritoriale, și obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru firma respectivă.
De menționat este că inculpata Irimescu Carmen Ingrid, în calitate de șef al Serviciului Parteneriate și Proiecte din cadrul Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Județean Iași, cunoscând că reperele respective nu fuseseră livrate autorității contractante, a semnat cu bună știință documentul de efectuare a recepției, antedatat 07.01.2014, precum și alte acte, având ca urmare producerea prejudiciului menționat mai sus.
Mai mult, în anul 2015, pentru a ascunde faptele comise și a împiedica tragerea sa și a celorlalte persoane implicate la răspundere penală, a semnat centralizatorul intrărilor și al ieșirilor de materiale de promovare aferente contractului respectiv, în cuprinsul căruia a atestat, în mod nereal, faptul că la data de 19.12.2013, firma inculpatei Popa Letiția Elena livrase toate reperele prevăzute în contract, faptul ca un număr de 52 albume de prezentare fuseseră distribuite la diverse evenimente și faptul că la data de 11.02.2015, un număr de 948 albume fuseseră restituite societății respective.
În ziua de 08 martie 2015, inculpata Irimescu Carmen Ingrid le-a ajutat pe inculpata Jinga Teodora și o altă persoană, prin punerea la dispoziție a apartamentului său, să semneze, în condiții de confidențialitate, un proces verbal, antedatat 11.02.2015, în cuprinsul căruia s-a atestat, în mod mincinos, restituirea către firmă a celor 948 albume de prezentare a județului Iași, în vederea actualizării gratuite a acestora cu date și fotografii privind Aeroportul Internațional Iași.

Concret, deși bunurile menționate mai sus nu au fost predate Consiliului Județean Iași decât scriptic, inculpatele Jinga Cristina Teodora si Irimescu Carmen Ingrid au efectuat demersuri pentru a crea aparența recepționarii tuturor reperelor prevăzute in contract, astfel încât să poată fi efectuată plata către firma inculpatei Popa Letiția Elena.

În perioada martie-aprilie 2015, inculpatul Adomniței Cristian Mihai în calitate de președinte al Consiliului Județean Iași și de ordonator principal de credite, cu intenție directă, le-a ajutat pe inculpatele Jinga Teodora și Irimescu Carmen Ingrid, în urma unei înțelegeri prealabile cu acestea, pentru a se evita descoperirea infracțiunilor pe care acestea le comiseseră și tragerea lor la răspundere penală.
În acest sens, în contextul unei misiuni de audit declanșate cu privire la executarea acestui contract, inculpatul a efectuat demersuri menite:
- să amâne finalizarea misiunii de audit,
- să creeze aparența că toate materialele prevăzute în contract fuseseră predate în termenul stabilit, inclusiv faptul că un număr de 948 albume fuseseră restituite firmei pentru a fi modificate,
- să creeze timpul necesar pentru ca societatea inculpatei Popa Letiția Elena să realizeze și să predea efectiv albumele pe care nu le predase niciodată Consiliului Județean.
Aceste demersuri s-au concretizat prin exercitarea, de către inculpatul Adomniței Cristian Mihai, a unor acte de intimidare îndreptate împotriva auditorilor pe care i-a pus în ipostaze umilitoare, reproșându-le modalitatea de efectuare a auditului, precum și faptul că s-au deplasat la sediul firmei administrată de inculpata Popa Letiția Elena, fără aprobarea sa.
De asemenea, inculpatul a refuzat să sesizeze de îndată organele de urmărire penală cu privire la frauda comisă, deși i s-a adus la cunoștință, în mod detaliat, modalitatea de comitere a acesteia și i s-a solicitat, în mod expres, să sesizeze organele de urmărire penală. În schimb, acesta a preferat să se implice activ în acoperirea cu acte false a faptelor comise.
Astfel, în cursul lunii martie 2015, inculpatul Adomniței Cristian Mihai a semnat un proces verbal, datat 11.02.2015, prin care atesta, în mod mincinos, faptul ca la data respectivă, cele 948 albume de prezentare a județului Iași au fost restituite de către Consiliul Județean Iași societății comerciale respective, în vederea actualizării gratuite a acestora.
În același sens, inculpatul Adomniței Cristian Mihai, a refuzat să avizeze formularul de constatare și raportare a iregularităților întocmit de către Serviciul Audit Public Intern și le-a solicitat expres auditorilor să modifice constatările din cuprinsul acestui document, precizându-le totodată să întocmească un altul, cu același număr de înregistrare, care să nu conțină referiri la acel prejudiciu, în cuantumul respectiv.

Inculpaților Jinga Cristina Teodora, Irimescu Carmen Ingrid, Popa Letiția Elena și Adomniței Cristian Mihai li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentați, la data de 8 mai 2015, Tribunalului Iași, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile
”, transmit procurorii anticoruptie.
 

UPDATE 3: Presedintele CJ Iasi, Cristian Adomnitei, a fost retinut joi seara de procurorii DNA Iasi, dupa aproximativ cinci ore de audieri. Alaturi de el au fost retinute si doua angajate ale CJ Iasi, Carmen Irimescu si Teodora Jinga, potrivit Mediafax.
 

UPDATE 2: Ce spune Victor Ponta despre situatia lui Cristian Adomnitei

 

UPDATE 1: Procurorii DNA au dispus retinerea pentru 24 de ore a Teodorei Jinga si Carmen Irimescu, angajatate ale CJ Iasi, pentru abuz in serviciu si trafic de influenta, potrivit Mediafax. Alaturi de ele a fost retinuta si administratorului unei firme, Letitia Popa.

De altfel, seful Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, se afla in sediu DNA Iasi pentru audieri. El sustine ca a fost chemat pentru declaratii.

Am fost chemat la audieri si astept pe hol. Nu am fost ridicat din trafic. Am sentimentul acela ca sunt singurul din sat care nu satie si nu intelege ce se intampla in jurul sau”, a spus Adomnitei potrivit sursei citate.

---

Potrivit Digi24, Adomnitei a fost ridicat in timp ce se afla in trafic.

Potrivit presei locale, alaturi de Adomnitei au fost ridicate de procurori si alte doua persoane – Cristina Teodora Jinga, director al Directiei Proiecte si Dezboltara Durabila si Ioana Rata, angajata in cadrul Directiei respective.

In 15 aprilie, Consiliul Judetean Iasi era vizat de perchezitii. Procurorii au ridicat atunci mai multe documente, avand suspiciunea unor presupuse infractiuni de coruptie.

Potrivit DNA, erau avute in vedere fapte presupus comise intre 2013 si 2015. Actiunea procurorilor a presupus 21 de perchezitii in locatii situate in orasul Iasi, dintre care 19 au vizat sediul Consiliului Judetean.

Ancheta DNA are in vedere, in acest caz, un contract de 340.000 de lei privind servicii de promovare a judetului Iasi, contract achitat fata a fi fost executat. Mai mult, Cristian Adomnitei ar fi amendat mai multi angajati ai Consiliului Judetean care au sesizat nereguli, pentru a se asigura ca anumite informatii nu ajung in spatiul public.

De altfel, potrivit unor surse judiciare, pe langa Adomnitei, in acest caz ar mai fi vizati si vicepresedintele Alin Aivanoaei, fostul vice Victor Chirila si directorul executiv al Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila, Cristina Teodora Jinga.

Adomnitei nu s-a aflat in Consiliul Judetean la momentul perchezitiilor, el fiind prezent la acel moment la Bruxelles. Potrivit purtatorului de cuvant al PNL, Ionut Stroe, DNA nu i-a cerut lui Adomnitei sa fie prezent la perchezitiile de la institutia pe care o conduce

Ulterior, seful CJ Iasi a reactionat la perchezitiile procurorilor anticoruptie. Cristian Adomnitei spunea intr-un mesaj ca isi doreste ca adevarul sa iasa la suprafata.

Toata munca din ultimii trei ani a administratiei pe care o conduc este umbrita de acest eveniment si, tocmai de aceea, imi doresc sa vedem cat mai repede rezultatele anchetei. Raman atasat angajamentului de a transforma Iasiul intr-un oras cu adevarat european”, arata Adomnitei intr-o declaratie de presa.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22