Vintu, pericol public - motivarea Tribunalului Bucuresti. SOV face afaceri din puscarie: a vindut pachetul majoritar detinut la PetromService

Fara Autor | 11.11.2011

Pe aceeași temă

Tribunalul Bucureşti susţine că lăsarea în libertate a lui Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca şi Octavian Ţurcan, cercetaţi penal în dosarul falimentării Petromservice, le-ar permite acestora să schimbe directorii de la companiile offshore din străinătate pe care le controlează şi să închidă conturile bancare, astfel încât ar îngreuna ancheta procurorilor. "Lasarea in libertate a lui Sorin Ovidiu Vintu ar insemna un pericol social deosebit de ridicat", se arata in motivarea judecatorilor, scrie ziare.com.

În motivarea Tribunalului Bucureşti la decizia de arestare preventivă a celor trei se arată că procurorii de la Parchetul General au descoperit, în 2010, că, în momentul în care pe numele celor trei au fost deschise alte dosare penale, aceştia au schimbat acţionarii şi directorii a 14 companiile offshore iar sumele de bani din contul acestora au fost transferate.

„Faţă de inculpaţii Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, impun lipsirea de libertate a acestora, în caz contrar inculpaţilor li s-ar permite eventuala schimbare a directorilor şi a acţionarilor nominali ori închiderea conturilor bancare, ceea ce ar îngreuna obţinerea informaţiilor cu privire la beneficiarii reali, din probele cauzei rezultând că inculpaţii deţin numeroase companii şi conturi bancare în străinătate, iar recuperarea prejudiciului presupune identificarea activelor acestora, care poate fi îngreunată de inculpaţii aflaţi în stare de libertate. Din relaţiile comunicate de autorităţile cipriote rezultă că în cursul anului 2010, după ce împotriva inculpaţilor au fost luate măsuri procesuale în alte dosare penale, acţionarii şi directorii nominali a 14 dintre companiile offshore implicate în săvârşirea faptelor au fost schimbaţi, iar sumele aflate în conturi au fost transferate, acte de natură să îngreuneze aflarea adevărului”, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti, potrivit Agerpres.

În plus,Tribunalul Bucureşti consideră că Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, odată lăsaţi în libertate, vor continua să devalizeze patrimoniul PSV Company (fosta Petromservice), aceştia fiind în poziţia de a influenţa în continuare deciziile referitoare la valorificarea activelor companiei. PSV Company se află în insolvenţă iar procurorii se tem că inculpaţii vor direcţiona sumele obţinute din vânzarea activelor deţinute la societăţi comerciale din Cipru şi Republica Moldova tot către companii controlate de Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan.

Drept dovadă, procurorii arată că pe parcursul procedurii de insolvenţă a PSV Company, inculpaţii au determinat calificarea unei creanţe de 30 de milioane lei în urma cedării unui brevet de invenţie privind exploatarea calcarelor brucitice drept creanţă fără de care nu se poate desfăşura activitatea societăţii, deşi aceasta nu realizează activităţi de exploatare minieră, ceea ce a avut drept consecinţă plata cu prioritate a sumei menţionate, care a ajuns ulterior în patrimoniile unor persoane şi ale unor societăţi controlate de Sorin Ovidiu Vîntu, în cursul lunii septembrie 2011.

 

Vintu face afaceri din puscarie

Ca dovada ca magistratii au de ce se teme, Sorin Ovidiu Vîntu a reusit chiar si din puscarie sa faca afaceri. Potrivit ziarului "Actualitatea Prahoveana", Vintu a înstrăinat, joi, pachetul majoritar de acţiuni ale PSV Company (fosta Petromservice SA) către controversatul om de afaceri gălăţean Maricel Păcuraru.

Maricel Păcuraru a fost de multe ori implicat în tranzacţiile financiare coordonate de Vîntu, care a vrut să-i vândă şi compania de cercetare de piaţă INSOMAR. De asemenea, analistul Dan Andronic a declarat că Maricel Păcuraru a fost la un pas de a achiziţiona televiziunea Realitatea TV, înaintea lui Elan Schwartzenberg.

Păcuraru şi Vîntu au fost şi parteneri de afaceri, relatează actualitateaprahoveana.ro. Unul dintre exemple este ziarul Gardianul, o afacere care a fost pasată între cei doi.

Maricel Păcuraru şi-a clădit afacerile pe împrumuturi bancare nereambursabile. El a obţinut de la Banca Internaţională a Religiilor, în 1996, un credit de peste 1,5 milioane de dolari, iar banii nu au mai fost daţi înapoi niciodată. Conform autoritateaprahoveana.ro, lichidator judiciar la această bancă este RVA Insolvency, care este, în prezent, administrator judiciar şi la PSV Company. Pe lista băncilor de la care Păcuraru a obţinut sume considerabile se numără Bankcoop (5 miliarde de lei vechi) şi Dacia Felix (2 miliarde de lei vechi). Maricel Păcuraru a fost implicat şi în dosarul de spălare de bani şi evaziune fiscală legat de poliţele de asigurare încheiate angajaţilor Poştei Române.

Soţia lui Maricel, Corina Păcuraru, a ocupat poziţia de secretar de stat la Ministerul Turismului, fiind înlocuită, în urma scandalurilor, de cumnatul lui Maricel, Sorin Marius Crivtonencu.


Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, pe 8 noiembrie, arestarea preventivă pentru 29 de zile a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, a liderului de sindicat Liviu Luca şi a altor opt persoane, într-un dosar în care sunt acuzaţi de procurorii Parchetului General că au falimentat controlat compania Petromservice, prejudiciul total fiind de 180 milioane euro.

In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au instituit sechestru asigurator asupra a aproximativ 81 imobile, dintre care 46 terenuri intravilane si extravilane, 5 apartamente, cladiri cu destinatie de hotel, restaurant, alte spatii comerciale, un bloc de 8 etaje, autoturisme, ambarcatiuni, conturi bancare.

   


 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22