Viorel Hrebenciuc va fi judecat pentru mărturie mincinoasă. Cazul «Mită la PSD»

E.b. | 22.11.2016

Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc şi a decis că judecarea dosarului în care este acuzat de mărturie mincinoasă poate începe la Judecătoria Sectorului 1, aceasta urmând să stabilească primul termen în proces.

Pe aceeași temă

 


Judecătorii Tribunalului Bucureşti au stabilit că este nefondată contestaţia formulată de Viorel Hrebenciuc după ce Judecătoria Sectorului 1 a dispus începerea procesului fostului deputat PSD, conform News.ro.

 

Dosarul în care Viorel Hrebenciuc este acuzat de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 de mărturie mincinoasă, pentru că ar fi dat declaraţii nesincere în dosarul "Mită la PSD", în care au fost condamnaţi omul de afaceri Ioan Niculae şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila Gheorghe Bunea Stancu, a ajuns în iunie la Judecătoria Sectorului 1, care a analizat cauza mai întâi în camera preliminară.

 

În luna septembrie, Viorel Hrebenciu a susţinut că instanţa nu a fost legal sesizată şi a contestat mai multe probe din rechizitoriu. Judecătoria Sectorului 1 a respins cererile fostului deputat PSD şi a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul. “Constată competenţa instanţei, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Hrebenciuc Viorel”, se arată în încheierea judecătorului de camera preliminară de la Judecătoria Sectorului 1.

 

Fostul demnitar a contesta decizia la Tribunalul Bucureşti, care a constatat că nu sunt probleme de legalitate a administrării probelor şi a sesizării instanţei, dispunând începerea judecării pe fond a cauzei, la Judecătoria Sectorului 1. În aceste condiţii, procedura de camera preliminară a încetat, urmând ca instanţa să stabilească primul termen de judecată.

 

Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 l-au trimis în judecată, în luna iunie, pe fostul deputat PSD, pentru mărturie mincinoasă în dosarul "Mită la PSD" privind finanţarea campaniei electorale a lui Mircea Geoană, candidatului PSD la alegerile prezidenţiale din 2009.

 

******

 

Potrivit procurorilor, în toaman anului 2011, Viorel Hrebenciuc ar făcut declaraţii false când a fost audiat în calitate de martor la DNA.

 

“Ca urmare a faptului că numitul Hrebenciuc Viorel nu a spus adevărul în legătură cu aspectele pentru probarea cărora a fost audiat în calitate de martor, privind fapta săvârşită de numitul Ioan Niculae, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dispus achitarea inculpaţilor Ioan Niculae, Bunea Stancu Gheorghe, Teodorescu Gheorghe şi Barac Viorel", au arătat procurorii.

 

Anchetatorii susţin că ulterior, în 19 martie 2015, când a fost audiat ca martor la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul “Mită la PSD”, Viorel Hrebenciuc a spus adevărul. În urmă acestor declaraţii,  Ioan Niculae a fost condamnat definitiv la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, iar fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila Gheorghe Bunea Stancu a primit trei ani închisoare cu executare.

 

Geoană m-a trimis personal la Niculae pentru a-l ruga să contribuie la finanţarea campaniei. Ulterior, am aflat că între Interagro şi INSOMAR s-a încheiat un contract privind situaţia construcţiilor în România. Plata s-a făcut pentru sondajele de opinie ale lui Geoană", declara atunci Hrebenciuc.

 

Ioan Niculae este eliberat condiţionat din 15 iulie, după ce a executat din aprilie 2015 o parte din pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare primită în dosarul "Mită la PSD". 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22