Viorica Dăncilă a numit-o pe fosta judecătoare CCR, Maya Teodoriu, agent guvernamental la CEDO

Laurentiu Gheorghe | 05.09.2019

Maya Teodoriu îl înlocuiește pe avocatul Viorel Mocanu, care a demisionat în luna august după acuzațiile că în loc să pledeze în favoarea statului român, a preluat acuzațiile făcute de Liviu Dragnea.

Pe aceeași temă

Viorel Mocanu a înlocuit-o în luna februarie pe Agentul Guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Catrinel Brumar, pentru a schimba apărarea statului în favoarea lui Liviu Dragnea în procesul intentat la Strasbourg de fostul lider PSD.

Mocanu și-a motivat demisia prin presiunile care au fost exercitate asupra lui în cauzele Dragnea vs. România și Kovesi vs. România.

Fostului agent guvernamental, Viorel Mocanu, i s-ar fi deschis un dosar de către DNA după ce prin observațiile depuse în cauza Dragnea contra Dragnea ar fi schimbat apărarea în sprijinul lui Dragnea preluând din pledoariile avocaților acestuia. Mocanu era considerat a fi un apropiat al ministrului Sănătății, Sorina Pintea, conform HotNews.ro

Liviu Dragnea a solicitat CEDO să constate că i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil în dosarul Referendumul în care a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare.

****

Maya Teodoroiu a fost numită în 2015 judecător CCR la propunerea PSD pe restul de mandat lăsat liber în 2013 de Iulia Motoc și al cărei mandat ar fi urmat să expire în 2019. Inițial, în locul Iuliei Motoc fusese numit Toni Greblă, dar el a fost nevoit să demisioneze în 2015, după ce a fost reținut de DNA pentru acuzații de corupție. Locul lui Toni Greblă a fost luat de Maya Teodoroiu, care ar fi tras numeroase sfori în PSD pentru a-i fi reînnoit mandatul în 2019 cu încă 9 ani.

Numai că restul de mandat pentru care fusese numită este de 4 ani și depășește limita de 3 ani prevăzută de legea în vigoare. Cel care a venit în ajutorul Mayei Teodoroiu a fost Florin Iordache, care a eliminat această limită de 3 ani, acțiune care a dus la declararea neconstituțională inclusiv a prevederii din legea în vigoare privind prelungirea mandatului unui judecător.

La ședința CCR din 20 martie 2018, în care Curtea a eliminat posibilitatea prelungirii mandatului unui judecător peste limita de 9 ani, Maya Teodoroiu a votat împotriva deciziei și a făcut și opinie separată, a dezvăluit în iunie anul trecut G4Media.ro

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22