Viorica Dăncilă a refuzat să mai discute cu Tăriceanu. ALDE, împins să iasă de la guvernare

Laurentiu Gheorghe | 19.08.2019

La ședința de luni a coaliției de guvernare, președintele PSD, Viorica Dăncilă, nu s-a mai prezentat motivând că este bolnavă. Conform surselor, ALDE va decide în forul de conducere dacă rupe coaliția.

Pe aceeași temă

Președintele PSD, Viorica Dăncilă, trebuia să discute cu partenerul de coaliție, Călin Popescu Tăriceanu, condițiile de continuare a guvernării în formula actuală după ce ALDE ceruse restructurarea guvernamentală și un nou program de guvernare.

În ciuda unor mici concesii promise de Viorica Dăncilă după ultimatumul lui Tăriceanu, surse din cadrul ALDE precizează că partidul se pregăteşte de ieşirea de la guvernare. Decizia referitoare la alianţe aparţine, conform statutului, Delegaţiei Permanente Naţionale a ALDE.

Însă liderii ALDE susțin că negocierile cu PSD au eșuat și singura opțiune rămasă este ruperea coaliției. Chiar în timpul în care secretarul general al PSD, Mihai Fifor, discuta cu Călin Popescu Tăriceanu, unul dintre vicepreședinții ALDE, Andrei Gerea, a scris pe Facebook că PSD are „agende ascunse și limbaj dublu”, după ce fostul premier Victor Pont a dezvăluit că Viorica Dăncilă i-a propus scoaterea ALDE de la guvernare și intrarea Pro România.

PSD are limbaj dublu

„PSD arată pe zi ce trece un dublu limbaj în ceea ce privește coaliția de guvernare. Pe de o parte, în public, dna premier spune că vrea ca actuala coaliție să funcționeze, spune că nu vrea să plece ALDE de la guvernare. Pe de altă parte, însă, despre aceeași doamnă Dăncilă aflăm cum negociază majorități pe la colțuri cu diverse formațiuni, cu principalul scop de a asigura o nouă formulă parlamentară care să-i ofere continuarea guvernării.”, a scris pe Facebook liderul ALDE, Adrei Gerea.

De asemenea, cei din ALDE reclamă un blat între Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis.

„Nu putem să nu ne întrebăm, în acest context, de câte ori nu o fi făcut aceste lucruri înainte și cu cine? Şi, astfel, din nou, ne amintim şi de ceea ce speram să fi fost speculații cu privire la blatul făcut de dna premier cu Klaus Iohannis.”, a mai scris Andrei Gerea.

După eventuala ieşire de la guvernare, Călin Popescu Tăriceanu ar urma să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Senatului, mai precizează sursele politice.

Dăncilă refuză să se retragă din cursa pentru Cotroceni

În ALDE există o stare de nemulţumire în primul rând pentru refuzul social-democraţilor de a susţine un candidat comun PSD-ALDE-ProRomânia şi aruncarea în luptă a Vioricăi Dăncilă. Această situaţie, alături de declaraţiile liberalilor despre amânarea unei eventuale moţiuni de cenzură până după prezidenţiale, a ridicat suspiciuni referitoare la un blat între Dăncilă şi Iohannis.

Viorica Dăncilă a încercat în ultima perioadă să-şi asigure sprijinul Pro România şi, ulterior, al UDMR pentru o guvernare fără ALDE, însă a fost refuzată. De cealaltă parte, ALDE s-a înţeles cu Pro România pentru o alianţă în vederea alegerilor prezidenţiale, însă oamenii lui Ponta condiţionează colaborarea de o ieşire a ALDE de la guvernare sau o reformă profundă a guvernării, însoţită de retragerea Vioricăi Dăncilă din cursa prezidenţială.

Tăriceanu se vrea și la guvernare și în opoziție

Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă a declarat, ca răspuns acuzațiilor lui Călin Popescu Tăriceanu, că un partid nu poate să fie și la putere și în opoziție. Dăncilă a mai spus că are responsabilitatea de a asigura stabilitatea.

„Nu poți să fii și la guvernare și în Opoziție, este responsabilitatea întregii alianțe. Percepția publică este despre coaliție și guvernare. Cifrele demonstrează că nu e perfect, dar e guvernare eficientă. Cât suntem a doua țară cu cea mai mare creștere economică, după Ungaria, cred că aceste lucruri arată că guvernarea merge în direcția bună, atâta timp cât ne ținem promisiunile. O să discut cu domnul Tăriceanu, de ce a fost atât de supărat”, a declarat duminică seară Viorica Dăncilă, la Antena 3.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22