Viorica Dăncilă l-a propus pe Victor Negrescu pentru funcția de comisar european

Laurentiu Gheorghe | 29.10.2019

Premierul demis, Viorica Dăncilă a confirmat marți că Victor Negrescu (PSD) este propunerea Guvernului României pentru postul de comisar european, scrisoarea urmând să fie trimisă la Bruxelles.

Pe aceeași temă

Aflată în turneu electoral, Viorica Dăncilă a declarat la Săndulești, județul Cluj, că propunerea Guvernului este Victor Negrescu: „Este o variantă domnul Negrescu, având în vedere experiența de care se bucură: a fost europarlamentar, a fost ministrul pentru Afaceri Europene, deci îl recomandă experiența pe care o are pentru funcția de comisar european”. „Îl recomandă și Guvernul Dăncilă printr-o scrisoare către Bruxelles?”, este întrebarea unui ziarist, iar răspunsul Vioricăi Dăncilă a fost: „Îl recomandă și Guvernul Dăncilă printr-o scrisoare către Bruxelles”.

Dăncilă a spus că scrisoarea va fi trimisă marți.

„Probabil închei și acele informații apărute în spațiul public că de fapt e locul păstrat pentru Viorica Dăncilă. Din start am spus că nu îmi abandonez echipa, voi fi alături de colegii mei, sunt președintele PSD și candidatul la prezidențiale”, a încheiat Dăncilă.

Dăncilă l-a propus pe un reprezentat al PSD după ce Klaus Iohannis a declarat că se va opune în care guvernul demis va face o nouă nominalizare pentru funcția de comisar european. ​

Victor Negrescu a fost ministrul Afacerilor Europene impus de Liviu Dragnea și trimis de acesta să negocieze cu Comisia Europeană o poziție mai blândă după ce PSD a dat atacul la legile justiției și la instituțiile din domeniu.

Der Spiegel a relatat săptămâna trecută că preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen ratează obiectivul parităţii de gen în CE, dat fiind că şi România şi Franţa nominlizează bărbaţi pentru posturile de comisar european, în care fuseseră iniţial nominalizate două femei, ale căror candidaturi au fost respinse, iar, citând surse din PPE, a afirmat că Siegfried Mureşan se profilează a fi propunerea României.

„Un guvern care a fost demis de drept în Parlament nu poate face o propunere în numele României. (...) Îi voi spune foarte clar doamnei președinte ales al Comisiei Europene că nu pot să accept ca un guvern demis să facă o propunere care să fie și acceptată. Iar despre portofoliu, eu am mai discutat și m-a asigurat că portofoliul pentru România rămâne valabil”, a declarat Iohannis, pe 17 octombrie, la Bruxelles.

Ursula von der Leyen, președintele-ales al Comisiei Europene, se așteaptă ca, odată ce se va forma un nou guvern la București, România să nominalizeze cât mai repede posibil un candidat la funcția de comisar european, a afirmat Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Executivului UE.

„Este urgent și se așteptă ca, odată ce va exista un guvern în funcție în România, să trimită, cât mai repede posibil, un candidat, și este în contact cu omologii săi din România în acest sens", a afirmat Andreeva, citată de site-ul Politico Europe.

Comisarii propuși de Franța, Ungaria și România au fost respinși de Parlamentul European.

Guvernul Viorica Dăncilă l-a desemnat pe Dan Nica pentru postul de comisar european, după respingerea Rovanei Plumb de către Parlamentul UE, însă această propunere nu a fost încă acceptată în mod formal, au notat jurnaliștii de la Politico.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22