Virgil Popescu: Subvenția la energie va fi acordată celor care consumă mai puțin de 200 KWh/lună

Laurentiu Gheorghe | 15.09.2021

Virgil Popescu a anunțat, după ședința de guvern, că aproape 13 milioane de români vor primi subvenții pentru a-și putea achita facturile la electricitate.

Pe aceeași temă

Popescu a precizat că legea consumatorului vulnerabil va fi un alt instrument de ajutorare a românilor. În plus, de viitoare OUG pentru subvenționarea prețului la energia electrică vor beneficia românii care consumă între 30 și 200 de KWh pe lună.

„Am pus un preț minim de referință, care este mai mic decât prețul reglementat. Avem o bază de pornire și avem un preț mediu în piață de 82 de bani/KWh. Cel mai mic este 64 de bani/KW și prețul mediu este de 82 de bani. Diferența de 18 bani / KWh la consumator va fi subvenționată în integralitate de către stat.

Avem consumatori între 30 de KWh și 200 de KWh lunar. Acest prag de 30 de KWh înseamnă că acolo avem case nelocuite sau locuințe de vacanță și nu are rost să le subvenționăm.

Peste 200 de KWh nu mai considerăm că este un consum mediu, ci oameni cu un venit peste medie și nu are rost să subvenționăm. Avem 5.172.193 de gospodării, dacă le înmulțim cu 2,5 persoane/gospodărie avem 13 milioane de români care vor beneficia de acest ajutor pentru energia electrică. Nu vor beneficia consumatorii vulnerabili pentru că lor li se va aplica legea consumatorului vulnerabil.

Cum va funcționa întregul mecanism? La sfârșitul fiecărei luni, furnizorii vor emite factura, vor trece acest discount diferențiat, vor întocmi niște boderouri pe care le vor prezenta la ANAF, în declarațiile de taxe și impozite, și se vor scădea de la taxe și impozite. Nu vrem ca românii să fie puși pe drum să demonstreze că au un consum mediu.”, a spus Virgil Popescu.

„Prin acest mecanism pe care îl facem la electricitate va fi că toți cei care au un furnizor de electricitate care are prețul mare va fi stimulat să-și caute și în piața concurențială - și găsește foarte mulți - să-și găsească și să se mute la un alt furnizor care are prețul mai mic. De ce este stimulat? Pentru că valoarea fixă de 18 va fi procentual mult mai mare din factură dacă prețul lui de energie electrică este mai mic. Va fi un avantaj pentru românii care vor să se mute de la furnizorul pe care îl au și care-și caută un furnizor care are prețul sub piață”, a mai declarat Virgil Popescu.

În ceea ce privește facturile la gaze naturale, acestea vor fi reduse cu 25%, a spus Virgil Popescu. 2,3 milioane de gospodării, dintr-un total de 3,6 milioane, vor beneficia de această măsură, a adăugat el. Este vorba despre cei care au un consum anual între 100 și 1.200 de metri cubi pe an.

„Ce trebuie să înțeleagă românii: pentru acest tip de ajutor nu trebuie să facă absolut nimic. Va apărea în funcție de consumul pe care îl au”, a spus ministrul.

El a adăugat că nu se va mai ține cont de veniturile oamenilor, pentru că se presupune că cei care au un consum mediu au și un venit mediu.

Ministrul a mai spus că ordonanța ar urma să intre în vigoare la 1 noiembrie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22