Vlad Voiculescu: În spitale, dezinfectarea mâinilor nu se face aşa cum ar trebui VIDEO

E.b. | 02.12.2016

Dezinfectarea mâinilor în spitale nu se face cum ar trebui, iar consumul de substanţe dezinfectante este scăzut, a declarat, vineri, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cu ocazia lansării campaniei “Mâini curate în spitale”,.

Pe aceeași temă

 

 

"Pentru medici, dispenserul cu dezinfectant este un instrument rapid şi util în practica păstrării igienei mâinilor, cu atât mai mult cu cât ei pot vedea pacientul la nici un minut din momentul dezinfectării. Din păcate, în unităţile medicale din România, consumul de substanţe dezinfectante este destul de scăzut. Dezinfectarea mâinilor în mediul spitalicesc nu se face aşa cum ar trebui”, a spus ministrul Vlad Voiculescu, conform News.ro.


Ministerul Sănătăţii a lansat vineri campania “Mâini curate în spitale”, care are ca scop informarea şi conştientizarea personalului medical, a pacienţilor şi a publicului despre cât de importantă este dezinfecţia mâinilor în prevenirea infecţiilor nosocomiale.


Mesajul-cheie al proiectului este “Dezinfectează-ţi mâinile, salvezi o viaţă!” şi vine să întărească ideea că, aplicată în spitale la momentul potrivit, igiena mâinilor poate salva viaţa unor pacienţi.

 

 

 

Ministerul Sănătăţii derulează pentru prima dată o campanie de informare publică pe această temă, în contextul în care studiile arată că majoritatea infecţiilor din spitale sunt cauzate de mâinile murdare.


În cadrul campaniei de comunicare vor fi difuzate două spoturi TV la posturile de televiziune şi în online şi vor fi împărţitte flyere în spitale. De asemenea,  pe pagina web mainicurateinspitale.ro sunt postate articole despre tehnica spălării corecte a mâinilor, dar şi materiale informative despre infecţiile nosocomiale sau rezistenţa la antibiotice.


Un alt scop al campaniei de informare este acela de a-i determina pe managerii de spitale să investească în achiziţionarea de dispensere cu soluţie dezinfectantă.  

 

Întregul proiect a fost realizat exclusiv cu sprijinul voluntarilor, printre cei care au lucrat pro bono fiind actriţa Oana Pellea, protagonista spotului principal, şi artistul vizual Marian Ouatu.


Importanţa igienizării mâinilor în spitale este subliniată şi într-un raport al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), publicat în 2013. Raportul arată că, la nivelul acelui an, în spitalele din România prevalenţa infecţiilor nosocomiale era cea mai mare în secţiile de terapie intensivă.


Potrivit raportului ECDC, România avea probleme în privinţa a trei indicatori: dezinfectantul mâinilor cu soluţii pe bază de alcool, camere cu un singur pat (indicator al capacităţii de izolare a pacienţilor infectaţi) şi cadre medicale dedicate prevenţiei şi controlului infecţiilor.


Infecţiile nosocomiale nu sunt o problemă doar în spitalele româneşti, ci şi în cele europene. Raportul ECDC mai arăta că, în fiecare zi, în spitalele europene, 80.000 de pacienţi,  adică unul din 18, suferă de cel puţin o infecţie nosocomială. Studiul a fost efectuatîn peste o mie de spitale din 30 de ţări europene. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22