Vlad Voiculescu, pus sub urmărire penală de DNA, pentru achizițiile de vaccinuri anti-Covid

Redactia | 08.12.2023

Fostul ministrul al Sănătății Vlad Voiculescu, urmărit penal pentru abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte) și pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave

Pe aceeași temă

„Ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combaterea corupției au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul Voiculescu Vlad Vasile, la data faptelor având funcția de ministru al Sănătății, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte) și complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave”, anunță DNA.

În ordonanța procurorilor se arată că la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre. Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre. De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

„În contextul menționat mai sus, în datele de 10 respectiv 18 martie 2021, suspectul Voiculescu Vlad Vasile, în calitate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 14.445.798 doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane. De asemenea, suspectul ar mai fi întocmit un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim - ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer. Precizăm că acest memorandum ar fi fost susținut spre aprobare în ședința Guvernului de către unul dintre secretarii de stat, ce avea la momentul respectiv atribuții delegate de ministru al Sănătății”, potrivit comunicatului de presă.

Procurorii precizează că lui Vlad Voiculescu i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Voiculescu: Vreau să se afle adevărul

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu (USR), s-a declarat vineri „relaxat”, la ieșirea din sediul DNA, acolo unde un procuror l-a anunțat că a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu, în dosarul privind achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19, în care prejudiciul ar fi de peste 1 miliard de euro.

Voiculescu le-a spus jurnaliștilor la plecarea de la DNA că așteaptă să vadă tot dosarul și că acesta îi va fi pus la dispoziție începând de marți. „Atunci o să putem să spunem mai multe”, a precizat fostul ministru.

El a povestit ce i-a spus procurorului: „Deciziile au fost foarte clar într-un anumit loc, la premier, asta i-am spus si procurorului, ca premierul nu lua decizii fără președintele României”.

„Relaxat am fost întotdeauna”, a mai afirmat Voiculescu, „vreau sa se afle adevărul, deciziile le lua premierul, premierul se consulta cu președintele, adevărul îmi este favorabil”.

La sosirea la sediul DNA, Voiculescu a adus documente care arată că România se află în topul țărilor care de fapt au comandat cele mai puține doze de vaccin anti-coronavirus pe cap de locuitor.

Dosarul vaccinurilor îi vizează şi pe fostul premier Florin Cîţu și fostul ministru al Sănătății Ioana Mihăilă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22