Voiculescu denunţă nereguli şi «criterii subiective» la aprobarea operaţiilor de transplant

E.b. | 26.11.2016

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătaţii, a declarat, sâmbătă că, în urma verificărilor făcute de corpul de control din cadrul ministerului său, au fost găsite nereguli grave în privinţa modului de alocare şi de prioritizare a pacienţilor pentru transplant astfel că bolnavii nu beneficiază de şanse egale.

Pe aceeași temă

  

 

 

UPDATE: „Nu ar trebui să conteze că eşti mai vedetă decât ceilalţi pacienţi de pe lista de aşteptare”, spune Vlad Voiculescu care anunţă că au fost sesizate „organele specializate”, conform News.ro.

 

„Verificările făcute la Agenţia Naţională de Transplant au fost finalizate şi neregulile găsite în procedurile de alocare a organelor şi prioritizarea pacienţilor pentru transplant sunt grave şi afectează mii de pacienţi, mii de oameni care aşteaptă un transplant cu speranţă în profesionalismul şi corectitudinea sistemului medical”, spune Vlad Voiculescu.


Corpul de control a făcut mai multe verificări în cadrul cărora s-a descoperit că, deşi există liste de aşteptare acestea nu sunt corelate la nivel naţional, iar criteriile de prioritizare „sunt mai degrabă subiective”, arată ministrul.


„Pacienţii de pe listele de aşteptare pentru transplant nu beneficiază întotdeauna de şanse egale. Este posibil ca un pacient să fie în vârful listei de aşteptare, să existe un organ compatibil pentru acest pacient dar totuşi nu el să fie cel care intră în sala de operaţie”, mai spune Vlad Voiculescu.

 

Ministrul susţine că au fost sesizate organele de anchetă în privinţa neregulilor descoperite. 


„Corpul de control al Ministerului Sănătăţii a descoperit, de asemenea, existenţa unor fenomene care indică suspiciuni cu privire la corectitudinea alocării organelor pentru transplant. Într-unul dintre centrele de transplant din România, pentru o singură arie patologică, s-au efectuat, în anul 2014, 140 de transplanturi. 60% dintre pacienţii care au beneficiat de aceste transplanturi au fost înscrişi pe lista de aşteptare chiar în acelaşi an deşi erau pacienţi pe listat de aşteptare încă din anul 2005. Într-un alt an, în anul 2015, de asemenea, într-un centru şi pe o singură arie patologică, 80% dintre beneficiarii de transplant au fost înscrişi în acelaşi an 2015. 80%!”, susţine Vlad Voiculescu.

 


Ministrul a cerut realizarea, în regim de urgenţă a regulamentului de alocare a organelor. De asemenea, Vlad Voiculescu a spus că există proceduri stabilite, la nivel european, pentru contactarea pacienţilor. Astfel, dacă în celelalte ţări din Uniunea Europeană sunt contactaţi în repetate rânduri pacienţii din vârful listei de aşteptare şi apropiaţii acestora atunci când există un organ compatibil, în România, această procedură nu se aplică.


„Când viaţa ta depinde de un organ nu ar trebui să conteze că eşti din Timişoara, Bucureşti, Cluj. Nu ar trebui să conteze deloc dacă eşti pacientul unui centru de transplant condus de o anumită persoană şi nu de alta. De asemenea, nu ar trebui să conteze că eşti mai vedetă decât ceilalţi pacienţi de pe lista de aşteptare”, a comentat Voiculescu. 

 

 

"Investigaţiile în acest domeniu continuă şi vor continua"

 

 

Vlad Voiculescu a mai spus că ministerul a sesizat organele statutui în legătură cu neregulile constatate şi că "investigaţiile în acest domeniu continuă şi vor continua, în ciuda oricăror calomnii", subliniind că "vorbim de vieţile unor oameni", conform HotNews.ro.

 

El a cerut ca subiectul transplanturilor să nu fie "transformat în cal de bătălie electorală":  

 

Despre transplantul pulmonar, Vlad Voiculescu spune că este nevoie ca acest tip de transplant să fie dezvoltat în România - oameni specializaţi şi infrastructura - iar ţara noastră nu poate asigura, în acest moment, nici măcar îngrijirea post-transplant a celor care beneficiază de acest tip de transplant în străinătate.

 

Vlad Voiculescu a mai anunţat că Ministerul Sănătăţii aşteaptă acordul primarului Capitalei, Gabriela Firea, pentru un control la Spitalul "Sfânta Maria" din Bucureşti.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22