Voiculescu, despre respingerea OUG care combate nepotismul: Mi-e ruşine de Senatul ţării mele

E.b. | 02.03.2017

Vlad Voiculescu, fost ministrul al Sănătăţii în Guvernul Cioloţ, a afirmat joi, în cadrul unei dezbateri din Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor, că OUG 79 privind depolitizarea managementului din spitale nu rezolvă problemele de fond, dar rezolvă lucruri punctuale care sunt „absolut necesare” pentru sistemul sanitar.

Pe aceeași temă

 

 

 

El a ţinut să precizeze că îi este „ruşine” de Senatul ţării sale pentru argumentele pe care le-a folosit în respingerea Legii de aprobare a ordonanţei, conform News.ro.

 

Această ordonanţă este doar un început de reformă, un început din reforma care este atât de necesară în sistemul sanitar. Această ordonanţă nu rezolvă problemele pe fond, dar rezolvă câteva lucruri punctuale care sunt absolut necesare şi asupra cărora nu cred că există niciun fel de îndoială”, a afirmat Vlad Voiculescu.

 

El a ţinut să precizeze că „nu există niciun motiv pentru care să permitem politizarea managementului spitalelor în continuare”.

 

„De aceea această ordonanţă prevede faptul că, atunci când o persoană este cu o funcţie de conducere în partid politic, nu poate fi manager de spital. Această OUG combate nepotismul, nepotismul care este un flagel în sistemul sanitar românesc”, a completat fostul ministru.

 

Vlad Voiculescu a susţinut că îi este ruşine de Senatul ţării sale, care a respins Legea de aprobare a ordonanţei.

 

„Aş vrea să mă refer la raportul comun al comisiilor din Senat. Aş vrea să dau citire celor patru argumente care au fost aduse de Comisia de sănătate din Senat şi m-aş bucura foarte tare dacă am putea să le discutăm sau cineva din Comisie să le dea citire. Mie mi-e ruşine. Mi-e ruşine că Senatul ţării mele a putut să dea aceste motive pentru respingere”, a subliniat Voiculescu.

 

 

Argumentele

 

Fostul ministru a citit argumentele comisiilor de specialitate din Senat, care au dat un raport de respingere.

 

„Deci, motivele respingerii date de Comisia de sănătate din Senat: nu s-a realizat niciun fel de consultare cu factorii direct implicaţi; nu criteriul financiar al unei indemnizaţii constituie motivul pentru care comisiile nu funcţionează în prezent; niciun expert în domeniile medicină şi farmacie nu poate face parte din comisiile de specialitate datorită conflictului de interese, extrem de restrictiv reglementat; în situaţia adoptării acestei OUG, universităţile de medicină vor fi obligate să-şi reevalueze implicarea în modul de utilizare a echipamentelor (...). Dacă aceste patru motive sunt necesare şi suficiente pentru Senatul României să respingă OUG cu notă de fundamentare de 26 de pagini care reglementează lucruri absolut de bun simţ, atunci eu nu ştiu ce să cred despre cum funcţionează acest Parlament”, a completat el.

 

Vlad Voiculescu şi-a exprimat speranţa că deputaţii îşi vor face treaba „cu bun simţ” şi „cu conştiinţă” pentru sistemul saniar.

 

Sper că o să vă faceţi treaba cu bun simţ şi cu conştiinţă pentru ceea ce îi trebuie sistemului sanitar din această ţară”, le-a spus fostul ministru celor prezenţi la dezbaterea din Comisia de sănătate., conform News.ro.

 

 

 

 

"Se susţine respingerea OUG 79/2016"

 

 

 

16 ianuarie. Senatul a respins Legea de aprobare a OUG 79. La Camera Deputaţilor, Guvernul a ataşat un punct de vedere negativ, cerând la rândul său ca Ordonanţa de Urgenţă emisă de Guvernul Cioloş să fie respinsă. 

 

Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul nu motivează această solicitare, notând scurt că "se susţine respingerea OUG 79/2016".

 

În favoarea acestei OUG s-au pronunţat mai multe sindicate din sănătate. După decizia Senatului, sindicatul medicilor ”Promedica” a solicitat Camerei Deputaţilor o analiză atentă, transparenţă, dialog real şi adoptarea unei forme care să conducă la o eficientizare şi o modernizare reale ale sistemului medical românesc.

 

Ordonanţa de Urgenţă privind managementul spitalelor a fost adoptată în noiembrie 2016 de Guvernul Cioloş.

 

 

 

"Nu dorim spitale conduse în funcţie de interese politic"

 

 

 

Ministrul Sănătăţii de la acea vreme Vlad Voiculescu spunea că aceasta prevede două lucruri importante: deschiderea funcţiilor de manager în spitale pentru toţi cei care au competenţe în acest sens şi interdicţia ca managerii de spitale să deţină funcţii de conducere în partide politice. "Nu dorim spitale conduse în funcţie de interese politice - am avut asta în destule cazuri în ultimii 25 de ani în toată ţară şi, după cum ştim, sefii partidelor politice, în general, se tratează la spitalele din străinătate chiar pentru afecţiuni mai puţin complexe”, a arătat ministrul Sănătăţii.

 

De asemenea, au fost extinse şi incompatibilităţile pentru manager şi ceilalţi membri ai comitetului director - director medical, director financiar-contabil şi, în spitalele cu peste 400 de paturi, directorul de îngrijiri. Astfel, aceste funcţii devin incompatibile cu cele de conducere, administrare şi control în partide politice sau societăţi comerciale.

 

Totodată, prin această Ordonanţă de Urgenţă este extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor şi cu: "deţinerea de către soţul/soţia, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea, inclusiv ai managerului, a funcţiei de membru în comitetul director, şef de secţie, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcţii de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcţia de manager; alte situaţii în care managerul, soţul/soţia, rudele ori afinii managerului până la gradul al IV-lea inclusiv au un interes de natură patrimonială care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a funcţiei de manager".

 

În plus, un manager sau membrii comitetului director nu vor avea voie să primească finanţare pentru activităţile didactice sau de cercetare ştiinţifică din partea furnizorilor de bunuri şi servicii ai spitalului. O eventuală finanţare ar putea afecta exercitarea funcţiei de manager în condiţii de imparţialitate, existând riscul avantajării sub diverse forme a respectivilor furnizori în relaţia cu spitalul, se men'ionează în actul normativ.

 

Pentru şefii de secţii vor fi organizate concursuri, fostul ministru al Sănătăţii motivând că aceasta reprezintă metoda cea mai obiectivă şi transparentă pentru desemnarea celei mai potrivite persoane pentru ocuparea acestor funcţii. De asemenea, managerul va avea un program fix, în care nu îşi poate părăsi postul. Astfel, programul managerului se desfăşoară între orele 8.00 şi 16.00, iar "orice activitate medicală, didactică, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică poate fi exercitată doar în afara acestui interval".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22