Voiculescu: Diferenţe între raportări și realitate la decesele Covid. Unifarm, cel mai mai maare jaf

Redactia | 16.04.2021

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a afirmat vineri că „există diferenţe fundamentale” între numerele raportate şi cele reale în ceea ce priveşte decesele din spitalele COVID.

Pe aceeași temă

Unifarm reprezintă „unul dintre cele mai mari jafuri ale pandemiei”, spune fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu

El l-a invitat pe premierul Florin Cîţu să preia aceste probleme şi să revadă raportarea deceselor din spitalele COVID.

„Avem acum un ministru al Sănătăţii, care nu ştiu cat timp are, dar sunt câteva lucruri la care lucram, respectiv le investigam. O să îl rog pe domnul ministru interimar, care ocupă de asemenea funcţia de prim ministru, să revadă metodologia făcută sub conducerea partidului dumisale anul trecut cu privire la raportarea deceselor din spitalele COVID-19. N-aş vrea să arunc cu numere, pentru că nu am reuşit să documentăm acest lucru, dar investigaţia noastră ne arată că există diferenţe fundamentale între numerele raportate şi cele reale”, a declarat Voiculescu într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.

Fostul ministru a făcut totodată un apel către premier să urmărească situaţia Unifarm.

„De asemenea, dacă tot avem un ministru interimar care cunoaşte istoria anului trecut, o rugăminte pe care cred că este în interes public să o urmărim, este situaţia Unifarm. Unifarm a primit prin Ordonanţă de urgenţă anul trecut 1,2 miliarde, este una dintre companiile în pericol de dispariţie ale statului român, este unul dintre marile furturi, dintre marile jafuri ale pandemiei, cel mai mare, cu siguranţă. Ar fi bine dacă în acest interimat aceste două lucruri ar fi clarificate, mai ales că sunt legate direct de partidul care l-a susţinut şi îl susţine pe domnul premier, şi sunt direct legate de ceea ce s-a întâmplat în guvernarea anului trecut. Cred că românii trebuie să ştie”, a adăugat Vlad Voiculescu.

Întrebat dacă au fost raportate mai multe decese sau mai puţine, Voiculescu a spus: „Există o metodologie, nu acuz, nu lansez absolut nici o acuzaţie, există o metodologie care trebuie reevaluată, atâta tot”.

„Vă spun că există o diferenţă, există indicii că există o diferenţă între decesele raportate într-o anumită platformă, în Corona-Forms, şi în datele pe care le primea raportate Ministerul Sănătăţii. (…) Mai puţine decese. Vorbim despre o statistică şi o metodologie care trebuie clarificată”, a completat fostul ministru.

Potrivit acestuia, „supărările sunt mai degrabă între cei care au beneficiat de acces privilegiat la vaccinuri, între cei care profită de sistemul sanitar prin comenzi politice la fiecare nivel”.

„Vorbim despre o finanţare, vorbim despre foarte multe fonduri, vorbim despre independenţa care trebuie să existe la nivelul fiecărei dintre aceste instituţii, independenţă profesională. Dacă şeful unei Case Judeţene răspunde doar la comenzi politice, atunci cum credeţi că va direcţiona banii? Atunci care credeţi că este relaţia dintre un operator privat de servicii sanitare şi şeful partidului respectiv, dacă şeful local al partidului poate să îi dea un contact mai mare sau mai mic prin directorul Casei?”, a spus fostul ministru.

Voiculescu a afirmat că, de fapt, „a fost singurul care şi-a dorit această funcţie tocmai pentru că îi pasă”. „Nu putem cu actuala structură din Ministerul Sănătăţii să construim spitale”, a adăugat fostul ministru.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22