Vosganian, replică lui Ponta: Dacă el nu votează guvernul Orban, înseamnă că se întoarce în PSD?

Dora Vulcan | 23.10.2019

Între Victor Ponta și ALDE au apărut tensiuni după ce președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că va susține guvernul Orban.

Pe aceeași temă

"Avem o singură alianță între Pro România și ALDE și anume pentru susținerea candidatului Mircea Diaconu. Noi îl susținem pe Mircea Diaconu, dar nu știu dacă cei de la ALDE, acum fiind aliați cu PNL-ul care-l au pe Iohannis candidat, îl mai pot susține pe Diaconu. Dacă pot, foarte bine. Nu a fost niciodată vorba despre o alianță politică", a declarat, Victor Ponta, iritat de sprijinul afirmat de ALDE pentru guvernul desemnat Orban, sugerând astfel că ALDE s-ar fi întors la PNL.

De asemenea, Ponta l-a ironizat pe Călin Popescu-Tăriceanu privind condiția impusă pentru susținerea PNL, de menținere a cotei unice de impozitare. "Domnul Tăriceanu nu a aflat că nu mai e 2005? E 2019", a întrebat retoric Ponta, făcând referire la una din condițiile puse de ALDE pentru susținerea guvernului desemnat Orban, printre care și menținerea cotei unice de impozitare.

Tăriceanu i-a prezentat premierului desemnat Ludovic Orban, 12 condiții pe care ALDE le impune pentru susținerea noului guvern. Printre acestea se numără formarea unui guvern monocolor, menținerea cotei unice de impozitare, dar și o restructurare guvernamentală. Totodată, ALDE cere reținerea de a mai da ordonanțe de urgență în domeniul justiției, dar și continuarea proiectelor în curs de derulare în infrastructură.

Declarația iritată a lui Ponta survine anunțului făcut de șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a spus că a ajuns la un acord cu PNL și că partidul său va susține la vot în parlament guvernul desemnat Orban. î

În schimb, Victor Ponta a nunțat că parlamentarii săi nu vor vota guvernul Orban.

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian i-a dat replica lui Orban la scurt timp, aplicând exact raționamentul lui Ponta dar în raporturile cu PSD, întrebându-se, ironic, dacă refuzul de a susține guvernul Orban și susținerea pe care Ponta i-o acordă astfel Vioricăi Dăncilă înseamnă că el s-a întors în PSD. De asemenea, Vosganian a constatat că ALDE și Pro România nu mai au aceiași adversari politici.

Am o simplă întrebare pentru Victor : urmând același raţionament bizar, înseamnă că el, dacă nu votează guvernul Orban, o susţine pe Viorica Dăncilă şi se întoarce în PSD?!

Ca să fie limpede, noi reconfirmăm, dacă mai era nevoie, că Mircea Diaconu este candidatul nostru pentru funcția de președinte al României. Sperăm că va fi, în turul al doilea, un contracandidat redutabil pentru Klaus Iohannis, ceea ce face ca Viorica Dăncilă să fie acum adversarul nostru în atingerea acestui obiectiv. Nu ştiu dacă mai avem acelaşi candidat la preşedinţie ca dl Ponta, se pare, însă, că, în acest moment, prin refuzul său de a sustine formarea noului Guvern, si, în consecinţă, protecţia oferită actualului prim-ministru, se pare că nu mai avem şi aceiaşi adversari politici”, a scris Vosganian miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Vosganian i-a răspuns lui Ponta și la ironia despre cota unică de impozitare.

”Cât despre anul de graţie 2005 când am introdus cota unică, dacă domnul Ponta regretă modelul prealabil al impozitării progresive din timpul guvernării PSD, îi reamintim că impozitarea pesedistă pe cote progresive începea de la 18% şi se încheia la 40%. Îl rugăm pe dl Ponta să ne spună, pornind de la cota unică actuală de 10%, care sunt categoriile socio-profesionale cărora ar dori să le mărească impozitul pe salariu şi cam la cât”, a încheiat Vosganian.

Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) este constituit din fuziunea a două partide, Partidului Liberal Reformator și Partidul Conservator, primul fiind constituit prin desprinderea, în 2014, a unei grupări din PNL, conduse de Călin Popescu Tăriceanu, cândva președinte al PNL, nemulțumite de ruperea alianței USL, dintre PNL și PSD.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22