Vot fără dezbateri la legile Justiției, după publicarea în MO a regulamentului modificat

Dora Vulcan | 12.12.2017

Miercuri, plenul Camerei Deputatilor va da votul pentru propunerea de modificare a regulamentului initiata de Florin Iordache, care va permite coalitiei PSD-ALDE sa evite dezbaterile pe legile controversate.

Pe aceeași temă

 

 

Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro ca planul coalitiei PSD-ALDE ar fi urmatorul: votarea rapida a modificaril  la regulament, urmata de dezbaterea unor alte proiecte - timp in care modificarile la regulamentul Camerei Deputatilor sa fie publicate in Monitorul Oficial si sa intre in vigoare - dupa care sa vina votul la cele doua proiecte "fierbinti" din Justitie. La pachet cu proiectul care ar putea genera dezbateri - și care reprezintă preț al târgului cu UDMR care a susținut coaliția PSD-ALDE în atacul dat la legile Justiției - și cu ordonanța Split TVA. Toate ar urma să fie adoptate fără dezbateri și fără bătăi de cap din partea Opoziției. 

 

Proiectul de modificare a regulamentului, initiat de Florin Iordache, prevede ca in plen, dupa epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise se supun votului la pachet, iar cele respinse doar in unele cazuri. Cu alte cuvinte, Opozitia nu va mai avea la dispozitie timpul necesar pentru a-si sustine amendamentele si in plen, astfel incat votul la cele doua proiecte controversate va deveni o formalitate.

 

Miza principală o reprezintă, desigur, legile Justiției, în speță ultimele două legi din pachetul de trei care modifică sistemul de Justiție: proiectul pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara si proiectul pentru modificarea Legii 317/2004 privind organizarea și funcționarea CSM.

 

Prin chiar natura lor, aceste legi vizează funcționarea sistemului iar modificările făcute cu direcție vor permite insinuarea deciziilor politice, așadar miza adoptării lor este uriașă. 

 

Ca o stranie coincidență, pe ordinea de zi figureaza si proiectul de lege al UDMR de infiintare a Liceului Romano-Catolic de la Targu-Mures, potrivit unor surse parlamentare, citate de Hotnews.ro, desi acest proiect nu are raport de la comisia de invatamant, obligatoriu procedural.

 

Amintim că adoptarea în forță a modificărilor la legile Justiției de către coaliția de guvernare PSD-ALDE nu ar fi fost posibilă fără sprijinul prețios al UDMR. 

 

Ordinea de zi a Camerei Deputatilor pentru sedinta de plen de miercuri indica faptul ca in plen vor fi dezbatute si alte proiecte de lege, plasate intre modificarea la regulament si dezbaterile pe legile justitiei, printre care modificarea la OUG privind TVA Split, așadar, încă o miză pentru modificarea regulamentului în așa fel încât coaliția să nu mai aibă bătăi de cap cu dezbaerile Opoziției din plen. 

 

 De ce ar avea nevoie coalitia PSD-ALDE de intrarea rapida in vigoare a modificarilor la regulament? Tocmai pentru a scurta dezbaterile la cele doua proiecte din Justitie.

 

Propunerea lui Iordache de modificare a regulamentului a fost respinsa luni de Comisia de regulament, unde UDMR a votat impotriva, prin votul lui Marton Arpad, mână forte a lui Iordache în comisia pentru legile Justiției, dar care a dat înapoi după gafa de a-i compara pe protestatarii anti-legile Justiției cu minerii lui Iliescu, care au devastat Bucureștiul, Marton punându-l astfel pe liderul UDMR Kelemen Hunor în postura delicată de a le cere scuze protestatarilor. Este posibil ca noi modificari sa fie facute direct in sedinta de plen de miercuri, fără problemele pe care le-ar fi pus dezbaterile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22