Votul pentru șefia Senatului va fi dat pe 10 septembrie. Meleșcanu, Gorghiu, Popa au rămas în cursă

Dora Vulcan | 04.09.2019

Biroul Permanent al Senatului a decis ca votul pentru șefia camerei să se dea marți, pe 10 septembrie.

Pe aceeași temă

În cursă au rămas Teodor Meleșcanu, de la ALDE, propus de PSD, Alina Gorghiu, PNL și Ion Pop, ALDE.

Liberalii au propus-o pe Alina Gorghiu pentru postul de șef al Senatului, candidatură susținută de PMP și USR, condiționat. PSD l-a propus pe fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu, remaniat de Viorica Dăncilă chiar înainte de retragerea ALDE de la guvernare, iar ALDE a anunțat că singura candidatură pe care o propune este cea a senatorului Ion Popa, cu riscul excluderii din partid a tuturor membrilor săi care se lasă ofertați de PSD, fost partener de guvernare până săptămâna trecută.

ALDE a anunțat lunea trecută că se retrage de la guvernare și că intră în opoziție dar și că va susține, alături de Pro România, candidatura actorului Mircea Diaconu, fost europarlamentar, la alegerile prezidențiale, motiv de semnare a unui protocol de alianță electoral-politică cu cei de la Pro România.

La pachet cu retragerea de la guvernare, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și-a dat demisia din funcția de șef al Senatului.

La sfârșitul săptămânii trecute premierul Viorica Dăncilă a spus că unul din vicepreședinții PSD ai Senatului ar putea asigura interimatul și a negat că ar fi discutat cu liderul senatorilor ALDE, Daniel Zamfir, pentru preluarea șefiei Senatului. Cu toate acestea, Daniel Zamfir a făcut luni o postare pe Facebook în care-și exprima nemulțumirea față de deciziile conducerii ALDE în care a scris și că a fost ofertat pentru acest post și că a avut o discuție cu Viorica Dăncilă, dar că a refuzat postul.

Mai puțin fidel, Meleșcanu a anunțat luni că a acceptat oferta social-democraților de preluare a președinției Senatului și a dat asigurări că prezența sa în fruntea Senatului va fi o garanție pentru colegii săi de partid că ALDE va fi tratat corect și după ieșirea de la guvernare.

Meleșcanu a avut o întâlnire marți și cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care i-a fi cerut să renunțe la candidatură, dar senatorul l-a refuzat, ignorând decizia luată de conducerea partidului care a hotărât excluderea din partid a tuturor membrilor săi care acceptă funcții în guvern oferite de PSD.

El urmează, astfel, propriei sale succesoare la șefia Ministerului Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, care a refuzat să-și dea demisia din guvern după ieșirea ALDE de la guvernare, spunând că pune interesul țării deasupra celui politic personal.

După întrunirea de marți a conducerii ALDE, Tăriceanu a anunțat că unica propunere oficială și acceptată de partid la șefia Senatului este Ion Popa.

Grupul parlamentar al PSD a stabilit luni să îl susțină pe fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu pentru funcția de președinte al Senatului. Anunțul a fost făcut de Viorica Dăncilă, la finalul întrunirii de luni a senatorilor social-democrați.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22