Votul prin corespondenta a trecut de Senat. Proiectul merge la Camera pentru un vot final

Tudor Despina | 19.10.2015

Senatorii au adoptat, luni, proiectul de lege privind votul prin corespondenta, urmand ca marti sa ajunga la Camera Deputatilor, for decizional, acolo unde are termen pentru amendamente pana lunea viitoare.

Pe aceeași temă

 

Cu 117 voturi pentru si zece impotriva, initiativa a trecut de camera superioara a Legislativului, transmite Digi 24. Senatorii UDMR si seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu, au votat impotriva, printre altii.

 

Momentul de astazi vine dupa luni intregi de conflicte si tergiversari, atat puterea, cat si opozitia acuzandu-se reciproc pentru lentoarea cu care evolueaza proiectul in Parlament.

 

Draftul AEP a luat viteza in Legislativ

 

In 13 Octombrie, Autoritatea Electorala Permanenta a prezentat un draft al proiectului de lege privind votul prin corespondenta, dupa scandaluri si acuze politice repetate intre putere si opozitie pe acest subiect.

 

Proiectul prezentat de AEP a fost insusit de Comisia de cod electoral. Reprezentantii AEP au facut o prezentare a legii in fata comisiei.

 

Deputatul UDMR Marton Arpad a ridicat cateva obiectii si s-a declarat nemultumit de faptul ca nu a primit acest text de lege in e-mail, desi ceilalti colegi din comisie l-au primit. "Nu pot sa votez un proiect pe nepusa-masa", a obiectat Arpad, atunci cand s-a propus votarea acestui text de lege pe care urmeaza sa se aduca amendamente odata intrat in procedura legislativa.

 

Totusi, membrii comisiei au votat in unanimitate acest proiect de lege. In plus, se pare ca initiativa lansata de AEP a prins viteza in procesul legislativ, in conditiile in care un vot in Senat era asteptat la mijlocul acestei saptamani.

 

Potrivit unui amendament adus de Comisia de cod electoral, alegatorii din afara tarii isi pot exprima votul in alegerile prezidentiale, parlamentare si europarlamentare inscriindu-se in Registrul Electoral cu optiunea “vot prin corespondenta”.

 

Alegatorul trebuie sa depuna o cerere scrisa, personal sau trimisa prin posta, la misiunea diplomatica sau oficiul consular din statul de domiciliu sau resedinta, potrivit Agerpres. La aceasta trebuie anexata o copie a pasaportului cu mentiunea statului de domiciliu pentru cetatenii cu domiciliul in strainatate, respectiv o copie a actului de identitate si a documentului care dovedeste resedinta, pentru cetatenii cu resedinta in strainatate.

 

Comisia de la Venetia subliniaza necesitatea votului

 

Votul prin corespondenta este o necesitate, iar romanii din afara granitelor tarii trebuie sa beneficieze de acest drept, sustine presedintele onorific al Comisiei de la Venetia.

 

Prezent, luni si marti la Bucuresti, in cadrul seminarului international “Codificarea Dreptului Electoral”, Peter Paczolay si-a exprimat punctul de vedere asupra votului prin corespondenta:

 

“Din experienta internationala, este o necesitate in a avea votul prin corespondenta si sper ca romanii din afara tarii vor beneficia de el”, a spus presedintele onorific al Comisiei de la Venetia.

 

Paczolay a punctat ca sistemul de vot trebuie sa permita alegatorilor din afara tarii sa ia parte la procesul electoral.

 

Este o dezbatere foarte lunga privind votul prin corespondenta si nu numai in Romania, dar si in alte tari cum ar fi Ungaria. Ideea este ca trebuie sa se dea posibilitatea mai multor votanti sa participle la alegeri, care nu se afla in tara in ziua votului din diferite motive sau locuiesc in alte tari”, a mai aratat Peter Paczolay, judecator al Curtii Constitutionale a Ungariei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22