Washingtonul si Berlinul, divergente in dosarul ucrainean. Angela Merkel: Germania NU va livra armament Ucrainei. SUA pregatesc un plan de sustinere a Kievului

T.d. | 02.02.2015

Pe aceeași temă

“Germania nu va sprijini Ucraina cu arme”, a punctat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, dupa o intrevedere cu premierul maghiar Viktor Orban. Liderul german a subliniat, totodata, ca Berlinul nu sustine o “rezolvare militara” a conflictului separatist care afecteaza puternic Estul Ucrainei. Declaratia lui Merkel vine in contextul in care din ce in ce mai multi analisti si experti se exprima pentru o implicare directa a Statelor Unite ale Americii in alimentarea Kievului cu armament si tehnica militara.

Agenda discutiilor germano-maghiare au cuprins teme precum zona de liber schimb UE-Uniunea Eurasiatica, dar si declaratiile controversate ale lui Orban privind asa-zisa “democratie neliberala”.

Germania nu va sprijini Ucraina cu arme. Sunt ferm convinsă că acest conflict nu se poate rezolva militar”, a spus Merkel după o întrevedere cu prim ministrul maghiar Viktor Orban, citată de Spiegel, potrivit Hotnews.

Cei doi lideri au salutat viziunea despre o zonă de liber schimb negociată între UE și Uniunea Eurasiatică, dominată de Federația Rusă. Angela Merkel a ținut totuși să sublinieze că ideea ar fi eventual fezabilă doar pe termen lung.

Viktor Orban a fost criticat voalat de Merkel, in privinta necesitatii de a aprecia “rolul opozitiei, al societatii civile si al presei intr-o democratie, chiar si atunci cand premierul e sustinut de o majoritate atat de mare in Parlament”.
 

Armament letal pentru Ucraina

In acelasi timp, publicatia britanica “The Guardian” publica o analiza a istoricului Timothy Garton Ash. Practic, profesorul de studii europene la Oxford acuza Kremlinul de propaganda agresiva si mincinoasa prin care incearca sa manipuleze atat populatia rusa, cat si minoritatile rusofone din Ucraina si Tarile Baltice.
 

(Vladimir Putin, controversatul lider de la Kremlin)

Astfel, Garton Ash aduce in discutie necesitatea ca Washingtonul si statele occidentale, in special Marea Britanie si Germania, sa trimita armament letal la Kiev, pentru a sustine guvernul ucrainean in lupta impotriva separatistilor sustinuti de Moscova. Istoricul mai vorbeste si despre necesitatea ca Occidentul sa se implice prin capacitatile mass-media proprii pentru a combate propaganda Rusiei.

Titrat “Putin trebuie oprit. Si uneori doar armele pot opri armele”, articolul lui Timothy Garton Ash atrage atentia ca deja numarul oamenilor care au murit in conflictul din estul Ucrainei depaseste 5.000, iar 500.000 de persoane au fost dislocate din zonele afecatate de conflict. "Deci provocarea este de a scurta aceasta perioada si a opri haosul. Pentru a face acest lucru Ucraina are nevoie de arme defensive moderne, cu care sa contracareze armele ofensive moderne ale Rusiei", spune comentatorul The Guardian, potrivit sursei citate.
 

“O noua Bosnie”

La initiativa senatorului republican John McCain, Congresul SUA a adoptat un "Act de Sustinere a Libertatii Ucrainei", prin care America ar urma sa aloce fonduri pentru furnizarea de echipamente militare guvernului de la Kiev, arata sursa citata. Presedintele democrat Barack Obama mai trebuie sa decida momentul si consisenta acestor ajutoare.

Un raport efectuat de un grup de experti americani - printre care Ivo Daalder, fost ambasador al SUA la NATO, si Strobe Talbott, un expert veteran in problematica ruseasca - identifica echipamentul necesar Ucrainei: radarele contra-baterie, pentru a localiza rachetele cu raza lunga de actiune, vehicule aeriene fara pilot (UAV), aparatura electronica pentru contracararea UAV-urilor rusesti, capabilitati de comunicatii sigure, vehicule blindate Humvee si echipamente de sprijin medical.

In context, Garton Ash arata ca nu este cazul ca Vestul sa se teama ca, daca ofera Ucrainei armament, va devei tinta propagandei rusesti, pentru ca - sustine comentatorul britanic - deja insusi Putin se palnge ca armata Ucrainei "nu este o aramata, este o legiune straina, in acest caz, legiunea straina a NATO".

Analistul britanic nu scapa ocazia sa critice, insa, planul Inaltului Reprezentant pentru Politica Externa al UE, italianca Federica Mogherini, in relatia cu Rusia, plan pe care il catalogheaza drept "sah teribil de nerealist".
"Preocupata de Grecia si de eurozona, Europa lasa o noua Bosnie sa se produca chiar in curtea sa. Trezeste-te, Europa! Daca am invatat ceva din propria noastra istorie, Putin trebuie oprit", mai spune profesorul Timothy Garton Ash in The Guardian.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22