Zamfir (ALDE) e insistent: ROBOR e doar un aranjament între bănci sub oblăduirea BNR

Laurentiu Gheorghe | 21.03.2019

Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, i-a scris guvernatorului BNR, că ROBOR nu are nicio legătură cu realitatea, fiind un indice rezultat din aranjamentele dintre bănci, sub oblăduirea BNR.

Pe aceeași temă

Cel puțin, așa spune Zamfir, care dă asigurări că aceasta este concluzia preliminară la care a ajuns o parte (PSD+ALDE) din Comisia economică a Senatului, care a desfășurat o amplă anchetă privind manipularea ROBOR.

„Senatul a mandatat Comisia Economica a Senatului sa desfășoare o anchetă privind modul în care a fost închisă în 2013 o investigație cu privire la eventuala manipulare a ROBOR. Dupa o luna de audieri, in urma declaratiilor celor care au fost prezenti, comisia a decis sa emita o concluzie preliminara. Am ajuns la concluzia ca ROBOR nu are nicio legatura cu realitatea.

ROBOR nu este ceea ce ni se spunea ca trebuie sa fie, adica media dobanzilor la care se imprumuta bancile intre ele, s-a constatat ca nu este media tranzactiilor care se realizeaza pe piata, e pur si simplu un indice care rezulta din niste aranjamente intre bancile comerciale, sub obladuirea BNR", a declarat, joi dimineata, presedintele comisiei, senatorul ALDE Daniel Zamfir.

El a precizat că a decis să trimită o scrisoare ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, și alta guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, prin care le cere transparentizarea completa a modului de calcul al ROBOR sau inlocuirea sa cu un alt indice.

„Comisia a decis sa trimita doua scrisori, una ministrului de Finante si alta guvernatorului BNR, prin care sa le ceara doua lucruri. Intrucat scopul initial pentru care ROBOR a fost introdus in formula de calcul a ratelor dobanzilor la creditele acordate in lei prin OUG 50/2010 a fost deturnat, solicitam transparentizarea completa a modului de calcul, astfel incat sa se elimine orice suspiciune de manipulare sau intelegere de tip cartelar, fie decuplarea indicelui ROBOR de la formula de calcul a ratelor si inlocuirea acestuia cu un indice care sa reflecte media tranzactiilor reale din piata si nu media cotatiilor”, a subliniat Zamfir.

Intrebat cum au fost afectate, concret, dobanzile la credite de acest presupus calcul gresit al ROBOR, Zamfir nu a dat un raspuns clar, precizand doar ca trebuie neaparat sa se renunte la calcularea ratelor in lei in functie de acest indice.

„Am decis sa emitem aceasta concluzie preliminara pentru ca ROBOR nu reflecta realitatea si trebuie urgent scos din ratele romanilor, pentru ca inca o luna sau doua in plus pentru romanii care au credite in lei inseamna o povara.

Daca ROBOR nu reflecta realitatea si este rodul unor intelegeri, fiind unul fictiv, ratele sunt influentate, vom vedea care este influenta directa, dar va trebui sa se renunte la calcularea ratelor romanilor in functie de acest indice. Ratele romanilor nu au fost calculate corect, ca atare e necesar sa se ia o masura urgenta”, somează Zamfir.

El a precizat ca mai urmeaza o serie de audieri, iar abia apoi comisia va prezenta o concluzie finala a anchetei.

"Mai avem de audiat doua pesoane importante, sper sa inteleaga ca au obligatia sa vina: directorul Directiei de Supraveghere din Banca Nationala, Nicolae Cinteza, caruia nu i se permite sa vina, si l-am reinvitat si pe liderul grupurilor senatorilor PNL. Asteptam sa raspunda saptamana viitoare si vom trage apoi concluziile", a spus Zamfir.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22