Zborul cu avionul privat al lui Liviu Dragnea cu iubita sa în Maldive a fost decontat de stat

L. G. | 24.07.2022

Liviu Dragnea, fost șef al PSD și iubita sa Irina ar fi plecat în vacanță în Maldive cu o aeronavă privată plătită din subvenția acordată de stat PSD, a recunoscut fostul trezorier PSD, Mircea Drăghici.

Pe aceeași temă

Fostul lider PSD Liviu Dragnea, iubita lui de la acea vreme, Irina Tănase, şi o prietenă a acesteia ar fi plecat spre Maldive, via Sofia, în ianuarie 2019, cu o aeronavă privată plătită din subvenţia primită de PSD de la stat – se arată în dosarul cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de fostul trezorier PSD Mircea Drăghici cu procurorii DNA, conform G4Media.

Fostul lider PSD s-ar fi întors, împreună cu Călin Popescu Tăriceanu şi Gabriel Vlase (actualul şef SIE) dintr-o vizită din Estonia, în aprilie 2018, cu un avion privat plătit de PSD din subvenţia de la stat, deşi aveau bilete de avion de linie achitate de Parlament, mai transmite G4Media.

Pe 29 iunie 2022, fostul trezorier PSD Mircea Drăghici şi-a recunoscut faptele de deturnare şi delapidare, a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA şi a acceptat o pedeapsă de 6 ani de detenţie. PSD s-a constituit parte civilă, prin semnătura actualului lider, Marcel Ciolacu, şi a secretarului general, Paul Stănescu, solicitând recuperarea sumei de 710.018,94 de lei.

Vacanța lui Dragnea în Maldive

Procurorii DNA arată faptul că, la data de 2 ianuarie 2019, Liviu Dragnea, iubita lui de atunci, Irina Tănase, și o prietenă din școala generală a acesteia, Sânziana-Mădălina Hristache, ar fi plecat spre Emiratele Arabe Unite și Maldive cu o aeronavă privată plătită din contul PSD de subvenție de la stat.

Zborul cu aeronava privată a fost doar până la Sofia, iar zborul de întoarcere de la Istanbul la ”București (Constanța)”. Întoarcerea a fost pe 20 ianuarie 2019.

Închirierea aeronavei s-a făcut prin intermediul unei agenții de turism cu care lucra fostul trezorier PSD Mircea Drăghici. Potrivit documentelor din dosar, avionul a costat 100.313,36 de lei, din care 92.826 lei costurile închirierii aeronavei și alte 7.487,36 de lei costuri de degivrare. Procurorii arată că banii au fost achitați din contul PSD de subvenție de la stat.

Audiată la DNA în calitate de martor, prietena Irinei, Sânziana, a declarat că a făcut un credit de 12.000 de euro cu câteva zile înainte să plece în Maldive cu Dragnea și Irina și a achitat ea costurile aeronavei cu 10.000 de euro. Femeia a declarat că plătește rată de 1.300 de lei pe lună, deși – notau procurorii – a rămas între timp fără loc de muncă. Sânziana a mai adăugat că nu știe cine și din ce bani a plătit cazarea în Maldive.

G4media.ro nota că Dragnea a plecat cu o aeronavă Cessna Citationn XLS a companiei sârbe Air Pink de pe terminalul Țiriac Air la ora 19:37, pe 2 ianuarie 2019. De la Sofia ar fi luat un zbor Turkish Airlines către Emirate și Maldive.

Zborul lui Dragnea în Israel: costuri umflate

Procurorii notează și că pe 25 aprilie 2018, Liviu Dragnea și consilierul lui, Paul Ionescu, au plecat în Israel, la Tel Aviv, cu o aeronavă privată închiriată de la Țiriac Air. Costurile: 24.500 de euro.

În acea deplasare a fost și premierul Viorica Dăncilă, la invitația premierului israelian Benjamin Netanyahu, pentru sărbătorirea a ”70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice româno-israeliene, precum și a 70 de ani de la declararea independenței statului Israel”, după cum arăta memorandumul privind efectuarea deplasării citat de Hotnews la acea vreme.

În acea vizită din Israel, Liviu Dragnea a vorbit pentru prima dată despre mutarea ambasadei României la Ierusalim. Președintele Klaus Iohannis i-a acuzat pe Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă că au angajat statul român într-un demers care nu era susținut de șeful statului.

”Contravaloarea închirierii aeronavei pentru cursa București-Tel Aviv este de 113.861,30 lei, iar factura achitată de PSD agenției de turism este de 184.755 lei (…)

Potrivit Curții de Conturi, PSD a decontat integral contravaloarea facturii fiscale emise de către prestatorul de servicii din subvenția încasată în anul 2018.

Din documentele furnizate de Camera Deputaților a rezultat că, pentru această deplasare, costurile de transport au fost suportate de această instituție, rezultând o dublare a costurilor”, se arată în documentele DNA din dosarul de la Tribunal cu acordul de recunoaștere a lui Mircea Drăghici.

Zborul din Estonia

Procurorii notează și că, între 22 și 24 aprilie 2018 (înaintea deplasării în Israel), o delegație a Parlamentului s-a deplasat în Estonia la Talin la conferința președinților de parlamente din statele UE.

Delegația era formată din Liviu Dragnea, președinte al Camerei Deputaților, Gabriel Petru Vlase, vicepreședinte al Camerei, Silvia Claudia Mihalcea, secretar general al Camerei, Anca Spiridon, director al cancelariei lui Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului, Loredana-Florentina Tăriceanu, soția lui. Câteva luni mai târziu, în iulie 2018, Gabriel Vlase avea să fie votat de Parlament, la propunerea președintelui Klaus Iohannis, în funcția de șef al Serviciului de Informații Externe (SIE).

Pentru această deplasare, notează procurorii, Camera Deputaților și Senatul au plătit bilete de avion dus-întors București-Talin via Frankfurt.

Cu toate că delegația avea plătite bilete de avion de linie, pentru întoarcerea din 24 aprilie 2018 a fost închiriată o aeronavă privată cu suma de 95.486,95 lei.

Agenția de turism ”a facturat de la PSD 166.422 lei, cu 70.935 lei mai mult decât suma plătită proprietarului aeronavei.

Potrivit Curții de Conturi, PSD a raportat Autorității Electorale Permanente cheltuirea din subvenție a sumei de 166.422 lei pentru deplasarea externă în Estonia”, se arată în documentele DNA, consultate de G4media.ro și Știrile TVR.

”PSD a închiriat aeronava tip Gulfsteam G 2000 (…) pentru care a plătit intermediarului SC Ber’s New Solutions SRL suma de 166.422 lei în scopul asigurării zborului de întoarcere de la Talin a persoanelor menționate anterior, în condițiile în care întoarcerea acestor persoane în țară erau deja suportate costurile de către Camera Deputaților și Senatul României.

PSD a comunicat Autorității Electorale Permanente că plata contravalorii acestui zbor charter a fost efectuată din subvențiile încasate conform Legii nr. 334/2006 republicată”, arată procurorii care constată, din nou, o dublare a costurilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22