Zeci de cluburi, cinematografe si teatre, inchise. Nu indeplinesc conditiile de siguranta

Paul Cristescu | 19.11.2015

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a promulgat ieri legea care interzice desfăşurarea de activităţi în cladirile incadrate in clase de risc seismic pana la consolidarea acestora. In aceasta categorie intra mai multe cluburi dar si numeroase teatre si cinematografe din Bucuresti.

Pe aceeași temă

 

Legea interzice desfasurarea de activitati in cladirile „care implică aglomerări de persoane până la finalizarea lucrărilor de intervenţie realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente”, arata Gandul.

 

Ce prevede noua lege: 

 

"Se interzic organizarea si desfasurarea de activitati permanente si/sau temporare in spatiile prevazute la art. 2 alin. (5) lit. a) si altele asemenea (Spatii publice cu alta destinatie decat cea de locuinta - spatiile realizate in scopul desfasurarii de activitati care implica aglomerari de persoane, precum: sali de spectacol, de expozitii, de lectura, spatii pentru comert, structuri turistice de cazare si alimentatie publica si prestari de servicii, asistenta sociala si medicala, administratie publica si altele asemenea, indiferent daca aceste spatii sunt rezultatul conceptiei initiale a constructiei ori, dupa caz, al unor amenajari ulterioare), care implica aglomerari de persoane, pana la finalizarea lucrarilor de interventie realizate in scopul cresterii nivelului de siguranta la actiuni seismice a constructiei existente. Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 70.000 lei, impreuna cu masura interzicerii emiterii autorizatiilor de functionare pentru spatiul in cauza de catre autoritatea administratiei publice locale competente."

 

Proprietarii clădirilor care nu se supun noilor reglementări riscă amenzi de la 50.000 lei la 70.000 lei, împreună cu măsura interzicerii emiterii autorizaţiilor de funcţionare pentru spaţiul în cauză de către autoritatea locală. Proprietarii sunt obligați să afișeze în fața imobilelor din clasa I de risc seismic panouri de avertizare a populației. Această prevedere exista și până acum, însă vechiul act normativ nu prevedea nici o pedeapsă pentru cei care ascundeau “bulinele roșii”, așa cum s-a întâmplat de multe ori mai ales în București. Noua lege prevede acum o amendă de la 5.000 la 7.000 de lei pentru dosirea panourilor, arata Romania Libera

 

Cladiri cu probleme

 

În aceste imobile, își desfășoară activitatea 54 de restaurante, baruri și cluburi, 4 teatre și cinematografe, 7 unități bancare, 5 farmacii, 63 magazine, 4 galerii de artă, 13 clinici medicale și saloane cosmetice, dar și alte instituții, inclusiv o universitate, potrivit unei statistici realizate de portalul profit.ro. 

 

Aproximativ 35 de cluburi din Centrul Vechi funcţionează în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, conform Primăriei Bucureşti. Un club este încadrat în clasa a II-a de risc, iar alte 8 au primit una dintre categoriile de urgenţă pentru începerea consolidărilor. În această situaţie se află şi cinematografe şi teatre.

 

Potrivit celor de la ISU, în cluburile, discotecile, resturantele şi sălile de cinematograf din Centrul Vechi, au fost găsite materiale de lemn neignifugate, căi de evacuare îngustate cu material combustibile, uşi de evacuare care se deschid în sens invers direcţiei spre exterior şi nu au fost găsiţi hidranţi sau extinctoare.

 

Primăria Municipiului Bucureşti a publicat pe 6 noiembrie o listă actualizată a clădirilor încadrate într-una dintre categoriile de risc seismic şi, în această listă, se regăsesc multe cluburi din Centrul Vechi, o parte dintre cinematografele bucureştene, dar şi două teatre.

 

Spaţiile la care face trimitere legea promulgată marţi de preşedintele României sunt spaţii publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, respectiv „spaţiile realizate în scopul desfãşurării de activităţi care implică aglomerări de persoane, precum: săli de spectacol, de expoziţii, de lectură, spaţii pentru comerţ, structuri turistice de cazare şi alimentaţie publică şi prestări de servicii, asistenţă socială şi medicală, administraţie publică şi altele asemenea, indiferent dacă aceste spaţii sunt rezultatul concepţiei iniţiale a construcţiei ori, după caz, al unor amenajări ulterioare”.

 

Pe Lipscani funcţionează 9 astfel de cluburi, acelaşi număr de localuri întâlnindu-se şi pe strada Franceză. Pe strada Smârdan sunt 4 clădiri din categoria I de risc în cazul unui cutremur unde funcţionează baruri sau cluburi. 3 localuri de pe Gabroveni fac parte din aceeaşi categorie. Astfel de cladiri se afla si pe porţiunea din Centrul Vechi a Căii Victoriei şi pe străzile Doamnei, Nicolae Tonitza, Covaci sau Şepcari. Dintre localurile cu probleme, cel puţin 6 sunt situate sau au spaţiu de desfăşurare a activităţii şi la subsolul clădirii, unde riscul este şi mai mare.


Pe lângă cluburile încadrate în clasa I de risc seismic, există 8 localuri care au fost distribuite într-una dintre categoriile de urgenţă: U1, U2 sau U3. Acestea au primit, conform reglementărilor în vigoare, o limită pentru începerea lucrărilor de consolidare, după cum urmează: U1 - 2 ani; U2 - 5 ani; U3 –-10 ani.

 

În ceea ce priveşte cinematografele bucureştene, Scala, Patria, Studio şi Cinema Pro funcţionează în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, în timp ce Glendale Studio şi Cinemateca Eforie se află în construcţii care au primit încadrarea de urgenţă U2. 

 

Teatrul Nottara, situat pe bulevardul Magheru este situat, de asemenea, într-o clădire cu bulină, în timp ce Teatrul Metropolis funcţionează într-o clădire care a primit încadrare în clasa a III-a de risc. 

 

Lista cluburilor încadrate în categoria I sau a II-a de risc seismic sau într-una dintre categoriile de urgenţă.

 

Cluburi care funcţionează în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, conform unei liste actualizate, publicată pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti la data de  6 noiembrie 2015:

 

1. Club A – Strada Blănari nr. 14 (funcţionează şi la subsol)

2. Godot Cafe-Teatre – Strada Blănari nr. 14 (parter + subsol)

 

 

3. Trattoria Buongiorno Centrul Istoric – Strada Franceză nr. 52

4. True Social Club – Strada Franceză nr. 52 (subsol)

5. Tress Fast Food – Strada Franceză nr. 52

6. Fire Club – Strada Gabroveni nr. 12 (subsol)

7. Restaurant Argentin – Strada Blănari nr. 9-13

8. 55 Jazz – Strada Franceză nr. 9

9. Explorer’s Irish Pub – Strada Franceză nr. 9

10. Qetesh Club – Strada Franceză nr. 9

 

 

11. City Grill – Strada Lipscani nr. 12

12. Berăria Siegfried – Strada Lipscani nr. 29

13. Taverna Racilor – Strada Smârdan nr. 18

14. Le Secret Cafe Bar – Strada Smârdan nr. 18

15. Xclusive Grill & Crepes – Strada Smârdan nr. 18

16. Hobo’s Eat Point – Calea Victoriei nr. 2-4

17. Wake Cup – Strada Nicolae Tonitza nr. 11

18. Botanique – Strada Doamnei nr. 3

19. La Bonne Bouche – Strada Franceză nr. 30

20. Il Peccato – Strada Franceză nr. 30

21. Trattoria Sicilia – Strada Franceză nr. 30

22. Brittish Pub – Strada Lipscani nr. 38

23. Restaurant Gara Lipscani – Strada Lipscani nr. 38 (subsol)

24. Bar Bicicleta – Strada Lipscani nr. 38

25. Barbero Club & Pub – Strada Lipscani nr. 38

26. Pizza Cafe 21 – Strada Lipscani nr. 21

27. Restaurant Saray – Strada Lipscani nr. 21

28. Club Bazaar – Strada Covaci nr. 10

29. Restaurant Adeline – Strada Blănari nr. 9

30. Restaurant Lacrimi şi Sfinţi – Strada Şepcari nr. 16 (în proces de consolidare şi extindere)

31. Jack’s Pub – Strada Lipscani, nr. 45

32. Biutiful – Strada Gabroveni nr. 6-8

33. Hot Girls Night Club – Strada Gabroveni nr. 6-8
34. Old City Pub – Strada Lipscani nr. 45 (subsol)
35. Bistro Smârdan – Strada Smârdan nr. 18
36. Private Hell Rock Club – Strada Soarelui nr. 5 (clasa a II-a de risc seismic)

 

Cluburi, baruri şi restaurante care funcţionează în clădiri încadrate într-una dintre categoriile de urgenţă în ceea ce priveşte riscul seismic (U1, U2, U3):

 

1. The Bankers – Strada Şelari nr. 15 (U1)

2. The Barrel – Strada Smârdan nr. 27 (U1)

3. St. Patrick – Strada Smârdan nr. 23-25 (U1)

4. Bastards – Strada Lipscani nr. 48 (U2)

5. The Address – Strada Covaci nr. 3-5 (U2)
6. Entourage – Strada Eugeniu Carada nr. 5-7 (U3)

7. Vintage Pub – Strada Smârdan nr. 43 (U3)

 

 

8. Mojo – Strada Gabroveni nr. 14 (fără categorie specificată)

 

Cinematografe care funcţionează în clădiri încadrate într-una dintre clasele de risc seismic:

 

1. Cinema Scala - Bulevardul Magheru, nr. 2-4 (Clasa I)

 

 

2. Cinema Patria - Bulevardul Magheru, nr. 12-14 (Clasa I)

3. Cinema Studio - Bulevardul Magheru, nr. 29 (Clasa I)

4. Cinema Pro - Strada Ion Ghica, nr. 3 (Clasa I)

5. Cinemateca Eforie - Strada Eforiei, nr. 2 (Categoria U2)

6. Glendale Studio - Şoseaua Cotroceni, nr. 9 (Categoria U2)

 

Teatre care funcţionează în clădiri încadrate într-una dintre clasele de risc seismic:

 

1. Teatrul Nottara - Bulevardul Magheru, nr. 20 (Clasa I)

2. Teatrul Metropolis - Strada Mihai Eminescu, nr. 89 (Clasa a III-a)

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22