Zeci de jandarmi trimiși de Carmen Dan să-l apere pe inculpatul Dragnea Liviu de jurnaliști

Dora Vulcan | 21.03.2018

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a ajuns, miercuri dimineaţă, la Curtea Supremă, unde a fost citat pentru audieri în dosarul în care este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. La sediul instanţei supreme a fost mobilizat un număr mare de jandarmi.

Pe aceeași temă

 

 

  Presedintele PSD, Liviu Dragnea, urmeaza sa dea astazi prima sa declaratie in dosarul in care este judecat pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual, privind angajarea fictiva a doua secretare din PSD la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman.

 

 

 

Bombonica Prodana, fosta soţie a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, a cerut miercuri judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie încetarea procesului împotriva sa în dosarul DGASPC Teleorman, susţinând că a achitat prejudiciul în acest dosar.

 

 

 Avocatul Toni Neacsu, care o reprezinta pe Bombonica Prodana, a declarat la plecarea de la Inalta Curte ca fosta sotie a lui Liviu Dragnea a achitat doar 33 de mii de lei, partea sa din intreg prejudiciul retinut in caz. El a aratat ca Bombonica Prodana, chiar daca a achitat prejudiciul, nu recunoaste vinovatia.

 

 

"Nu inseamna ca e recunoastere a faptei, atitudinea procesuala e aceeasi - nu am savarsit nicio fapta prevazuta de legea penala. Este un semn de respect pentru actul de justitie, cerem aplicarea unor efecte juridice, de natura tehnica. Efectele juridice vor fi in functie de ce va decide instanta, din punctul nostru de vedere nu a savarsit o fapta penala, deci nu putem decat sa primim o achitare", a spus Neacșu, citat de ziare.com. 

 

 

Intrebat de jurnalisti daca decizia luata de Bombonica Prodana il incurca pe fostul sot, Liviu Dragnea, avocatul a raspuns: "Nu a fost decizia clientei, ci a apararii. Nu stiu daca il incurca pe Dragnea si nu asta e important. Important e ca clienta mea sa beneficieze de aparare".

 

 

 Judecatorul Cristi Danilet a explicat pentru Ziare.com ce inseamna din punct de vedere juridic pasul facut de Bombonica Prodana.

 

 

"Un proces penal pentru o fapta care a produs pagube are doua laturi: latura penala, in care se stabileste daca acuzatul a comis sau nu o infractiune; latura civila, in care se stabileste cat este prejudiciul. Daca prejudiciul este acoperit in timpul procesului si persoana este gasita vinovata, la stabilirea sanctiunii se va tine seama ca element favorabil faptul ca paguba a fost recuperata." 

 

 

Așadar, chiar dacă nu presupune recunoașterea vinovăției, demersul fostei soții a lui Dragnea arată că are temerea că ar putea fi condamnată și că încearcă să-și ușureze, preventiv, condiția de condamnat. Așadar, tot o formă de recunoaștere a vinovăției.

 

 

 Inalta Curte a pus in discutie documentul depus de Bombonica Prodana, fosta sotie a lui Liviu Dragnea, care cere incetarea procesului, deoarece a achitat partea ei de prejudiciu din dosar.

 

 

Avocatii au cerut amanarea discutiei pentru un termen viitor si ca instanta sa ceara detalii la DGASPC Teleorman. Inalta Curte decis sa transmita o adresa la DGASPC Teleorman pentru a se comunica daca Bombonica Prodana a achitat prejudiciul si care este cuantumul retinut in sarcina ei, transmite corespondentul Ziare.com la Curtea Supremă. 

 

 

***

 

 

Bombonica Prodana nu este prezentă la proces, solicitarea fiind făcută prin avocatul său, care a anunţat că Bombonica Prodana nu doreşte să dea declaraţii în faţa instanţei, transmite corespondentul Agerpres la Curtea Supremă. 

 

 

În schimb, Liviu Dragnea este în sala de judecată, urmând ca el să fie audiat la acest termen al procesului în calitate de inculpat. În apropierea Instanţei supreme au venit şi câţiva protestatari, care strigă cu o portavoce lozinci împotriva liderului PSD iar Jandarmeria a mobilizat un număr impresionant de jandarmi care să-l apere pe inculpatul Dragnea Liviu de presă. 

 

 

 Bombonica Prodana a transmis prin avocatul său la un dosar un document prin care anunță instanța de judecată că a plătit prejudiciul în acest dosar, care de peste 108.000 lei, transmite Digi 24. Fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzată de abuz în serviciu, alături de foşti şefii din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman. Ea a fost pusă sub acuzare pentru că, în perioadele 3 martie - 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 - 1 august 2010, nu a sancţionat două subordonate încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, deşi ştia că nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului.

 

 

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA pe 15 iulie 2016, fiind acuzat de săvârşirea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

 

 

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, la data comiterii faptei coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi şef serviciu Secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. De asemenea, au fost trimişi în judecată mai mulţi angajaţi de la DGASPC Teleorman.

 

 

Conform DNA, Dragnea a intervenit pentru menţinerea în funcţie şi plata drepturilor salariale pentru două angajate de la DGASPC Teleorman, deşi ştia că acestea lucrau de fapt în cadrul organizaţiei PSD Teleorman. Este vorba de Adriana Botorogeanu, încadrată din anul 2005 la DGASPC Teleorman în funcţia de inspector de specialitate în cadrul Serviciului administrativ, şi Anisa Niculina Stoica, încadrată, din anul 2006, în funcţia de referent.

 

 

Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul Organizaţiei Judeţene PSD Teleorman.  

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22