Zegrean: Parlamentarii speră ca legea privind impozitarea pensiilor speciale să nu treacă de CCR

Laurentiu Gheorghe | 17.06.2020

Augustin Zegrean fost președinte al Curții Constituționale consideră că legea privind impozitarea suplimentară a pensiilor speciale este neconstituțională, nerespectând „justa așezare a sarcinilor fiscale”

Pe aceeași temă

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean susține că prin impozitarea suplimentară a pensiilor speciale, conform legii adoptate miercuri de către deputați, este încălcată Constituția, care vorbește despre "justa așezare a sarcinilor fiscale". "Niciun cetățean nu trebuie să stea liniștit câtă vreme Parlamentul este în sesiune", a afirmat Zegrean pentru HotNews.ro.

„Eu sunt beneficiar al unei pensii de serviciu, dar voi vorbi din punct de vedere al Constituției. Există o cotă unică de impozitare, de 16%, și atunci cum poți justifica faptul că unora le aplici impozit 16%, iar altora 85%?

Nu se poate justifica în niciun fel, mai ales că articolul 56 din Constituție vorbește despre justa așezare a sarcinilor fiscale (...«Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure așezarea justă a sarcinilor fiscale» – n.r.). În România există și salarii de 20.000 de lei, chiar salarii de 10.000 de euro, dar despre impozitarea suplimentară a acestora nu vorbește nimeni. Numai chiaburii de pensionari trebuie stârpiți”, a declarat pentru HotNews.ro Augustin Zegrean.

El susține că s-a creat o atmosferă de învrăjbire a celor cu pensii mici împotriva celor cu pensii mari.

„Prin tăierea pensiilor mari nu cresc pensiile mici, pentru că aceste pensii de serviciu sunt plătite de la bugetul de stat, nu din Fondul Național de Pensii, iar banii nu vor merge la ceilalți. Nu pensiile de serviciu sunt nesimțite, nesimțirea este că celelalte pensii sunt mici.

În niciun caz această lege nu este constituțională, pentru că oamenii trebuie tratați egal în fața legii. Și pensiile de serviciu s-au dat tot în baza unei legi", a afirmat fostul președinte al CCR.

Întrebat despre un eventual demers de sesizare a CCR asupra acestei legi, Zegrean a răspuns: "Cred că speranța parlamentarilor să nu treacă de Curte este mai mare decât speranța că va trece".

Concluzia lui Zegrean: "Niciun cetățean nu trebuie să stea liniștit câtă vreme Parlamentul este în sesiune".

La rândul ei, preşedintele Înaltei Curți, Corina Corbu, a convocat Secţiile Unite ale ICCJ pentru joi, la ora 15.00, pentru a discuta despre posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale asupra legii privind impozitarea pensiilor de serviciu.

ICCJ, alături de Avocatul Poporului, a atacat la Curtea Constituțională și legea adoptată de Camera Deputaților în luna ianuarie prin care erau abrogate pensiile speciale ale parlamentarilor, magistraților, primarilor, diplomaților și judecătorilor CCR. Reamintim că în luna mai CCR a decis că Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu și indemnizațiile pentru limită de vârstă, precum și pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaționale este neconstituţională în ansamblul său.

Articolul integral îl puteți citi AICI

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22