Zi de doliu naţional în România. Ultimul drum al Reginei Ana

E.b. | 13.08.2016

Azi este zi de doliu național în România și Republica Moldova. Regina Ana a României, care a murit la 1 august, a fost înmormântată la noua Necropolă Regală de la Curtea de Argeş. Clopotele bisericilor ortodoxe din Curtea de Argeş au vestit, la ora 15.00, momentul începerii slujbei ortodoxe de înmormântare.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Slujba de înmormântare a Reginei Ana, oficiată de înalţi ierarhi ortodocşi, în frunte cu IPS Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, s-a încheiat, sâmbătă, în jurul orei 16.30, iar sicriul cu trupul neînsufleţit a fost introdus în noua Catedrală Arhiepiscopală, urmând să fie aşezat într-una din criptele regale din interior. Peste 10.000 de oameni au ţinut să întâmpine cortegiul funerar al Reginei Ana pe străzile din Curtea de Argeș, potrivit estimărilor făcute de forțele de ordine. 

 

 

UPDATE: Zeci de persoane s-au adunat, sâmbătă, în faţa noii Catedrale Arhiepiscopale din Curtea de Argeş cu două ore înaintea începerii ceremoniei de înmormântare a Reginei Ana, printre cei care au sosit la Curtea de Argeş numărându-se localnici, dar şi susţinători ai Casei Regale veniţi de la zeci de kilometri distanţă.

Câteva zeci de persoane, în majoritate vârstnici care se declară susţinători ai regalităţii, s-au adunat în faţa noii catedrale din Curtea de Argeş, unde la ora 15.00 va începe ceremonia religioasă de înmormântare a Reginei Ana.

Printre cei care au sosit deja la Catedrala din Curtea de Argeş se numără localnici, dar şi susţinători ai Familiei Regale care au venit de la zeci sau chiar sute de kilometri distanţă pentru a fi prezenţi la acest eveniment. Unii au adus cu ei steaguri ale României sau ale Casei Regale ori fotografii ale membrilor Casei Regale a României.

Potrivit unui anunţ făcut de Casa Regală, publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş, la ceremonia religioasă urmând să asiste reprezentaţi ai Familiei Regale a României şi ai celorlalte familii regale care au venit în România pentru funeralii, conform News.ro.

 

 

 

UPDATECortegiul funerar al Reginei Ana a plecat din Capitală spre Curtea de Argeş, unde va avea loc înmormântarea

 

UPDATE: Cortegiul funerar este însoţit de doisprezece jandarmi călare, militari ai Ministerului de Interne. După ce sicriul a fost urcat în maşina mortuară, au început să bată clopotele de la Biserica Kretzulescu. Bucureştenii prezenţi aplaudă sau aruncă flori în calea cortegiului.

 

 

 

 

UPDATE: Premierul Dacian Cioloș a ajuns la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Reginei Ana. Șeful Guvernului a venit împreună cu soția. De asemena, la Palatul Regal au venit ministrul Justiției, Raluca Prună, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, și secretarul de stat din ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

 

 

Joi și vineri, la Palatul Regal, mii de oameni au trecut pe la catafalc, în semn de respect.

 

Sâmbătă, la ora 10.55, sicriul Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, moment în care vor suna clopotele bisericilor ortodoxe din împrejurimi şi de la Catedrala romano-catolică “Sfântul Iosif”. 

 

Cortegiul funerar va porni spre Curtea de Argeş, după slujba ortodoxă din Sala Tronului a Palatului Regal din Capitală de la ora 10.00.

 

 

Conform programului anunţat de Casa Regală, la ora 11.30, sicriul va fi aşezat în maşina mortuară.

 

De la ora 11.35 la ora 12.00, Cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu va avea loc nicio oprire şi nu se va face slujbă religioasă, conform News.ro.

 

De la Arcul de Triumf, cortegiul funerar va continua traseul, cu viteză obişnuită, către Curtea de Argeş unde se estimează că va ajunge la 14.45, pe ruta Buftea, Titu, Găeşti, Topoloveni, Piteşti, Curtea de Argeş. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei.

 

Clopotele bisericilor ortodoxe din Curtea de Argeş vor vesti, la ora 15.00, momentul începerii slujbei ortodoxe de înmormântare la Necropola Regală a noii Catedrale Arhiepiscopale de la Curtea de Argeş.

 

Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezenţa familiei regale a României şi a membrilor familiilor regale străine, prezente la eveniment. Publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş. 

 

 

Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, exarh patriarhal, va conduce slujba de înmormântare a Reginei Ana de la Curtea de Argeş, alături de IPS Iosif, mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, IPS Calinic Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, doi preoţi şi un diacon, a declarat pentru News.ro, protosinghel Caliopie Cristian Ichim, consilier eparhial.

 

 

 


La funeralii şi-au anunţat prezenţa membri ai Familiilor Imperiale ale Rusiei, Austriei şi Germaniei, ai Familiilor Regale ale Olandei, Belgiei, de Luxemburg, de Baden, de Württemberg şi de Bourbon-Parma, precum şi ai Familiilor Princiare de Ligne, de Hohenberg şi de Schaumburg-Lippe, se arată într-un comunicat transmis de Biroul de Presă al Majestăţii Sale Regelui Mihai I.

 

Potrivit Casei Regale, la funeralii vor lua parte: Alteţa Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei; Alteţa Sa Imperială şi Regală Principesa Maria Astrid de Luxemburg, Arhiducesă a Austriei; Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Cristian al Austriei; Alteţa Sa Regală Maximilian, Mare Duce de Baden; Alteţa Sa Imperială şi Regală Principele Georg Friedrich al Prusiei; Alteţa Sa Imperială Marea Ducesă Maria a Rusiei; Alteţa Sa Regală Principele Carlos de Bourbon, Duce de Parma, care va reprezenta şi Familia Regală a Olandei; Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Martin al Austriei; Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Dominic al Austriei.

 

De asemenea, la funeralii vor lua parte: Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei şi soţul său, Baronul Hans von Holzhausen; Alteţa Sa Regală Principele Eberhard de Württemberg; Alteţa Sa Serenisimă Principesa Anne de Ligne; Alteţa Sa Serenisimă Anita de Hohenberg; Contele Andreas de Bardeau; Alteţa Sa Serenisimă Principesa Eleonore de Schaumburg-Lippe; Alteţa Sa Serenisimă Tatiana Radzvill, doamna Fruchaud; Dr. John Fruchaud.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22