Zilele Culturii Israeliene la Teatrul Odeon

Valentin Dumitrescu | 19.10.2009

Pe aceeași temă

Vineri, 16 octombrie, reşedinţa ambasadorului Statului Israel, E.S. dl. David Oren,  a găzduit, cu participarea d-nei Dorina Lazăr, conferinţa de presă prefaţând evenimentul organizat  de Teatrul Odeon din Bucureşti, Astfel, "odeon.art.5", program iniţiat în spiritul dialogului intercultural ( în cadrul căruia s-au manifestat în ordine cronologică "Săptămâna culturii maghiare", o alta dedicată culturii ceheşti, apoi olandeze şi, anul trecut, teatrului polonez), transgresează acum spaţiul european spre un univers deopotrivă familiar şi "exotic".  Este şi miza, una dintre ele, de a depăşi complexul provincial atotcaragealesc, şi chiar mai mult decât atât, printr-o "întâmplare" estetică -, întâlniri-reîntâlniri -, debutând prin recitalul actriţei Lya König Stopler, cândva angajată a T.E.S., acompaniată la pian, la aniversarea a 90 de ani de la fondarea instituţiei în care s-a afirmat ca "prima doamnă a teatrului din Israel",  şi după o carieră redutabilă la Teatrul Habima , lucrând în prezent într-o alta instituţie de anvergură, Teatrul Kameri. Imaginea Annei Frank, creată de ea cu ani în urmă pe aceste meleaguri, a rămas întipărită în memoria colectivă.

În perioada 20-23 octombrie vor avea loc câteva momente semnificative precum concertul formaţiei "Emil Aybinder&Hanny Livne" de muzică tradiţională a tânărului maestru Emil Aybinder născut la Chişinău, exprimând, paradoxal, iată, universalitatea specificului, din Israel, Franţa, Balcani şi până în America de Sud, într-o manieră singulară. O expoziţie, periodică, de postere, conferinţa unui teatrolog care a contribuit până în 1987 la educaţia estetica a multor generaţii de studenţi de la Institutul de Teatru, Pavel Strihan, actualmente profesor universitar la Tel Aviv (la rugamintea directoarei Dorina Lazăr, va susţine o dizertaţie despre destinul unor artişti de marcă astăzi în Israel precum Rozina Cambos (binecunoscută la fostul "Giuleşti"), ca şi Tatiana Olier, regretatul Monzu Alkalay, vedete plecate din acelaşi loc -, şi nu în ultimul rând, reprezentaţia de dans modern "32 minutes in love" a coregrafilor Yara Dolev şi Amit Goldenberg, laureaţi ai Bienalei de la Paris, ori lansarea cărţii "Dramaturgi israelieni de azi" (selecţie şi traducere de Ana-Maria Ichim), prefaţa semnată de poeta Ioana Ieronim, editată de Fundaţia "Camil Petrescu" si spectacolul-lectură "Ziua iertării" de Hanna Azoulay-Hasfari, în interpretarea actriţelor Teatrului Odeon.

Eveniment unic, pentru că nu face parte dintr-un turneu în etape, "săptămâna" de acum conţine deja premisele unei colaborări de durată. Această "întâmplare" va fi continuată chiar în această stagiune de montarea lui Radu Afrim după textele dramaturgului Hannah Levin, intitulată probabil "Cabaret". Şi, bineînţeles, de turnee în reciprocitate.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22