Ziua Internationala a Libertatii Presei. Ce mesaje au transmis presedintele Iohannis, premierul Ponta si Ambasada SUA la Bucuresti

T.d. | 03.05.2015

Pe aceeași temă

Presedintele Iohannis, premierul Ponta, dar si Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti au transmis mesaje cu ocazia Zilei Internationale a Libertatii Presei, sarbatorita in 3 mai.

Presedintele Klaus Iohannis subliniaza rolul esential al presei in apararea interesului public.

"O presa libera contribuie la consolidarea democratiei si la dezvoltarea unei societati prospere. Pentru acest drept am luptat in 1989, iar rolul mass-media este esential in apararea interesului public", arata presedintele, intr-un mesaj pe Facebook.

Si premierul Victor Ponta a transmis un mesaj cu aceasta ocazie.

"Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, le urez tuturor colegilor din presă, inclusiv celor care mă critică indiferent ce fac, mult succes în munca lor!", scrie premierul pe pagina sa de Facebook.

"Avem împreună datoria să ajutăm la ridicarea societății românești, inclusiv prin calitatea dezbaterii publice, și puteți conta pe mine în construirea unei agende publice constructive, cu respect pentru argumente și cetățeni", mai arata Ponta, potrivit HotNews.

Ziua Internationala a Libertatii Presei este celebrata si de Ambasada americana la Bucuresti.

Fie ca e simbolizata de stilou, camera sau microfonul reporterului, libertatea presei e sub asediu, arata Insarcinatul cu afaceri al ambasadei SUA, Dean Thompson.

„Duminică, 3 mai, sărbătorim Ziua Internaţională a Libertăţii Presei. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a desemnat această zi pentru sărbătorirea libertăţii presei şi apărarea independenţei jurnaliştilor. De asemenea, e o zi în care îi comemorăm pe cei care şi-au pierdut viaţa, făcându-şi datoria de reporter”, arata oficialul american. 

Dean Thompson subliniaza caracterul periculos al profesiei de jurnalist, oficialul amintind ca in 2014 cel putin 60 de jurnalisti au fost omorati si multi altii raniti, hartuiti, amenintati sau arestati.

Au fost ucişi în timp ce îşi exercitau profesia sau asigurându-se că transmit publicului informaţii despre situaţii dificile sau periculoase. Trebuie sa aplaudăm hotărârea jurnaliştilor de a descoperi adevărul indiferent de mărimea pericolelor la care se expun, indiferent de câte eforturi se fac pentru a-i reduce la tăcere”, se arata in declaratie. 

Libertatea presei, fie că e simbolizată de stiloul, camera sau microfonul reporterului, este sub asediu. Împreună, trebuie să facem toate eforturile pentru a asigura libertatea presei, libertatea de expresie şi să reiterăm promisiunea noastră de a lupta pentru democraţie şi libertate”, se mai scrie in mesajul lui Dean Thomson.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22