"Este vital pentru bucuresteni sa pastram Strandul Tineretului"

Radu Filipescu | 09.07.2008

Pe aceeași temă

Grupul pentru Dialog Social (GDS) a organizat duminica, 6 iulie, la Strandul Tineretului, un protest legat de faptul ca, in plina vara, bazinele complexului sportiv sunt inca in reparatii.

Actiunea a fost organizata in colaborare cu Alianta Civica, Eco Civica, Salvati Bucurestiul, Agentia de Monitorizare a Presei, APCAPBC-Salvati Vama Veche, Bate Saua, Asociatia Bucuresti si Fundatia Sportul Romanesc. La randul sau, Ordinul Arhitectilor a prezentat proiectele castigatoare ale concursului pe care l-a organizat pentru reabilitarea si reconstructia Strandului Tineretului.

Intre bazine au fost amplasate desene ale artistului plastic Dan Perjovschi, iar unul dintre acestea a fost ales simbolul evenimentului si multiplicat pe tricourile participantilor.

Ultimele doua bazine, din cele sase ale Strandului Tineretului, au fost inchise in august 2007. La mitingul organizat de GDS in luna martie a acestui an, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, Octavian Belu, a promis redeschiderea strandului. In urma protestului de pe 6 iulie, reprezentantii Tineretului SA au declarat ca bazinele se vor deschide pana la sfarsitul lunii iulie. (A.S)

 

De ce nu a fost inca deschis Strandul Tineretului? E canicula in Bucuresti, sunt anuntate 37 de grade.

Cred ca administratorii firmei Tineretului SA nu au fost foarte doritori de acest lucru, in sensul ca echipele care lucrau acolo au fost destul de putin numeroase. Am trecut de cateva ori, impreuna cu colegi de la Federatia de Polo, pe acolo si erau grupuri de patru muncitori, maximum sase. E nevoie, pe de alta parte, de un oarecare timp pentru aducerea bazei si a bazinelor la o stare de functionare foarte buna. Dar acest lucru trebuia pornit, de fapt, de anul trecut din august, cand s-a inchis baza, si practic se pare ca reparatiile au inceput dupa mitingul nostru din 28 martie, cand si d-l Belu a spus ca va insista in aceasta directie si societatea a promis ca va face investitii in aceasta baza. Practic, ei au avut o atitudine foarte confuza, in sensul ca n-au dat o data fixa de deschidere a bazei si nici macar ieri, cand au fost intrebati de presa si cand am intrebat si noi nu ne-au spus, au spus doar: "Da, o sa deschidem, dar nu stim cand". Dupa miting, seara, de la o agentie de presa, am aflat ca au dat un comunicat prin care au anuntat ca pana la sfarsitul lunii iulie vor deschide baza sportiva, vor deschide strandurile si parerea mea a fost ca e foarte bine sa auzim o astfel de promisiune, sa speram ca si-o vor respecta.

Dar Agentia Nationala pentru Sport nu putea sa faca mai mult? Nu putea sa puna presiune pe aceasta firma ca strandul sa fie deschis inca de la 1 iunie, nu de la 1 august?

Problema este ca Agentia Nationala pentru Sport a avizat un contract foarte defavorabil sportului. Astfel incat ei, cativa dintre administratori, si-au taiat singuri parghiile pe care puteau sa actioneze, pentru ca contractul pe care ei l-au semnat practic acorda chiriasului mai multe drepturi decat proprietarului, care nu poate nici macar sa rezilieze contractul, daca chiriasul, sa zicem, face altceva. Deci vinovatia ANS este foarte mare si nici macar in aceasta ultima perioada eu n-am observat eforturi foarte serioase din partea Agentiei de a indrepta lucrurile. Cred ca mass-media, publicul si organizatiile nonguvernamentale au avut un rol important, totusi, in readucerea in aceasta directie a bazei si a Strandului Tineretului, dar e tot o dovada ca doar prin consecventa si prin actiuni insistente putem obtine ceva.

Ce interese se ciocnesc in jurul Strandului Tineretului?

Interesul principal il constituie terenul, care este de aproape 100.000 metri patrati, intr-o zona foarte frumoasa, inconjurata de vegetatie, baze sportive, Muzeul Satului, deci din punct de vedere imobiliar a fost o atractie si se pare ca interesul chiriasului n-a fost in directia bazelor sportive, ci in directia dezvoltarii imobiliare, lucru pe care contractul il permite in mare masura. O baza de acest gen, de agrement, poate sa aduca un venit, dar probabil mult mai mic decat daca ar fi fost conceputa numai pentru venit. Noi, la Strandul Tineretului, avem nevoie si de o activitate pe undeva sociala. Credem ca un loc in care oamenii pot sa se odihneasca, sa se recreeze, unde copiii pot sa invete sa inoate, unde sportivii pot face performanta este foarte necesar pentru un oras si poate aduce si beneficii materiale, dar nu la fel de mari ca, sa zicem, o alta investitie, gen mall sau hotel. Dar acest teren a apartinut sportului si sportul, daca pierde acest teren, nu are resurse sa obtina ceva similar sau ceva care sa indeplineasca aceasta functie in alta parte, deci este vital pentru bucuresteni, pentru sport sa pastram acest loc. (A.S.)

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22