Pactul pentru Bucuresti

Fara Autor | 23.04.2008

Pe aceeași temă

La 17 aprilie 2008, 24 de asociatii si fundatii, printre care si Grupul pentru Dialog Social, au lansat la Muzeul Taranului Român Pactul pentru Bucuresti, o platforma de masuri pentru dezvoltarea urbana normala a Capitalei.

 

 

Noi, organizatiile semnatare, preocupate de dezvoltarea durabila a Capitalei, propunem candidatilor la Primariile Generala si de sectoare sa semneze si sa-si asume, impreuna cu partidele din care fac parte, urmatorul Pact pentru Bucuresti.

 

In viziunea noastra, acest document reprezinta o platforma de masuri minimale pentru o dezvoltare urbana fireasca a Capitalei, masuri care pot fi duse la indeplinire prin consens interpartinic si care trebuie promovate simultan la doua nivele:

 

1) direct, prin decizie administrativa a autoritatii locale, de catre cei care vor câstiga alegerile;

 

2) indirect, prin sustinere in parlament, in virtutea asumarii de catre intreaga echipa de partid a prezentului Pact, atunci cand masura respectiva presupune - sau se consolideaza prin - schimbari de natura legislativa.

 

Organizatiile semnatare ii cheama pe cetatenii interesati de soarta Bucurestiului sa urmareasca daca oamenii care peste o luna si jumatate le vor cere votul sunt dispusi sa-si asume un program de crestere a transparentei si a calitatii guvernarii in Capitala României. De asemenea, chemam alte organizatii interesate sa se ralieze acestui document. La sfarsitul campaniei electorale locale vom republica Pactul cu lista intreaga a celor care au subscris in sustinerea sa, precum si numele candidatilor care l-au semnat si s-au angajat sa il puna in practica.

 

Invitam candidatii si partidele sa se angajeze, prin semnarea Pactului, ca vor face public, la fiecare 6 luni, un raport asupra indeplinirii masurilor prevazute in Pact, in cazul in care vor fi alesi (in cazul partidelor, un raport asupra felului in care consilierii lor locali au indeplinit masurile convenite in Pact).

 

 

A. Strategia Bucurestiului

 

1. Se vor realiza, conform uzantelor internationale, o Strategie de Dezvoltare a Bucurestiului , in baza acesteia, un nou Plan Urbanistic General (PUG). Termen: 1 iunie 2010. Decizia de dezvoltare urbanistica se va unifica la nivelul Primariei Generale a Municipiului.

 

2. Se va urgenta procesul de retrocedare a proprietatilor. Primaria Generala, in procesul de retrocedare, va aplica cu strictete Legea 213/2004 care prevede ca bunurile din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile si imprescriptibile si va initia actiuni in instanta pentru anularea hotararilor judecatoresti de punere in posesie pe domeniul public, neconforme cu legea.

 

3. Se vor crea rezerve teritoriale ale municipiului Bucuresti.

 

 

B. Urbanism

 

1. PUZvor fi initiate doar de PMB, printr-o procedura conforma cu uzantele internationale. Certificatul de Urbanism (CU) emis de arhitectii-sefi se va rezuma la a fi un act de informare si nu va mai trimite la initierea unui PUZ.

 

2. Orice lucrare de arhitectura sau urbanism care implica fonduri, terenuri sau imobile publice va fi acordata exclusiv prin concurs public. Orice contract de parteneriat public-privat va avea inclus documentatia tehnic.

 

3. Primariile de sector vor pune in aplicare, conform legii, demolarea constructiilor sau a elementelor de constructie ilegale si nu vor mai folosi procedura amenzii "pentru intrare in legalitate".

 

4. Intr-un an se va crea un Birou de Informare la PMB care sa puna din oficiu la dispozitia publicului toate documentele de urbanism aprobate in ultimii zece ani si pe cele in curs de aprobare. Anunturile pentru toate initiativele de urbanism, constructii si demolari se vor afisa in zonele in care urmeaz sa fie operate, cat si in acest birou, cu doua luni inainte de discutarea lor in Consiliul Local.

 

5. Se va interzice afisajul publicitar pe peretii exteriori ai cladirilor.

 

6. Fiecare comisie tehnica de avizare a PMB si a primriilor de sector va avea drept de veto in aprobarea unui proiect urbanistic. Membrii comisiilor trebuie sa fie numiti de organizatiile profesionale si sa nu se afle in conflict de interese. Comisia Tehnica de Urbanism si Amenajarea Teritoriului a PMB isi va reinnoi componenta pana la sfarsitul lui 2008. fi refunctionalizat Centrul de Planificare Urbana al PMB.

 

 

C. Transport

 

1. Se va crea un sistem de transport in comun unificat la nivelul Primariei Municipiului Bucuresti, care sa includa metroul si sa valorifice reteaua feroviara si de gari existente. Se va intocmi si prezenta o strategie de dezvoltare unificata a acestui sistem de transport, avand ca prioritati extinderea metroului catre cartiere si extinderea consistenta a sistemului de culoare dedicate pentru autobuze si troleibuze. Termen: 1 ianuarie 2010. 50% dintre liniile de transport de suprafata vor avea un orar afisat si respectat la 1 iunie 2010.

 

2. Parcarea nerezidentilor in zona centrala va fi taxata si limitata in timp. Se vor construi parcaje cu tarif diferentiat pe cele doua inele de circulatie ale orasului. Contractele de administrare si de colectare a taxelor pentru locurile de parcare pe domeniul public vor fi atribuite exclusiv prin licitatie publica.

 

3. Se va extinde si eficientiza sistemul de piste pentru biciclisti.

 

4. In doi ani va fi elaborat Planul urbanistic logistic de dezvoltare a retelei comerciale, conform HG 1454/ 2001, iar pana atunci nu vor mai fi autorizate hipermarketuri si malluri in oras.

 

5. In interiorul primului inel de circulatie se va limita densitatea urbana la CUTmaximum 3.

 

 

D. Spatii verzi si baze sportive

 

1. Se va pastra destinatia si nu se vor instraina spatiile verzi, bazele sportive si terenurile de joaca ale scolilor.

 

2. Se vor crea noi spatii verzi. Pana in iunie 2012, Bucurestiul va avea 26 m.p. de spatiu verde pe cap de locuitor si fiecare locuitor va avea un parc sau o gradina publica la 15 minute de mers pe jos.

 

3. Se va inventaria fondul verde in termen de un an, iar apoi vor fi monitorizate continuu starea si operatiunile care se fac asupra acestuia. Se vor planta 600.000 arbori de aliniament.

 

 

E. Patrimoniu istoric

 

1. Prin Hotarare a CGMB, se va reveni la reglementarea de urbanism PUZ Zone Protejate, acolo unde nu s-au acordat inca autorizatii de constructie. Termen: 1 ianuarie 2009. In continuare, nu se vor aproba Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) care sa modifice reglementarea urbanistica din PUG in Zonele Protejate si in Zona Centrala.

 

2. Se va inventaria fondul de imobile cu valoare arhitecturala care nu sunt monumente istorice, pana cu un an inainte de finalul mandatului. Ele se vor clasifica prin Hotarare a CGMB intr-o noua categorie: imobile nedemolabile. Se vor interzice demolarile in Zonele Protejate si in Zona Centrala pana la terminarea inventarierii pentru fiecare dintre ele.

 

3. Se va propune un program specific de protectie si reabilitare a monumentelor istorice si a Zonelor Protejate. Termen: 1 iunie 2009. Primariile vor aloca cel putin 5% din bugetul anual programului de conservare si restaurare a patrimoniului istoric. Se va infiinta o structura a PMB insarcinata cu protectia patrimoniului istoric. Termen: 1 ianuarie 2009. Se va institui un sistem de amenzi drastice pentru proprietarii de imobile din Zonele Protejate care le provoaca sau le permit degradarea.

 

 

F. Transparenta decizionala

 

1. Se va transparentiza dezbaterea proiectelor de acte normative ale Consiliilor General si de sectoare, in general si, cu precadere, procesul de decizie in privinta investitiilor, a achizitiilor publice, a concesiunilor si a parteneriatelor public-privat.

 

2. Se va adopta de catre CGMB Cartea alba a consultarii cetatenilor, care va stabili principiile si metodologia de informare si consultare a populatiei pentru diverse tipuri de hotarari si proiecte ale CGMB. Termen: 1 iunie 2009.

 

 

G. Schimbari de natura legislativa

 

Partidele semnatare se angajeaza sa sustina in parlament amendamentele legislative presupuse de masurile propuse mai sus si in special:

 

• Amendarea prevederilor Legii 350, a urbanismului, care genereaza situatii de urbanism derogatoriu. Termen: 30 iunie 2008.

 

• Aprobarea de catre Camera Deputatilor a OUG 114/2007privind interzicerea schimbarii destinatiei spatiilor verzi. Termen: 30 iunie 2008.

 

• Eficientizarea legislatiei in privinta protectiei monumentelor. Termen: 1 noiembrie 2008.

 

 

 

Alianta Civica(AC), Agentia pentru Monitorizarea Presei - Active Watch, Asociatia ALMA-RO, Asociatia Bate Saua sa Priceapa Iapa, Asociatia Bucuresti, Asociatia Culturala Goodartofnoon, Asociatia Eco-Assist, Asociatia Investitorilor din Centrul Istoric(AICI), Asociatia Komunitas, Asociatia pentru Arheologie Industriala, Asociatia pentru Conservarea Ariilor Protejate Biocultural "Salvati Vama Veche", Asociatia pentru Tranzitia Urbana (ATU), Asociatia Rhabillage(Case care Plang), Asociatia RPER - Rencontre du Patrimoine Europe-Roumanie, Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Sighisoara Durabila, Fundatia Eco-Civica, Fundatia Pro Patrimonio, Grupul pentru Dialog Social (GDS), Grupul Arhiterra, Grupul Militia Spirituala, Societatea Academica din Romania(SAR), Viitor Plus - Asociatia pentru Dezvoltare Durabila

 

 

Bucuresti, 17 aprilie 2008

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22