Presedintele Iliescu intervine iar in justitie

... | 28.07.2003

Pe aceeași temă

"Cand va fi nevoie, vom apela"

"Va multumesc pentru tot ceea ce ati facut in aceste zile, in general pentru toata atitudinea dumneavoastra de inalta constiinta civica. Deci, va multumesc inca o data tuturor pentru ceea ce ati demonstrat si in aceste zile: ca sunteti o forta puternica, cu o inalta disciplina civica, muncitoreasca, oameni de nadejde si la bine, dar mai ales la greu. Si de asta data ati demonstrat cat de importanta este solidaritatea muncitoreasca. Cu un sentiment deosebit de constiinta civica, patriotica ati simtit momentul dificil si cu o daruire exemplara v-ati aratat gata sa fiti solidari cu puterea noua. Exemplul dumneavoastra a fost plin de imbarbatare pentru toti cei de bine, care doresc progresul societatii romanesti. Vreau sa va multumesc deci pentru acest act de inalta solidaritate pe care l-ati demonstrat in aceste zile. (...) Cu ajutorul dumneavoastra au fost descoperite in subsolul cladirii PNT-ului: depozit de sticle incendiare, de droguri, de seringi cu care au injectat droguri unora din cei care stateau in Piata Universitatii si armament. La cladirea Asociatiei "16-21 Decembrie" depozite de bate si de alte asemenea arme albe, lanturi si asa mai departe. In subsolul cladirii Universitatii s-au descoperit arme: 22 de pusti Jeco, dar care sunt arme periculoase in asemenea conditiuni, si saci cu prafuri euforizante pe care probabil ca le-au tot folosit in aceasta perioada. Cum se poate motiva ca in sediul unui partid politic, in sediul unor asociatii declarate apolitice, prezenta unor asemenea depozite de sticle incendiare, de munitii, de droguri si arme de tot felul, arme de agresiune; cum se poate motiva asa ceva? Noi consideram ca raspunderea morala o au si unii gazetari, unii intelectuali care au incitat in aceasta perioada (...)

Eu vreau inca o data sa-mi exprim intreaga recunostinta, din partea populatiei Capitalei pentru prezenta dumneavoastra, utila si eficienta. Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlaltor lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile. Deci va multumesc tuturor pentru tot ce ati facut in aceste zile. (Aplauze si urale.) (...)

Stim ca avem in dumeavoastra un sprijin de nadejde, cand va fi nevoie vom apela! Sper sa nu mai fie nevoie sa apelam la dumneavoastra (...)"

(Fragment din 9.9 ION ILIESCU: Discurs de multumire adresat minerilor, aparut in Raport asupra evenimentelor din 13-15 iunie 1990, Bucuresti, editat de Grupul pentru Dialog Social si Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki)

Joi, 17 iulie, presedintele Ion Iliescu a declarat, intr-o emisiune a postului Realitatea TV, ca sentinta de 18 ani de inchisoare in cazul lui Miron Cozma este exagerata si nu exclude o posibila gratiere. A doua zi, presedintele a mai declarat: "Nu era singurul responsabil pentru ceea ce a fost judecat. A fost unul dintre factorii activi, prezenti, dar nu singurul. Si, de aceea, mi s-a parut o exagerare. ".

Lasati Legea sa-si spuna cuvantul

Domnului Ion Iliescu,
Presedintele României

Domnule Presedinte, in urma cu putine zile - atât intr-o emisiune de televiziune, cat si raspunzand intrebarilor presei - ati facut o serie de afirmatii grave privitor la delicventul Miron Cozma, aflat in detentie in urma unei hotarâri judecatoresti definitive. Cu tot respectul ce vi-l port, ma simt dator sa va spun in modul cel mai ferm ca apreciez opiniile dumneavoastra nefericite si inacceptabile, pe de o parte pentru usurinta cu care pareti dispus sa absolviti vinovatia personajului central al momentelor celor mai dramatice din istoria ultimilor 14 ani, pe de alta parte pentru modul inadmisibil in care, din nou, va permiteti sa interveniti in treburile Justitiei.

Mineriadele din ianuarie 1990, februarie 1990, iunie 1990, septembrie 1991, ianuarie 1999, februarie 1999 au spulberat aproape in totalitate simpatia si disponibilitatea cu care o lume intreaga era gata sa ajute si sa primeasca in rândurile tarilor democratice o Românie eliberata de sub teroarea regimului comunist, cu un coplesitor pret de sange. In locul unui stat in care s-a intronat autoritatea Legii, aveam sa oferim strainatatii siderate chipul hidos al urii, al haosului, al violentei, al sangelui nevinovat curs pe strazile Capitalei. Cel care s-a aflat de fiecare data in fruntea hoardelor ridicate impotriva ordinii si stabilitatii sociale a fost Miron Cozma. Cu o clementa greu de inteles, fara urma de responsabilitate asumata, declarati ca: "A fost o conjunctura data, nu era singurul responsabil pentru ceea ce a fost judecat. A fost unul din factorii activi, prezenti, dar nu singurul...". Asa e, domnule Presedinte, Cozma a fost doar un executant. Dar in slujba si aparând interesele cui? Nu v-am auzit niciodata pâna acum manifestând nici cea mai palida preocupare pentru descoperirea si aducerea in fata Justitiei a celor vinovati de "conjunctura data" - v-am auzit, in schimb, multumindu-i lui Cozma si complicilor lui pentru "spiritul civic" si pentru efortul de-a se fi deplasat la Bucuresti, pentru a ingriji spatiile verzi si a planta flori.

A invoca astazi apelurile pe care le primiti, sugestiile si mesajele scrise pentru a motiva un asa-zis gest "umanitar" nu inseamna altceva decât a ramâne solidar cu autorii necunoscuti ai mineriadelor. Daca va simtiti miscat de inconfortul vietii pe care o duce azi Cozma, cereti si familiilor victimelor mineriadelor sa va trimita si ele mesajele lor indoliate; cereti diplomatilor români, acreditati in acei ani in marile tari ale lumii, sa va scrie si ei despre usile care li s-au trântit in nas; cereti si analistilor economici si politici sa va faca un raport asupra imenselor prejudicii pe care Miron Cozma le-a adus României. Clementa fata de un asemenea om, domnule Presedinte, are un singur nume: complicitate. Cea de a doua ratiune pentru care resping pozitia pe care va plasati si o consider extrem de nociva tine de practica, deja, de a interveni in functionarea Justitiei. Sigur, o faceti disimulat, cu zâmbetul pe fata, magistratii nu mai primesc astazi "indicatii pretioase", ei iau doar act de câte o "parere personala": nevinovata, aruncata absolut la intâmplare. O parere personala a presedintelui tarii.

A celui pe biroul caruia ajunge propunerea lor. Sunt liberi, feriti de orice imixtiune, magistratii care urmeaza sa-si exprime punctul de vedere? Nu. Cine va da dreptul, domnule Presedinte, sa va spuneti public "parerea", inainte de a primi avizul consultativ al Justitiei? Nimeni. (Aveati nevoie de acest "aviz" ca un alibi pentru decizia pe care, se pare, sunteti gata sa o luati?) Cine va da dreptul sa declarati pe un post de televiziune: "tinând seama si de comportamentul sau in inchisoare, trebuie sa... probabil ca ar trebui sa analizam..."? Legea, nu. O faceti acum, asa cum ati facut-o si in alte rânduri ("parerea personala" exprimata la Satu Mare, privind restituirea caselor, costa statul român, deocamdata, câteva milioane bune de euro) convins fiind ca politicul a fost si trebuie sa ramâna "forta conducatoare in stat".

O faceti, amintindu-ne de vremuri pe care cei mai multi dintre românii incearca de 14 ani sa le uite. Domnule Presedinte, asa cum bine stiti, lunile care urmeaza sunt decisive pentru felul in care va fi punctata România. Mereu restantieri la capitolul economic, am beneficiat de fiecare data de un substantial bonus, gratie unor meritorii prestatii in plan politic. Aportul dumneavoastra nu il poate contesta nimeni si a fost recunoscut ca atare. Dar o conditie a credibilitatii este coerenta, constanta in felul in care sunt respectate valorile fundamentale ale democratiei. Una din aceste valori este Legea. Lasati, domnule Presedinte, Legea sa-si spuna cuvântul si renuntati la orice forma de imixtiune in libera ei exprimare. Miron Cozma eliberat gratie recomandarilor dumneavoastra ar fi cea mai nefericita dovada ca in România trecutul este oricând repetabil. Un rau mai mare, nimeni nu ne-ar putea face.

Radu F. Alexandru
Senator PNL, 20.07.03

O amnistie care consolideaza pozitia fortelor totalitare

Asa cum era de asteptat, presedintele Ion Iliescu il gratiaza pe Miron Cozma. De fapt, domnia sa, acoperita pana acum de o serie de imunitati, se iarta pe sine, ca principal instigator si beneficiar al actiunilor teroriste executate de Miron Cozma. Acesta a fost condamnat pentru mineriada din 1991, cercetarea celei din 1990 fiind blocata de Parchetul General la ordinul PSD, pentru ca este la originea actualului regim politic.

Facem apel la cetateni, la asociatii si la partide cerandu-le sa protesteze impotriva unei amnistii care consolideaza pozitia fortelor totalitare in stat si in societate.

Alianta Civica, Asociatia Victimelor Mineriadelor 1990-1991, Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi, Asociatia 21 Decembrie 1989
Miron Cozma si mineriadele sunt rezultantele regimului Iliescu

Domnul vicepresedinte Teodor Morariu a aratat ca PNTCD condamna amestecul sefului statului in actul de justitie. Domnia sa a apreciat ca pozitia domnului Iliescu este normala, Miron Cozma si mineriadele fiind rezultante ale regimului Iliescu din perioada 1992-1996. De altfel si mineriada din 1999 s-a bucurat de aplauzele PDSR si PRM. PNTCD saluta initiativa Aliantei Civice de a initia o campanie de strangere de semnaturi pentru impiedicarea gratierii lui Miron Cozma si isi indeamna membrii si simpatizantii sa sustina aceasta campanie.

(Extras din Conferinta de Presa a PNTCD, din 21 iulie 2003)

Cerem anchetarea politiei care a permis mineriada

Uniunea pentru Reconstructia Romaniei - URR considera ca presedintele Iliescu abdica de la rolul lui de reprezentant al tuturor romanilor atunci cand vorbeste despre gratierea lui Miron Cozma. El ar lua astfel din nou partea celor care comit infractiuni in Romania. O astfel de decizie ar afecta grav imensa majoritate a romanilor, adica pe toti cei care isi doresc sa poata umbla pe strazi in siguranta, fara riscul de a fi omorati in bataie in aplauzele nostalgicilor comunismului.

O posibila gratiere a lui Miron Cozma echivaleaza cu anularea a tot ceea ce societatea romaneasca a castigat ca urmare a Revolutiei din 1989. Ar insemna o reitoarcere la animalitate, la dreptul batei si al linsarilor in public.
Nu numai ca ne opunem gratierii unui infractor care a facut un imens rau Romaniei, dar cerem anchetarea sefilor Politiei care i-au permis sa avanseze spre Bucuresti la prima mineriada din 1999, precum si anchetarea tuturor politistilor si sereistilor care au participat la primele mineriade. De asemenea, cerem anchetarea tuturor celorlalti lideri sindicali care l-au secondat pe Miron Cozma in comiterea faptelor pentru care a fost condamnat.

Consideram ca gratierea si clementa, oficiale sau nu, nu se justifica in cazul unor oameni dispusi sa rastoarne intreaga ordine sociala in virtutea unor interese personale. De asemenea, speram ca institutiile romanesti vor fi candva suficient de independente incat sa ii poata condamna si pe cei care i-au manipulat pe mineri, adica pe adevaratii initiatori si profitori ai mineriadelor.

Cosmin Alexandru
Presedinte Uniunea pentru Reconstructia Romaniei - URR

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22