Retinere in ancheta de la Colectiv. Suspiciuni de ucidere culpa. Bilantul, 31 de morti

Iulian Popescu | 01.11.2015

31 de tineri au murit și aproximativ 180 au fost răniți, din care peste 140 sunt încă internați în stare gravă, într-un incendiu izbucnit vineri noaptea de la niște artificii care au aprins materialul ușor inflamabil folosit pentru antifonarea din Clubul Colectiv din Bucuresti. Procurorii au inceput o ancheta sub suspiciunea de ucidere si vatamare din culpa.

Pe aceeași temă

UPDATE Dupa mai multe ore de audieri, procurorii Parchetului General au emis o ordonanta de retinere fata de unul dintre cei trei actionari ai clubului Colectiv. E vorba despre Alin Anastasescu, actionarul majoritar al clubului, potrivit Digi 24. El a iesit in catuse din Parchetul General si a fost dus la Arestul Politiei Capitalei. Marti, Alin Anastasescu va fi prezentat instantei cu propunere de arestare pentru 30 de zile.

 

Cei trei proprietari ai clubului Colectiv au fost adusi cu mandat, luni, la Parchetul General.  Niciunul dintre ei nu a facut vreo declaratie. Intr-un comunicat, Parchetul Inaltei Curti a aratat ca acestia sunt suspecti pentru ucidere si vatamare corporala din culpa.

 

Bilantul mortilor in incendiul de vineri noaptea din clubul Colectiv a ajuns la 31, dupa ce inca o persoana a murit in aceasta dupa-amiaza la Spitalul de Arsi. E vorba despre un om neidentificat, grav ranit, avand rani de gradul carbonizarii pe brate.

 

UPDATE: Motorul de cautare Google a marcat drama provocata de incendiul de la clubul Colectiv. Pe pagina principala, Google a afisat o banda neagra cu mesajul: "In memoria victimelor din clubul Colectiv".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***

Va scriu pentru ca am reusit sa ies la timp din Colectiv si am vazut toate operatiunile smurdului, pompierilor, salvarii, jadarmilor si politistilor. De-asta am convingerea ca intr-o situatie de amploare (un cutremur de peste 7 grade, sa zicem), vor pieri incredibil de multi bucuresteni. Daca veti actiona ca acum, la un an dupa ce n-ati reusit sa gasiti supravietuitorii accidentului din Apuseni, pe cei din lacul Siutghiol, singura sansa este sa plecam toti, absolut toti din tara asta. Sa ramaneti singuri, sa va plimbati in liniste printre mormanele de moloz si polistiren din ruinele Bucurestiului.

Citesc peste tot despre mobilizarea exemplara a fortelor de interventie si-mi vine sa urlu: care mobilizare? nimeni nu a stiut ce sa faca, haosul intre pompieri, smurd si salvari a fost mai mare decat in randul oamenilor care au reusit sa iasa la timp. Cei mai multi dintre supravietuitori au fost scosi de cei iesiti in prima linie, nu de pompieri.

Asadar va intreb deschis si astept un raspuns detaliat: ce-o sa faceti, care sunt pasii in cazul unui cutremur si cum va pregatiti oamenii – atat cei care intervin in situatii de urgenta cat si pe noi, cetatenii. Cum pregatiti invatatorii si copiii din scoli. Pe cei din institutii publice, pe cei din blocurile si casele vechi, pe turistii care se ingramadesc cu miile in hrubele din centrul vechi.

Stiu, sunt foarte multi; singura sansa este sa incepeti de azi. Au fost mai putin de 200 de raniti si toate spitalele din bucuresti (oras de peste 2 milioane) au fost coplesite?? Nu exista sange, plasma, medicamente specifice. Ce-o sa fie cand vor fi mii? Dar zeci de mii? Foarte multi traiesc in blocuri de peste 50 de ani, toate predispuse prabusirii. Doar ei sunt zecile de mii.

Mai jos descriu ce s-a intamplat pas cu pas in seara de vineri cu noi si cu voi. Hotarati singuri daca v-ati mobilizat exemplar.

In club nebunia a inceput exact asa cum a declarat toata lumea: focul s-a intins de la o flacara de cativa centimetri si a urcat la tavan in cateva secunde. In primul moment parea ceva minor, vocalul trupei a cerut un extinctor. A aparut imediat un bodyguard cu un tub de dimensiunea stingatoarelor de masina. A imprastiat un fel de spuma de ras intr-un jet penibil care nici macar n-a ajuns pana la flacara. S-a lasat pagubas in urmatoarea secunda, noi am inceput sa cautam iesirea. Desi eram relativ aproape, surpriza: usile erau deja blocate de oameni, eu reactionasem lent. Spatiul de intrare in club este un vagon de santier, metalic, pe laterala caruia este decupata usa dubla de pvc/termopan. Doar una dintre usi era deschisa, insa a doua a cedat repede. Am reusit sa ies chiar cand valul de fum negru, fierbinte, s-a repezit spre noi. Din spate s-a auzit un bubuit, cineva a strigat “o sa explodeze, fugiti!”. Eram deja afara. Trei dintre prietenii mei, si ei. M-am indreptat spre curtea mare sunand la 112 (ora 22:33). De data asta surpriza buna: stiau deja, pompierii sunt pe drum. Mi-am cautat din priviri prietenii.

Pana in momentul acesta nu-mi parea nimic foarte grav. Apoi m-am intors la intrarea in club. O mare de trupuri in vagonul metalic din care ieseau maini intinse. Cativa oameni trageau de ele. Prietena care iesise ma intreba disperata daca i-am vazut sotul, daca iesise. Nu, nu il vazusem.

Am inceput sa trag si eu de maini. “Ne rupeti picioarele, nu mai trageti”. Oamenii erau cazuti in multe straturi, cu picioarele prinse jos. Cu greu reuseam sa extragem cate unul si-l puneam cativa metri in spate. In curand spatiul s-a umplut, am inceput sa-i punem in laterala. Cineva m-a rugat sa caram o fata pana in curtea mare. Inca niciun pompier, nicio salvare. Aparusera doi politisti, li se striga “unde sunt pompierii”. Se auzeau sirene, cineva striga “s-au ratacit pe drum!” (nu stiu daca asta e un adevar, multi au spus asa - e complicata intrarea in clubul asta). I-am rugat pe cei 2 politisti sa puna mana sa ajute oameni: noi nu avem voie, pompierii fac asta.

Am dat un sms sotiei plecata din Bucuresti (ora 22:50), gandindu-ma ca raman fara baterie si o sa auda stirile mai tarziu. “Sunt ok, nu-ti face griji daca o sa vezi stirile”. Am folosit toata seara reperul minutului cu sms-ul.

La intrare mainile intinse erau acum negre. Si fierbinti.

Cand ii scoateam unii aveau gura plina de sange, nu stiam decat ca misca toti. Unui baiat pe care il scosesem afara inca ii ardeau hainele si parca nu vedeam asta. Cineva a inceput sa i le rupa.

Cativa incercau sa sparga fara succes lacatele de la usa laterala a vagonului de fier.

Dupa inca un drum in curtea mare a aparut masina de pompieri si in curand 2 salvari. Cativa au inceput sa intinda furtune. Salvarile au fost imediat coplesite, sa vina multe, sa vina mai multe. Nu veneau, accesul e dificil. Sa-i ducem in strada, a strigat cineva inspirat si operatiunea a inceput instantaneu. Mutau oameni din curtea mica in rondul de la Maternitatea Bucur. Acolo erau deja cateva salvari si smurd. Toti insa au ramas acolo, blocati si nauciti, nestiind cum sa procedeze - accesul e dificil. N-a iesit nici macar o targa din smurd sa alerge spre intrarea clubului atunci, nici una. Toti din masinile astea se-nvarteau panicati asteptand ordinele haotice. Noroc ca oamenii aduceau in viteza raniti si salvarile au inceput sa-i preia.

Repede inapoi. Doi pompieri foarte tineri isi pusesera mastile sa intre. Au iesit insa destul de repede si au inceput sa se dezechipeze. “ Ce faceti, e plin de oameni inauntru. Nu mai avem oxigen. Luati alte butelii. Nu avem, trebuie sa vina.”

Aici ar trebui sa fac o pauza de 100 de ani. Cati oameni or fi murit pana sa vina ceilalti pompieri cu alte butelii?

La al doilea drum in strada caram un tip corpolent impreuna cu alti 2. L-am pus langa roata din spate a unui smurd si am fugit inapoi. Cativa jandarmi au blocat gangul, cred ca ceilalti 2 au trecut printre ei, eu nu. S-a facut cordon, a inceput mobilizarea. M-am intors langa smurd, un pompier ii facea masaj cardiac tipului corpolent si chel. “Ai nevoie de ceva? Un balon, ar trebui un balon”. Urmatoarea salvare era la 2 metri, am cerut un balon. A venit o asistenta/medic repede si l-a schimbat. Avea parul castaniu prins intr-o coada lunga, actiona rapid si exact. E salvat, mi-am spus.

Incepusera sa vina foarte multe ambulante, jandarmii faceau perimetru incercand sa scoata privitorii din strada, se umpluse de televiziuni. Trecuse peste jumatate de ora. Inauntru nu stiu daca mai traia cineva. “Probabil nu era nimic de facut, s-a intamplat atat de repede totul incat nu avea nimeni ce sa faca.” Asta spun multi oameni care au fost acolo.

Am sunat unul din prietenii cu care iesisem. Statea aproape, fugise sa ia haine, o patura, apa. Brusc, mi-a venit o idee. Cu o ora mai devreme taxiul ma adusese gresit la concert, la capatul strazii. Auzisem muzica din strada, vazusem niste geamuri. Am fugit acolo, pe Tabacarilor, unde erau parcate 2 masini de pompieri. Langa ele probabil soferii. “Ce faceti, de ce stati, sunt geamuri inspre strada. Sunt blocate, am incercat”. Nu-mi venea sa cred, m-am dus spre geamuri. Erau blocate cu bca pana in partea de sus unde era o gura de ventilatie. Bca-ul acela care zboara la un ciocan, mi-am spus. N-am inteles pana acum de ce acele geamuri imense n-au fost eliberate de bca si folosite ca intrare in club. Sunt in strada, nu poate fi invocat accesul dificil.

In piata era acum nebunie. Pompieri, smurd, ambulante, vanzoleala. Jandarmii facusera cordon. Aparuse o masina de pompieri – centru de comanda, m-am oprit vizavi de ei. “Pregatiti centrala, care e codul? 131 sau 141? E 131”. Deschid usi, apasa butoane, invart 2 foi A4. Dupa cateva minute: “Baai, e 141, am primit eu sms acum”. (poate eu am inteles gresit numerele, voi insa sper ca ati priceput situatia). 15 metri mai incolo, langa roata din spate a unui Smurd, cineva punea cearsaful alb peste un tip chel si corpolent.

De la inca 100 de metri, prietena care-si cauta sotul ne-a dat prin telefon prima veste ingrozitoare. Am aflat inca una abia a doua zi.

Ne-am reintalnit afara peste minute bune. Venisera si parintii lui si alte 2 prietene. Blitzurile si microfoanele ciuguleau din ei fara mila. Am plecat de acolo sa putem sa ne privim ingroziti in liniste.

La 4.10 treceam pe jos, spre casa, pe langa gardul Casei Poporului. Macarelele de la Santierul Neamului erau puternic luminate. Nu se poate, mi-am spus, asa trebuie sa fie noaptea, luminate. Apoi am auzit voci, indicatii de santier, nu fantasmam, se lucra.

Ei bine, vreau un raspuns si la intrebarea asta: la ce spital, scoala, autostrada se construieste si noaptea in tara asta?

Nu vrem demisia, probabil o sa vina altii si mai nepregatiti. Ati fost acolo si ati vazut. Vreau sa raspundeti la intrebarea de la inceput:

Ce-o sa faceti, care sunt pasii in cazul unui cutremur si cum va pregatiti oamenii – atat cei care intervin in situatii de urgenta cat si pe noi, cetatenii. Cum pregatiti invatatorii si copiii din scoli. Pe cei din institutii publice, pe cei din blocurile si casele vechi, pe turistii care se ingramadesc cu miile in hrubele din centrul vechi.

Multumesc pentru raspuns,
Adrian C.

 

__________________________________________________________________________

 

Tragedia de la Colectiv: 31 de persoane au MURIT, peste 80 sunt in stare grava. S-a deschis un dosar penal pentru omor calificat. Actionarii clubului, audiati la Parchetul General.

 

UPDATE: Bilantul mortilor in incendiul de vineri noaptea din clubul Colectiv a ajuns la 31, dupa ce inca o persoana a murit in aceasta dupa-amiaza la Spitalul de Arsi, potrivit Digi 24. E vorba despre un om neidentificat, grav ranit, avand rani de gradul carbonizarii pe brate.

 

Familiile victimelor pot obtine informatii suplimentare privind situatia celor implicati in incendiul din clubul Colectiv sunand la unul din numerele de telefon puse la dispozitie de MAI: 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283, 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 și 021/3122547.

 

UPDATE: Cei trei proprietari ai clubului Colectiv au fost adusi cu mandat, luni, la Parchetul General.  Niciunul dintre ei nu a facut vreo declaratie. Intr-un comunicat, Parchetul Inaltei Curti a aratat ca acestia sunt suspecti pentru ucidere si vatamare corporala din culpa.

 

Comunicatul Parchetului Instantei Supreme:

 

În cauza având ca obiect incendiul produs în Clubul ,,Colectiv’’ din București, sub coordonarea procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, echipe mixte formate din ofiţeri de poliţie, experţi criminalişti, specialişti pirotehnişti continuă cercetarea la faţa locului, precum şi audierea persoanelor în vederea lămuririi împrejurărilor în care a avut loc evenimentul din data de 30 octombrie 2015.

 

Totodată, în cursul zilei de astăzi, 2 noiembrie 2015, au fost aduşi cu mandat numiţii Costin Mincu, Alin George Anastasescu şi Paul Gancea (acţionari ai clubului mai sus menţionat) pentru a fi audiaţi în calitate de suspecţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă”.

 

UPDATE: In ciuda faptului ca Bucurestiul dispune de o unitate speciala pentru arsi la Spitalul Floreasca, modernizata inca din Aprilie, victimele incendiului produs vineri in clubul Colectiv au fost internate in alte sectii medicale. Intrebate despre aceasta situatie, autoritatile se balbaie.

 

Ministrul Sanatatii nu e convins despre situatia unitatii. Initial, el a spus azi la Europa FM ca locatia este functionala, insa ulterior a precizat ca “din cate stiu si din ce mi-a spus profesorul Lascar, ea nu e functionala acum, dar va deveni functionala in cateva zile, pentru ca a avut o problema tehnica”. De ce a fost inagurata, daca unitatea nu era complet pregatita pentru activitatea medicala?

 

UPDATE: Sefa Stirilor TVR si-a anuntat, luni, demisia din functie. Raluca Stroe Brumariu si-a motivat decizia din cauza faptului ca Televiziunea Publica nu a acoperit, vineri, incendiul de la Clubul Colectiv. Motivul demisiei este ca eu nu am fost aici in acea noapte, iar in absenta mea nu s-au luat masurile care trebuiau luate pentru a se intra in emisie. Pentru ca pe teren au fost oameni - si reporteri, si cameramani, si soferi, iar in redactie au fost producatori si editori si producatorul executiv”, a spus Brumariu pentru Hot News.

 

UPDATE: Un martor al tragediei din Colectiv a trimis astazi o scrisoare deschisa catre Raed Arafat si ca Comandamentul pentru Situatii de Urgenta criticand reactia lenta a autoritatilor in urma incendiului care a avut loc vineri in clubul Colectiv.

 

UPDATE: Procurorii Parchetul General i-au citat astazi pe cei trei actionari ai Clubului Colectiv, in urma incendiului care a avut loc vineri seara. Nicio persoana nu a fost pusa sub urmarire penala fiind insa deschis un dosar penal pentru omor calificat.
 
 

UPDATE: Primaria Sectorului 4 a anuntat intr-un comunicat ca firma care detinea Clubul Colectiv din Bucuresti poarta intreaga vina pentru cele intamplate iar primaria nu are nicio responsabilitate in aceasta privinta.
 

UPDATE: Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, a declarat aseara. intr-o interventie telefonica la Realitatea Tv, ca adevarata problema a persoanelor care se afla internate in spitale, dupa tragedia din Clubul Colectiv, este arsura cailor respiratorii. "Multi pacienti au chiar arsuri de plamani. Nu imi explic cum s-a desfasurat incendiul. Ei au inhalat si fum, dar si aer cu o temperatura foarte ridicata. In plus majoritatea au venit intoxicati si cu diverse substante in urma arderii materialului cu care s-a facut izolatia fonica. Acesti bolnavi nu se pot compara cu alt tip de pacienti arsi sau chiar cu mari arsuri", a spus Banicioiu, conform ziare.com

 

UPDATE: O tânără în vârstă de 26 de ani rănită în incendiul de la clubul Colectiv a decedat duminică după-amiază, în jurul orei 17,00, la Spitalul "Bagdasar-Arseni", a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al unității medicale, Florin Bica.

 

Numărul decedaților din cauza incendiului de la Club Colectiv a ajuns astfel la 30, dar medicii și secretarul de stat Raed Arafat susțin că există riscul să mai moară în jur de 20 dintre răniții aflați în stare critică.

 

Numărul victimelor aflate în stare gravă este de aproximativ 80, din care 35 sunt în stare critică.

 

UPDATE: Alte două victime ale incendiului din clubul Colectiv din Capitală au decedat, duminică, una la Spitalul de Arşi şi cealaltă la Bagdasar, numărul morţilor ajungând astfel la 29, a declarat pentru MEDIAFAX Raed Arafat.

 

Secretarul de stat în MAI a precizat că este vorba despre două femei, care erau în stare critică.

 

Decesul lor a survenit duminică dimineaţă.

 

De asemenea, până acum au fost identificate toate trupurile celor 27 de persoane decedate vineri noaptea.

 

Legiştii vor face duminică primele autopsii, pe aproximativ 20 dintre trupurile neînfleţite ale victimelor incendiului din clubul Colectiv, dintre cele care au fost identificate, şi, odată încheiată cercetarea la faţa locului, procurorii vor începe audierile.

 

UPDATE duminică: Nicolae Banicioiu: 80-90 de pacienti sunt in stare grava si critica
    
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat duminica la Spitalul de Urgenta Floreasca ca 80-90 dintre raniti sunt in stare grava si critica. "Va spuneam aseara ca sunt 35 de pacienti in continuare in stare critica si pe langa cei 35 sunt foarte multi in stare grava. Din cei 146 de pacienti care au ramas internati si erau internati in cursul zilei de ieri, numarul celor gravi si critici este foarte mare. Adica se apropie de 80-90 de pacienti", a afirmat ministrul, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, situatia de la Spitalul de Urgenta Floreasca "este stationara".

Demnitarul a spus ca o singura persoana a ramas neidentificata, unul din pacientii de la Spitalul de Arsi. "A mai ramas neidentificat pacientul de la Spitalul de Arsi, care este intubat. Neavand acte la el, este destul de greu. Exista in continuare suficient sange, plasma, tot ceea ce trebuie", a aratat Banicioiu.

 

UPDATE sâmbătă 20.15:  Au fost identificate 81 de persoane rănite în incendiul de la clubul Colectiv, ca urmare a celor șapte linii telefonice deschise în mod special de către MAI pentru familiile victimelor incendiului, fiind înregistrate 1.071 de apeluri.

 

UPDATE: Starea de sănătate a unora din cei 10 pacienți internați în stare gravă la Spitalul de Arși s-a degradat, prognosticul în privința lor fiind foarte rezervat, din cauza zonelor arse.

 

Sunt oameni care nu pot respira singuri, sunt intubați.

 

CITIȚI ȘI: Drama Colectiv: Medicii sunt rezervati in privinta unora dintre victimele internate la Spitalul de Arsi

 

UPDATE: 23 dintre cele 27 de victime care au decedat în urma incendiului de la Colectiv au fost identificate. Lista victimelor care au murit şi au fost identificate a fost făcută publică, scrie Mediafax.

 

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis, care anterior declarase că se vor schimba normele, dacă este nevoie, a realizat după vizita la locul incendiului și discuțiile cu experții care cercetau interiorul Clubului Colectiv, că pentru evitarea tragediei era suficientă respectarea normelor actuale:

 

"Am vrut să văd locul în care s-a petrecut tragedia. Este incredibil, un spațiu total impropriu. Am discutat cu cei de față și este posibil chiar să avem imagini pentru public. Este de neimaginat că în acel spațiu au putut să fie atâția oameni la un concert și să se întâmple într-un timp atât de scurt o tragedie datorită, în esență, faptului că au fost ignorate norme simple", a spus șeful statului.

 

UPDATE: Asistenta Violeta Maria Naca și are 22 de ani experiență pe Salvare, a făcut parte din echipajul uneia dintre primele două ambulanțe sosite la Club Colectiv, atunci când nu se cunoșteau încă proporțiile tragediei în care au murit deja 27 de persoane, iar alți peste 140 de răniți sunt internați în spitale, dintre ei aproximativ 30 fiind în stare critică.

 

UPDATE: Ancheta desfășurată până acum arată că acest localul nu avea autorizaţie de la ISU, iar patronii au folosit cele mai proaste materiale de construcţie, iar unul dintre muncitorii care s-au ocupat de antifonare  crede că administratorii au spălat tavanul cu substanțe inflamabile.

 

 

UPDATE: Zilele de 31 octombrie, 1 și 2 noiembrie 2015 au fost declarate zile de doliu național pe teritoriul României, cu aplicarea dispozițiilor legale în materie, a hotărât Guvernul în ședința de urgență care a avut loc sâmbătă.

 

UPDATE: Toți cei 13 pacienți răniți grav internați la Spitalul de Urgență Floreasca au fost operați, a declarat sâmbătă șeful Clinicii de Chirurgie Plastică, profesorul Ioan Lascăr, atmosfera fiind exact ca în timp de război: s-a operat simultan în mai multe săli, de la Revoluție nu a mai existat o astfel de situație, a mai spus chirurgul.

 

CITIȚI ȘI: Profesorul Lascar, Spitalul de Urgenta: Este ca la razboi, se opereaza simultan in toate salile. Asa a fost la Revolutie

 

 

UPDATE: Aproape 600 de persoane au venit sâmbătă la Centrul de Transfuzie Sanguină București din strada Dr. Constantin Caracaș nr. 2, de lângă Piața Victoriei, în urma apelului Ministerului Sănătății și ISU București, pentru a dona sânge și a ajuta victimele incendiului de la clubul Colectiv.

 

UPDATE: La Spitalul Grigore Alexandrescu: 4 copii internați; o fată de 16 ani și un băiat de 15 ani, în terapie intensivă

 

Doi dintre minorii aflați la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu sunt intubați și prezintă arsuri pe 35% din suprafața corpului, respectiv 45%, a declarat sâmbătă dimineața, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Raluca Alexandru.

 

"La Spitalul Grigore Alexandrescu, sunt internați patru copii. Avem doi în terapie intensivă — o fată și un băiat. Fata are 16 ani, cu arsuri pe 45% din suprafața corpului, ea este intubată. Băiatul de 15 ani, cu 35% din suprafața corpului arsuri, este și el intubat. El are tetrapareză spastică, se găsea într-un scaun cu rotile. Ambii prezintă și arsuri de căi respiratorii, au inhalat monoxid de carbon, au fost intoxicați cu monoxid de carbon", a explicat medicul.

 

Ea a precizat că toți cei patru pacienți minori prezintă arsuri la nivelul feței, mâini și pe trunchi.

 

"O altă fată, de 17 ani, se află pe secția de chirurgie plastică. Are 20% suprafața corporală arsuri. O a patra fată, de 17 ani, care este mai puțin afectată prezintă policontuzii, a fost călcată la ieșire. A inhalat monoxid de carbon, nu a pus probleme deosebite. Se află internată pe secția de toxicologie" a mai spus Raluca Alexandru.

 

UPDATE 10.40:  Cel puțin 24 de răniți sunt în stare critică și medicii nu pot face evalua care va fi evoluția lor în următoarele zile

 

Zece pacienți internați la Spitalul de arși se află într-o stare foarte gravă, a declarat un medic citat de Hotnews: “Decesul îi pândește la fiecare pas.”

 

La Terapie Intensiva sunt si raniti cu arsuri pe aproape jumatate din suprafata corpului, dar mai importanta este componenta pulmonara, a spus medicul explicand ca in cazul lor complicatiile pot aparea in zilele urmatoare. Sapte persoane sunt "la limita terapiei intensive".

 

Este dificil de facut o prognoza, pentru ca fiecare persoana aflata intr-o astfel de stare se comporta diferit, a aratat reprezentantul Spitalului de Arsi.

 

Reamintim că la Floreasca se află alte 14 persoane grav rănite și în stare critică:

 

Un număr de 14 din cei 16 răniți care se află la Spitalul de Urgență Floreasca sunt în stare gravă, a declarat sâmbătă pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al instituției medicale, Bogdan Oprița.

 

"Este vorba de 16 persoane, dintre acestea 14 sunt în stare foarte gravă în secția de terapie intensivă. Au fost operați până dimineață opt — ieșiseră din sălile de operație și urmau să intre ceilalți. S-a intrat în patru săli de operație cu mai multe echipe de chirurgi plasticieni. Au venit medici de acasă. Urmau să fie toți băgați în sală. Probabil că în acest moment sunt în sală introduși și următorii pentru că tuturor trebuie să le fie făcută toaleta chirurgicală a plăgilor", a detaliat Oprița.

 

UPDATE: Salvatorii au povestit că au fost marcati de imaginea trupurilor ce nu au mai putut fi salvate si de sunetul a zeci de telefoane care sunau din buzunarele acestor victime.

 

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a preluat, sâmbătă dimineața, ancheta deschisă în cazul incendiului de la Clubul Colectiv, anchetă penală pentru ucidere și vătămare corporală din culpă.

 

 

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis se va întoarce de la Sibiu curând pentru a merge la ora 11.00 la Spitalul Floreasca, acolo unde sunt internate 15 dintre victimele incendiului, 14 în stare critică.

 

Premierul Victor Ponta se întoarce din Mexic în jurul prânzului și va merge la Palatul Victoria, unde se va declara, în ședința de urgență a GUvernului, doliu național pentru trei zile.

 

UPDATE: Patronii clubului sunt audiați. 

 

UPDATE: Mărturia postată pe Facebook a unei persoane (Delia) care a fost vineri noaptea la Club Colectiv: "Am fost la Colectiv. Am scapat pentru ca am stat chiar langa usa. Chiar si asa sotul si fiul meu au putut iesi abia dupa 5 minute, acum fiind in spital intoxicati cu fum. Cum s-a intamplat? S-a aprins buretele fonoizolant de pe stalpul din stanga scenei, cel de langa usa, de la focul de artificii. Artificiile nu au fost exagerate, pareau relativ inofensive. Problema a fost ca buretele cu care erau tapetati stalpii si tavanul localului este foarte usor inflamabil. Am vazut cum s-a intamplat totul, stalpul cu pricina fiind la 1 metru, chiar in fata mea. Solistul trupei a avut timp doar sa faca o scurta gluma: " Asta nu era prevazut in program". In secunda urmatoare si-a dat seama ca nu e de gluma si a cerut un extinctor, dar era deja prea tarziu. In 30 de secunde, fara exagerare, focul s-a intins pe intreg tavanul. Lumea s-a imbulzit catre intrare, s-a reactionat relativ repede, dar iesirea era prea ingusta si oamenii s-au panicat. In spatele meu s-au calcat in picioare, catarandu-se unii peste altii pentru a reusi sa iasa. Dupa ce am iesit afara, am auzit o bubuitura infundata si am simtit ca ma loveste o rafala de aer fierbinte in spate. Mi-a luat foc parul. Am pus mana sa il sting si m-am ars. Aerul era fierbinte, irespirabil, fumul gros si negru, nu vedeam absolut nimic. Nu stiam incotro merg. Am intins mana si m-am agatat de geaca cuiva care se afla in fata mea si m-a tarat dupa el. Altfel nu as mai fi putut merge. Eram paralizata din cauza fierbintelii aerului irespirabil, am tras aer in piept si am simtit ca ma arde pana in stomac. Repet, eram deja afara. Nu cred ca a fost o explozie propriu-zisa. Din ceea ce am vazut ulterior la TV, s-ar fi prabusit tavanul si asta ar fi putut provoca rafala de foc si fum care m-a prins din urma. Apoi am vazut lumina si am simtit aer curat. M-am uitat inapoi si am vazut o mare gramada de oameni prabusiti unii peste altii in usa. Cei care iesisera incercau sa-i traga, dar cei de jos erau prinsi sub greutatea celor de deasupra lor. Cineva striga intruna: "Luati-i mai intai pe cei de deasupra!", dar panica era prea mare. Multi incercau sa ajute, dar era haotic. Prietenii se cautau intre ei pe dedesubtul mormanului de oameni prin pipait, strigandu-se pe nume, intreband: "Tu esti? Unde esti, ca nu te vad? Asta e mana ta?" etc. Era de cosmar. Nu imi venea sa cred ca asa ceva e posibil. Mi-am dat seama imediat ca cei din partea din spate a barului nu vor mai iesi cu viata de acolo."

 

 

UPDATE: Dosarul a fost transmis la Parchetul General, acuzațiile sunt de ucidere din culpă și vătămare din culpă.

 

UPDATE: Premierul Victor Ponta se află în drum spre țară, el fiind în Mexic în momentul tragediei.

La ora 12.30 va avea loc o ședință de guvern pentru declararea doliului național timp de 3 zile. 

 

UPDATE 08.30: Clubul Colectiv nu a cerut de la ISU nicio autorizare pentru derularea “activității care se desfășura acolo”, a declarat Raed Arafat.

 

Specialiștii încă adună probe de la fața locului.

 

Mai mulți locuitori ai Capitalei au ajuns în această dimineață la Club Colectiv pentru a depune flori și a aprinde lumânări în memoria tinerilor decedați.

 

 

UPDATE: Ultima situație, prezentată de secretarul de stat:

27 de tineri care au murit

146 de persoane sunt internate în 12 spitale

La Spitalul Floreasca sunt internate 15 persoane, dintre care 14 în stare critică, intubați

17 persoane dintre cele decedate sunt neidentificate, iar dintre răniții internați 5 sunt cu identitate necunoscută 

 

UPDATE: Pe Facebook a fost publicată o poză (Sursa: Alex Sanda) ce surprinde începutul incendiului, când scânteile artifciilor aprind stâlpul din fața scenei care este acoperit cu burete pentru antifonare.

 

 

UPDATE 04.15: Procurorul venit la locul incendiului de la clubul Colectiv din Capitală a precizat, sâmbătă dimineață, că la Parchetul de pe lângă Tribunalul București s-a deschis deja un dosar penal, iar în cursul acestei zile, la sediul Institutului de Medicină Legală (IML), se va desfășura procedura de identificare a victimelor.

 

UPDATE: Zeci de mașini de intervenție mobilizate pentru accidentul din Capitală; o tragedie fără precedent

 

Incendiul de vineri seară în urma căruia 27 de persoane și-au pierdut viața reprezintă o tragedie fără precedent, care a generat o intervenție fără precedent, fiind mobilizate 28 de mașini ale serviciului de ambulanță, a declarat, sâmbătă dimineața, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI, Raed Arafat, prezent la Spitalul Floreasca.

 

UPDATE: Spitalele din Capitală au fost luate cu asalt de rudele răniţilor, mai ales că numărul special de urgenţă pus la dispoziţie de autorităţi, a fost suprasolicitat şi mulţi nu au reuşit să obţină informaţii. 

 

UPDATE: "Sunt din ce în ce mai multe victime, din păcate, sunt redistribuite către spitalele de urgență care au și posibilitatea de a trata pacienții cu arsuri grave — Universitar, Floreasca, Bagdasar, care sunt în prima linie. Evident că vor fi redistribuiți și către alte spitale. Din păcate, numărul victimelor este foarte mare și gravitatea arsurilor este pe măsură. Acum redistribuim ventilatoarele și o să asigurăm ventilatoare pentru toți pacienții. Este un număr foarte mare de victime. Sunt eforturi și se mobilizează toată lumea. Sunt aduși medicii de acasă. Au și venit. În momentul de față, toate dispozitivele sunt în funcțiune", a spus Bănicioiu la Realitatea TV.

 

UPDATE 03.20: Centrul de donare de sange de pe doctor Felix a fost deschis dupa miezul noptii, situatia fiind de urgenta, oamenii s-au prezentat deja:

 

 

CITIȚI ȘI: Incendiul de la Club Colectiv: Este nevoie de sange. Puteti dona, incepand de sambata dimineata, la doua centre din Capitala

 

UPDATE: 162 de persoane au fost transportate la următoarele spitalele: Spitalul Floreasca, Spitalul de Arși, Elias, Spitalul Militar, Sf. Pantelimon, Spitalul Județean Ilfov, Sf. Ioan, Bagdasar, Spitalul Municipal, Spitalul Colțea, Budimex și Spitalul Grigore Alexandrescu, a anunțat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

 

UPDATE: Familiile victimelor pot obține informații suplimentare despre starea acestora sunând la următoarele numere de telefon puse la dispoziție de Ministerul Afacerilor Interne: 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283, 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 și 021/3122547.

 

UPDATE: Pe pagina de Facebook Metalhead Romania au fost publicate liste cu pacientii raniti in incendiul de clubul Colectiv si unde sunt internati.

 

UPDATE 02.55: Bogdan Oprița - 56 de răniți au ajuns la Spitalul Floreasca, 14 au fost în stare extrem de gravă

 

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Oprița, a declarat că, în urma incendiului de vineri seara de la clubul Colectiv din Capitală, în foarte scurt timp au ajuns în unitatea sanitară 56 de persoane. Dintre acestea, 14 au fost în stare extrem de gravă, cu arsuri pe mai multe părți din corp, fiind duși la terapie intensivă. Două treimi au trecut deja prin chirurgie plastică. O parte dintre răniți au fost transferați la alte spitale.

 

Printre cei răniți s-au aflat și copii de 14-16 ani, care au fost duși la "Grigore Alexandrescu", a precizat Bogdan Oprița, la Digi 24.

 

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI, Raed Arafat, a declarat că mai mulți medici au fost chemați de acasă sau de la alte spitale. Potrivit acestuia, 155 de persoane rănite se află în spitalele din Capitală.

 

UPDATE: Un alt martor care a supraviețuit tragediei a scris pe Facebook că a mai fost la concerte în clubul Colectiv și a mai asistat la efecte pirotehnice aici. Vlad Bușcă spune că, de data aceasta, problema a fost că artificiile au fost poziționate perpendicular pe stâlp. De altfel, el este cel care a făcut una dintre fotografiile cu focul de artificii din club, chiar înainte de izbucnirea incendiului (fotografia de mai jos).

 

El a spus că circa 400 de persoane erau în club în vineri seara în momentul în care a izbucnit incendiul. Aceasta, la o singură ieșire.

 

 

UPDATE: În Clubul Colectiv se aflau și cetățeni străini, scrie The Daily Telegraph.

 

UPDATE: 01.50: A mai decedat o persoană, astfel încât numărul morților a ajuns la 27. Alte 155 de persoane sunt la spital, unele dintre ele fiind grav rănite, a anunțat secretarul de stat raed Arafat.

 

Dintre pacienții critici este posibil să mai apară victime, a mai spus el.

 

"Ultima informare pe care o avem de la toate spitalele arată că numărul care a fost acum o oră, în spitale, este de 155 de persoane. Bineînțeles, unele dintre ele s-ar putea să plece acasă. Au fost inițial 180. A scăzut numărul, dar rămân pacienții care necesită internare, cu arsuri mari și care sunt într-o stare gravă", a spus Raed Arafat, la Realitatea TV.

 

El a mai precizat că 27 de persoane au decedat, ultima victimă fiind înregistrată la Spitalul Universitar.

 

A menționat că, în plus față de spitalele ocupate deja, s-au oferit locuri suplimentare la Spitalul SRI, la Spitalul Militar, la Institutul de Boli Cardiovasculare, dar și că s-a mobilizat aparatură de la Spitalul Fundeni către Spitalul Universitar și Spitalul de arși.

 

De asemenea, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat, la Digi24, că este posibil ca o parte dintre răniți să fie redirecționați către alte spitale.

 

"Spitalele din București aveau numărul de pacienți pe care îl au în mod obișnuit. Evident că s-au luat toate măsurile pentru a putea face față acestei situații excepționale. Este posibil să redirecționăm pacienți către alte spitale. (...) În momentul de față se încearcă stabilizarea situației pe spitalele de urgență, unde au fost aduse victime", a spus Bănicioiu.

 

UPDATE: Marile posturi de televizune din străinătate, CNN, BBC etc, precum și presa publicațiile străine au transmis știrea despre tragedia de la București.

 

UPDATE: Alte două numere de telefon pentru a afla informații despre tragedia de la clubul Colectiv: 021.313.06.05 și 021.312.25.47. Primul număr este: 021.206.92.91.

 

UPDATE: Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI, Raed Arafat, a anunțat că în momentul de față 145 de persoane sunt internate în urma incendiului puternic care a avut loc vineri seară în clubul Colectiv din Capitală.

 

Astfel, el a spus că la Spitalul Floreasca se află 50 de persoane, în Spitalul de Arși — 27 de persoane, în Spitalul Elias — patru persoane, în Spitalul Militar — patru persoane, în Spitalul Sf. Pantelimon — trei persoane, în Spitalul Județean Ilfov — o persoană, Spitalul Sf. Ioan — nouă persoane, în Spitalul Bagdasar — 24 de persoane, în Spitalul Municipal — 16 persoane, în Spitalul Colțea — șapte persoane.

 

El a menționat că o parte dintre răniți au ajuns la spitale cu mașini particulare sau cu taxiuri.

 

UPDATE: La Parchetul de pe lângă Tribunalul București s-a deschis o anchetă privind uciderea din culpă și vătămare corporală.

Criminaliști și pompieri cercetează, adună probe și audiază martori, pentru a afla ce s-a întâmplat în club și de ce a izbucnit incendiul.

 

UPDATEA: Numărul răniților a ajuns la peste 140 de persoane.

 

La Spitalul Universitar continua sa vina persoane cu spitalul. Sunt raniti usor, cu arsuri, bandajati pe tratotuarele din fata clubului.

 

O parte dintre raniti de aici sunt in stare grava, medicii nu pot spune daca vor reusi sa-I salveze pe toti.

 

 

Foarte multe rude și prieteni ii cauta prin spitale pe cei dragi.

 

Este nevoie de sange, cei care vor sa doneze sunt asteptati la Centrul de Hematologie, începând de sâmbătă dimineața..

 

 

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis va declara doliu național, potrivit Digi 24.

 

UPDATE: Ziaristul Costin Stucan de la ProSport a descris pe Facebook imaginile tragediei de la Clubul Colectiv, unde a ajuns la putin timp dupa explozia care a facut 26 de morti.

 

“Am fost acolo, dar n-am fost în stare să scot telefonul din buzunar. Am văzut paramedici făcându-i masaj cardiac cu rândul unui tânăr întins inert pe o targă, în timp ce prietena voia să-l aducă înapoi frecându-i disperată palma. Am văzut alți paramedici, și alții pompând mecanic cu palmele în sternul altor tineri care nu se vedeau. Am văzut băieți arși, tremurând în stare de șoc, fete plângând, asistente fugind dezorientate cu pungile de plasmă. Zeci de salvări, zeci de mașini de pompieri.

 

N-a fost explozie. Conform celor care apucaseră să iasă, au fost aprinse artificii, iar buretele care antifona peretele clubului a luat foc. O jandarmeriță de 25-26 de ani mărturisea că n-a văzut niciodată așa ceva. Pomenea despre 20 de persoane fără puls.

 

Probabil așa arată infernul. Plus sunet asurzitor de sirene. Rugați-vă pentru tinerii întinși pe tărgi, în stradă, cu inima oprită.”

 

UPDATE: Aproape toate victimele au fost transportate la spitale, dar nu sunt paturi suficiente în unitățile din București, astfel încât este posibil ca ele să fie transferate în spitale din Ilfov.

 

UPDATE: Potrivit reporterului HotNews.ro de la fata locului, martorii spun ca incendiul pare sa fi pornit de la o instalatie de scena, care a scapat o scanteie intr-un decor de polistiren, apoi totul a fost cuprins de flacari.

 

Reporterul HotNews.ro relateaza ca tot dispozitivul de interventie, cel putin 15 ambulante, este organizat intr-un fel de sens giratoriu, iar tot perimetul este blocat pentru a a asigura iesirea echipajelor SMURD. De altfel, sunt si foarte multi curiosi in zona.

 

Masini de pompieri sunt parcate si pe Splaiul Independentei, la vreo 40-50 de metri de club. Perimetrul este izolat de jandarmi, zona este foarte stramta. Vin de asemenea din ce in ce mai multi politisti.

 

 

UPDATE: S-a declanșat Planul Roșu, stabilit pentru situații cu mai multe victime.

 

"Este cod roşu. Situaţia este destul de gravă, se fac toate eforturile pentru a se putea salva ce se poate salva. Victimele sunt transportate spre spitalele de urgenţă. Au fost aduși medici de acasă, au fost redistribuite ventilatoare de la alte spitale", a spus ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

 

UPDATE: Numărul morților a ajuns la 26 de persoane.

 

Mai mulți răniți au plecat la spital cu autoturismele unor persoane particulare sau cu taxiurile.

 

A început ancheta.

 

A fost dat publicității un număr la care se pot cere informații despre victime: 021.206.92.91.

 

Mulți dintre decedați nu aveau acte de identitate asupra lor, a anunțat Raed Arafat.

 

Surse din cadrul spitalului Floreasca spun că dacă numărul răniților aduși acolo va crește vor fi nevoiți să folosească sediul unei bănci din apropiere, pentru a trata pacienții, potrivit Digi 24.

 

Rând pe rând, victimele incendiului sunt duse în sălile de operație.

 

iMai multe spitale au anunțat că nu mai au ventilatoare pentru intubație și trebuie să le aducă de alte unități.

 

 

UPDATE: Alin Pândaru, unul dintre cei care a fost în această seară în club, a povestit că în timpul concertului a pornit un incendiu din cauza unor artificii. Incendiul s-a extins rapid din cauza spațiului mic.

 

Bărbatul a povestit că toți oamenii s-au repezit spre ieșire și că s-a creat îmbulzeală.

 

Nu a avut loc nicio explozie, spune el, deși unii martori spun că au auzit zgomotul unei explozii.

 

În club erau circa 500 de persoane, spune Alin Pândaru, citat de Digi24.

 

 

UPDATE 00.20: Au fost evacuate toate persoanele din club, mulți răniți sunt încă resuscitați și li se acordă primul ajutor pe trotuare.

 

Au fost chemați de acasă toți medicii și toate asistentele medicale din capitală, dar spitalele sunt depășite de situație, nefiind pretite pentru preluarea unui număr atât de mare de răniți.

 

La spitale, personalul sanitar așteaptă afară cu tărgile pregătite pentru preluarea victimelor.

 

UPDATE 00.12: Raed Arafat a declarat ca 88 de raniti au fost transportati deja la spitalele de urgență din Capitală.Ulterior se va face trierea în funcție de prioritățile medicale.

 

Incendiul ar fi izbucnit atunci când niște artificii au explodat, schela pe care erau montate artificiile a început să ardă și s-a prăbușit.

 

In Ministerul Afacerilor Interne s-a dat alarmă generală.

 

UPDATE: La Spitalul Universitar, la Unitatea de Primiri Urgențe au început să sosească victimele. Au sosit dela aproximativ 15 răniți. Cei mai mulți au suferit arsuri de până la 70% din suprafața corpului, scrie Digi 24..

 

UPDATE 00.02: Cel putin 18 tineri si-au pierdut viata si zeci de persoane sunt ranite, au suferit de arsuri sau sunt intoxicati cu fum.

 

Multi s-au ranit cand au incercat sa iasa din club.

 

Zeci de ambulante sunt la fata locului, se fac rescuscitari pe trotuar.

 

In club se lansa un album, era un concert rock, iar intrarea fusese libera. 

 

UPDATE: Raed Arafat se afla la fata locului.

 

Numarul victimelor ar fi de peste 200.

 

Explozia s-a produs in jurul orei 23.10, in clubul Colectiv, unde avea loc un concert si o petrecere de Halloween.

 

La locul accidentului au fost trimise aproape toate ambulantele din Capitala si Ilfov.

 

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti - Ilfov, in acest moment pompierii incearca sa stinga incendiul si sa evacueze persoanele ramase in incinta clubului.

 

Mai multe ambulante au preluat victimele si le-au transportat la diferite spitale din Capitala, scrie Hotnews, iar potrivit Realitatea, la fata locului medicii acorda primul ajutor unor victime.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22