Nervi de primăvară

Opoziției parlamentare i-au rămas însă două teme - lupta anticorupție și discursul prooccidental - la care PSD și ALDE n-au acces, ambele fiind izolate în PE.

Tia Serbanescu 16.04.2019

De același autor

Ce schimbătoare e vremea în primăvara asta! Cât ai clipi, ministrul ce strălucea ieri este astăzi plouat, coruptul de ieri radiază azi, iar demnitarul senin de la prânz este seara întunecat. Instabil și el ca vremea, Daddy era miercurea trecută pe câmp (la Colibași) unde primul agricultor al țării (cu Daea după el) aducea un omagiu tomatelor. Întotdeauna Dragnea s-a înțeles bine cu legumele. În ziua cu pricina, CCR urma să decidă (la cererea lui Iordache) dacă și completele de trei judecători de la ÎCCJ (care l-au condamnat pe Dragnea) sunt ilegal constituite. CCR a amânat însă decizia până la noi instrucțiuni (oferte și presiuni). Cum Tudorel însuși observase că sesizarea lui Iordache e șchioapă, Daddy a replicat nonșalant (când bate câmpii e întotdeauna la largul său) că „Toader nu e important pentru mine, nu e al meu, nu e fratele meu“ și s-a lepădat de el: „Rămâneți cu Toader al vostru“ care „a păcălit PSD cu OUG pe justiție“. Ei, parcă Dragnea n-a păcălit o țară întreagă! Război între Păcălici. Mefistofelicul Tudorel s-a jucat o zi întreagă cu nervii lui Dragnea prin postări unde preciza că OUG nu se dă fără să existe urgență. Or, urgență era la Daddy. De la o vârstă, urgențele de întețesc, iar Daddy avea pe 15 aprilie termen la ÎCCJ. Tudorel nu e singura dezamăgire a lui Dragnea. Nici relația cu Dăncilă nu mai e ca la început. Au intervenit rutina și nepotrivirile de caracter („doamna a fost plecată din țară, eu am fost prin țară“), iar ochii care nu se văd se uită: Vio a fost văzută jucând ping-pong cu altul și jucând teatru la Tulcea unde a inaugurat Bursa de pește, care s-a închis după plecarea ei. Actriță, ce mai! Vio chiar seamănă (ca inexpresivitate) cu Lica Gheorghiu, „artista tare-n tată“ din timpul lui Dej. În drum spre ieșirea din guvern, Tudorel i-a respins rapid pe cei patru candidați la funcția de procuror general. Unul dintre ei era Lazăr, care a regretat episodul de la Aiud (unde a respins cererile de eliberare ale unor deținuți dizidenți), refuzând însă ideea demisiei: „Nu cred că ar fi în interesul societății“.

Vorba ceea, milă mi-e de societate, dar de mine mi se rupe inima. Imediat PSD a profitat de deruta creată și a furat discursul anticomunist și antisecurist al opoziției, trimițând la Cotroceni (la consultările pentru referendum) doi foști deținuți politici escortați de Nicolicea. Cei doi au cerut revocarea lui Lazăr într-o discuție separată cu Iohannis, care a mărturisit: „Am auzit povești cutremurătoare, torționarii trebuie pedepsiți, dar încercarea PSD de a se folosi de necazurile deținuților pentru a-și legitima asaltul la justiție e jalnică“. Și ipocrită. Opoziției i-au rămas însă două teme - lupta anticorupție și discursul prooccidental - la care PSD și ALDE n-au acces: amândouă sunt izolate în PE, iar Dragnea n-are viză pentru SUA. Mai relaxat, Iohannis a scos o nouă carte (EU.RO) care încheie triologia pașilor mărunți (Pas cu pas, Primul pas), observând că „Europa are nevoie de un nou suflu antreprenorial“. Oare cum i-o zice Dăncilă? Antepenorial? Antipenurial? Dăncilă a lipsit însă (era plecată din țară) de la mitingul PSD din Craiova. Cum Dragnea a anunțat de la tribună (conform programului de guvernare) că îi vrea nași de cununie pe Olguța și Manda, se poate spune că a fost un miting cu dar. Dar din dar se face paradis fiscal. „Cineva mi-a spus: «dacă te arestează venim noi și te scoatem»“, s-a lăudat Dragnea, amenințând cu război civil. Dar altcineva i-a șoptit: minciuni, Daddy, din paranoia nu te scoate nimeni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22