Orban contra Orban

Hai c-am ajuns să nu ne mai bucurăm nici de relaxare. Vrei să ieși din casă, COVIDUL nu te lasă. Afurisitul de COVID – fir-ar al naibii cu cine l-a făcut! – nu și-a slăbit atacurile nici de sărbători.

Tia Serbanescu 04.05.2020

De același autor

Tătaru ne avertizase însă că “suntem pe un plan ascendent al epidemiei”. Este singurul plan ascendent. Unde mai pui că în toiul războiului anti-COVID era să pierdem Ardealul. Și nici nu știam. Legea autonomiei etnice a Ținutului Secuiesc trecuse prin aprobare tacită la Cameră unde Ciolacu (șeful Camerei) a neglijat să o supună la vot și s-o respingă. Ei, și-a zis atunci Iohannis, acum chiar e momentul să mă enervez. N-avea prea mult timp – așa că a apăsat pe accelerație, a ajuns pe ecrane cu două ore înainte ca Senatul să dreagă busuiocul respingând legea și a atacat fioros: ”în timp ce eu și guvernul luptăm cu pandemia, marele PSD lupta în birourile secrete ale parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor”. Un adevărat atentat comandat: ”Ciolacu, ce v-a promis Viktor Orban în schimb?” Oho, de mult n-am mai auzit asemenea acuzații. Dar nu-i puțin lucru să te trezești, ca șef de stat, cu un stat străin și ostil (stat paralel, vorba ceea) în mijlocul țării, cu altă limbă, cu alte autorități, cu alte însemne.

Cu inteligența sa asimptomatică, Ciolacu “a avut senzația că Vadim trăiește și e președintele României”. Aceeași senzație a avut și Tăriceanu. Doar că nu erau senzații, ci halucinații. Faptul că o lege periculoasă a trecut ca-n brânză prin Cameră nu le-a trezit nicio senzație. Ci doar reflexe: Senatul a adoptat și el tot tacit (perseverare diabolicum!) legea UDMR privind oficializarea limbii maghiare în localitățile cu 20% etnici minoritari – lege care primise aviz pozitiv în comisia condusă de marele peltic politic S. Nicolae. De, fiecare cu alt Orban. UDMR și PSD cu Viktor Orban, PNL cu Ludovic Orban. Atacurile s-au desfășurat însă în limba română. T. Barna (UDMR) a acuzat “declarația comunistă a lui Iohannis” (deși regiunea autonomă maghiară era pe timpul PCR) iar Dan Barna (USR) a considerat că “președintele joacă o carte depășită, a naționalismului”. Dar cartea separatismului nu e naționalistă? Ambii Barna o iau razna. Sigur că Iohannis trebuia să se exprime mai diplomatic – dar exista riscul ca UDMR, PSD și Viktor Orban (care tot dă târcoale prin Ardeal încercându-i ușile) să nu înțeleagă. Așa că a vorbit pe limba lor. Se știe că Iohannis e poliglot.

Până și Dăncilă a cerut demisia lui Ciolacu din pricina legii autonomiei unde “ori nu și-a făcut treaba, ori a închis ochii”. Dar a deschis gura: ”nimeni nu ia în serios legea autonomiei”. În acest caz, Ciolacu e nimeni. Alfred Simonis (PSD) a susținut și el că afirmațiile lui Iohannis “sunt mincinoase”. Iar adevărul e că lângă poza lui Simonis, Antena 3 a scris cu majuscule: ”rect prin telefon”. Gura păcătosului. Deloc relaxat deși are ieșiri zilnice, Iohannis a lăudat guvernul care “după ani și ani de guvernari pesediste a trebuit să facă față epidemiei cu rezervele goale, cu vistieria goală” (nuditate fără conotații sexuale) dar “a reușit”. Vedem la sfârșit. Acum cică după starea de urgență ar urma starea de alertă. Apoi starea de agitație, starea de lehamite (poate și starea de ebrietate), pe urmă starea de secetă – și uite-așa ne apropiem de “noua normalitate”. Sincer, era mult mai bună cea veche. Dar fuse și se duse. Bonjour, lume ciudată. Mai suna-vei, dulce corn, pentru dânsa vreodată?

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22