Relaxare mascată

Hai că nici nu mai știm în ce stare ne aflăm. Și nici de ce suntem în stare când dăm de relaxare – deși ni s-a spus să purtăm mască în continuare căci virusul e în tot și în toate.

Tia Serbanescu 19.05.2020

De același autor

El conduce lumea la ora actuală. Iohannis a zis însă că ne-am comportat responsabil pe durata stării de urgență: „Așa arată o națiune puternică și unită”. Aș, era o mască. Uite, în weekend am avut o stare de alertă periculos de relaxată (fără legi, fără amenzi, fără măști dar cu petreceri și îmbulzeli) întrucât guvernul a fost incapabil să depună la timp legea alertei pe care PSD și faliții săi au votat-o cu „celeritate” și cu cecitate. Pe scurt, au sporit relaxările, dar au impus restricții guvernului interzicându-i să mai facă destituiri și numiri. Motivul a fost prezentat de Tăriceanu: „Legea făcea o epurare politică amplă a întregului aparat administrativ” pentru ca PNL să-și pună rudele și prietenii la aparat. Așa e. Dar ce-o fi vrând și Tăriceanu? Ca aparatul să fie numai al rudelor și amicilor PSD?

În parlament lupta a fost scurtă. Troica relaxaților Ponta-Ciolacu-Tăriceanu i-a sucit gâtul guvernului: „Prevederile PSD fac imposibilă apărarea sănătății oamenilor” s-a văitat Orban – care mai nou își salută colegii cu cotul (dându-și coate, adică) pentru a fenta virusul. Ciolacu a anunțat însă că după alertă vine omerta și dărâmă guvernul. Nu mai suporta: cică a leșinat de supărare auzind acuzațiile lui Iohannis la adresa PSD. Dar ce sensibil e! Cum de vâna animale având atâta sensibilitate? Vorba poetului: împușc și plâng. Asta-i o comorbiditate periculoasă în timp de contaminare: partidele „contact” ale PSD (inclusiv PNL) manifestă aceleași simptome. Și PNL a încercat să forțeze intrarea în vigoare a legii alertei sărind peste termenul prevăzut de Constituție. Argumentul PNL: astfel de amendamente s-au mai folosit. „Dacă au mai fost cazuri, rușine nouă” a recunoscut Romașcanu (PSD). În schimb, UDMR s-a simțit lezată: „Vreți să vă fim complici la încălcarea Constituției?”. Ferească sfântul! Cum să încalce UDMR Constituția? Poate doar cu autonomia Ținutului Secuiesc și numai cu complicitatea PSD. Altfel se victimizează rapid căci e slabă de Constituție. Liberalul Fenechiu a calmat spiritele: „Întotdeauna guvernul Orban a identificat soluțiile”. Absolut! Spre exemplu, în Consiliul Consultativ pentru Fonduri Europene a fost identificat Cumpănașu, cel căruia i s-au răsturnat mințile la Caracal. La spitalul din Piatra Neamț (alocat COVID) a fost identificat un patron de pompe funebre (cinică opțiune!) iar la complexul energetic Oltenia, un specialist în nutriție și somn. Dormi în pace, partidul manager te face. Cîțu ne-a anunțat însă că guvernul „face lucruri nemaipomenite” iar Ciolacu l-a contrazis: „Și noi PSDiștii mai mințim dar cifrele nu mint”. Ei, cea mai bună minciună e cu cifrele în mână. Se cheamă statistică.

Cu ochii pe cifrele contaminărilor, Arafat nu e deloc încântat de perspectiva relaxării: „Deschiderea mallurilor și a teraselor e un risc major; vrem să ne-necăm la mal?”. Poate la mall. Sau în Piața Victoriei unde vreo 200 de inși au protestat (fără mască, fără distanță dar cu pupici) față de restricții susținând că virusul e inofensiv iar pandemia e o diversiune. Adică diversiunea omoară oamenii, nu pandemia. O lume-ntreagă înțelegea, ei nu au înțeles. Parcă-s chinezi. Diversiunea diversiunilor: să pretinzi că realitatea e o diversiune. Ce-nseamnă să dai masca jos! Ți se vede Sputnik-ul. Mai mare rușinea. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22