Solidari, solitari

Niciodată primăvara nu fu mai pernicioasă. Oriunde te uiți vezi marele COVID chinezesc întins peste lume, panică, restricții, nervi, declarații înspăimântate. Pe bună dreptate.

Tia Serbanescu 23.03.2020

De același autor

Donald Trump pretinde că pandemia “ar putea dura până în august”. Aș! Nimeni nu știe cât va dura iar oamenii încearcă zadarnic să fugă de ea căci oriunde s-ar duce virusul le-o ia înainte. În Italia cel puțin e prăpăd. La vita e bella doar la Cinemateca. Iar noi suntem cu trei săptămâni în urma Italiei, susține Al. Rafila. De fapt suntem cu trei decenii în urma Italiei. Asta ar trebui să ne ajute. Ne-ar veni rândul în 2050, în caz că virusul ar respecta vreo ierarhie.

Starea de urgență i-a dat puteri sporite ministrului de interne Marcel Vela. Așadar, la vita e Vela: ”păstrați distanța de 1,5m față de persoanele întâlnite”. Dacă aveți suspiciuni întemeiate păstrați aceeași distanță și față de propria persoană. Având în vedere urgența, Iohannis a ținut videoconferințe cu guvernul, cu prefecții și a transmis mesaje către popor încă de la prima oră (adică la amiază căci deviza sa este Festina Lente) asigurându-ne că “suntem români încercați, să fim solidari și împreună vom depăși această situație”. Deocamdată lumea e cam depășită de situație. Și că dânsa suntem noi. ”Suntem defazați, luăm măsuri slabe, suntem în întârziere cu două luni” – a avertizat Băsescu, specialist în crize. Păi vreo două luni am fost ocupați cu dărămârea guvernului și cu “țopăiala” anticipatelor. Cum economia stă acasă (fabrici și companii închise, restaurante închise etc), dar corupția circulă (teste falsificate, speculă cu măști), iar inconștiența bântuie (indivizi fugiți din carantină, petreceri cu sute de persoane) guvernul a luat măsuri pentru ca economia să nu piară în pandemie. Va plăti șomajul tehnic (75% din salariul mediu), a majorat garanția creditelor pentru IMM-uri, va plăti cheltuielile cu carantina, a mărit pedepsele pentru cine nu respectă izolarea. Cam puțin. Se așteaptă și altele.

Ședința de guvern a durat 10 ore – deși lucrurile acestea puteau fi stabilite în 2-3 ore. Vorbă lungă, săracia omului. Mai ales că perfidul COVID ne-a atacat după ce Dăncilă (cu virușii ei Orlando și Vâlcov) lăsase o gaură de câteva miliarde. Asta e. COVID după Dăncilă: o țară scoasă din priză.

Cel mai avid dintre profitorii politici ai COVID e Ponta: ”lumea ne-a votat în 2012 fiindcă am scos țara din criză”. Minciună sfruntată! Când a venit Ponta premier în primăvara lui 2012 țara fusese scoasă din criză și era pe creștere economică. Iar Ponta a băgat-o imediat în criză politică suspendând președintele, schimbând șefii Parlamentului, preluând instituții și băgând CE în sperieți. De unde se vede că pandemia sporește mitomania.

Dar oricât de lent s-ar mișca Orban e mult mai rapid decât omologul său britanic Boris Johnson care de-abia acum a recomandat “evitarea locurilor aglomerate”. Johnson a ieșit cam buimăcit din UE. Nu știe încă să pășească fără antemergător. Sunt însă și politicieni care țin pasul: deputatul PNL, Mihai Culeafă și-a donat salariul spitalului județean Ilfov. Culeafă e acum Fărăleafă. Dar Cusuflet. Iar de ai inimă și minte, ascultă chemarea naturii: stai acasă. Căci lumea începe să facă exerciții de solidaritate – în singurătate. Și cu sobrietate: Iohannis ne-a recomandat “să nu dăm mâna, să nu ne îmbrățișăm, să nu ne sărutăm” la întâlniri. De adăugat: nu vă pălmuiți, nu vă îmbrânciți, nu vă mai loviți. Sănătatea înainte de toate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22