Aur de Kiev

Redactia | 25.02.2002

Pe aceeași temă

(inregistrare video)

Olga Korbut e o femeie tare. Nimic gales, doar putere si realism. Korbut a trecut prin scoala vietii cu dintii stransi si privirea plecata. Pe la 14 ani a incaput pe mana unui antrenor care a pus-o la munca. Fata la barna, paralele, sol, trambulina si la pat. Dupa ce a fost violata (nu chiar la pat, ci) in vestiar, Olga a invatat ca asa e lumea daca vrei sa ajungi campioana. Trebuie sa il lasi pe antrenor sa faca ce vrea. Trebuie sa te supui si sa astepti sa vina clipa ta. Pana atunci rabzi. Doar esti copil. Si trebuie sa ramai copil pana la adanci batraneti.

Olga a luat tot ce i-a fost pus in fata alaturi de un pahar cu apa. Asa se face ca n-a avut ciclu pana la 20 de ani. Imediat dupa "nefericitul" eveniment, antrenorul a pus-o sa fumeze pe rupte, ca sa nu se ingrase. Dar Olga a devenit campioana olimpica, mondiala si europeana. A aparut in toate ziarele lumii, a fost purtata pe la toate receptiile celor mari si tari si a avut chiar onoarea sa imparta patul cu mai marii pe ramura sportiva sovietica si cu acei miliardari straini pe care Uniunea Sovietica voia sa si-i faca prieteni. Apoi a reusit sa plece. Prin 1990 sau 1991, dupa o casatorie ratata si o faima tot mai muscata de indiferenta, Olga a plecat in America. Acolo s-a pus cu stiinta gimnasticii si a vietii pe niste copilite care voiau sa devina campioane.

Le-a mai dat cate o palma, le-a vorbit murdar, le-a luat peste picior si a fost concediata. Insa a ramas femeie maritata cu bani, intr-o casa uriasa pe langa Atlanta si a continuat sa primeasca echipe de televiziune cu multe camere si reflectoare. America n-o uitase, ba chiar nu avea chef sa ia in seama incidentul cu fetitele luate la rindea la "Scoala de gimnastica Olga Korbut".

Intre timp, Olga a devenit o femeie tare (asa cum, de buna seama, ati aflat la inceputul acestui articol). E blonda plastic, tunsa scurt, cu ochelari fumurii care arunca si mai bine in ochi desenul siret al buzelor. Vorbeste bine englezeste, dar are tot timpul in voce un fel de ranjet siret invatat in vestiarele de la Kiev. In vitrinele din holul vilei sunt insirate medaliile olimpice.

Intr-o dimineata, acum vreo doua saptamani, Olga s-a sculat hotarata, a zambit la ceva ce stia numai ea in capul ei batut de la 14 ani de palme de antrenor. A dat un telefon-doua, si-a baut cafeaua, a coborat in garaj si a urcat in masina de toata ziua (nu in masina de seara).

Olga a condus vreo 10 minute pana la cel mai apropiat mall. A intrat intr-un supermarket si a luat un carucior. Camerele video filmeaza tot ce misca in magazin, dar Olga a fost toata viata filmata si nu se mai teme de camere. La iesire a fost oprita de politie, cautata in geanta si arestata pentru furt din magazin.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22