Cinci premiere și o conferință. Matei Vișniec, despre teatru și jurnalism, pe 17 ianuarie

Silvia Simion | 11.01.2016

2016-01-17

Pe aceeași temă

 

Cinci noi premiere şi alte două recent ieşite la rampă sunt anunțate de Teatrul Național București la acest început de an, pe lângă conferinţe, expoziţii, teatru contemporan, românesc şi internaţional, cunoscute nume ale regiei, spectacole pentru toate vârstele - cu actori din toate generaţiile şi, în mod special cu o pleiadă de foarte tineri actori.

Cea dintâi premieră a anului va avea loc pe scena Sălii Studio, cu piesa lui Matei Vişniec, ”Recviem”, o parabolă plină de haz şi ironie. Sau, mai precis, cum apreciază însuşi autorul, "Recviem este ... un hohot de râs şi de plâns, întrucât istoria suferinţei omeneşti se împleteşte strâns şi cu absurdul, şi cu grotescul şi chiar cu prostia", conform site-ului oficial al Teatrului, tnb.ro

Alexandru Dabija, regizorul spectacolului, aduce în scenă o parabolă despre viaţă şi moarte, iscată de ororile războiului, cu lumea de dincolo, populată de morţii patriei, morţi demni sau nedemni, dar cu toţii marcaţi de aceleaşi răni din viaţă... O distribuţie cu peste 20 de actori, majoritatea foarte tineri, alături de nume cunoscute ale Naţionalului bucureştean: Marius Rizea, Gavril Pătru, Ioan Andrei Ionescu, Afrodita Androne, Mihai Calotă.

Matei Vişniec va deschide şi seria de conferinţe ale anului 2016 la TNB, duminică 17 ianuarie, ora 11.00, la Sala Atelier, cu tema Teatru şi jurnalism.

 

La Sala Pictura va avea loc, în următoarea perioadă, premiera ”O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, după un roman de Mark Haddon, adaptare de Simon Stephens, în regia lui Bobi Pricop. Un spectacol sensibil și captivant despre inocența pierdută, alienare, limitele comunicării, nevrozele zilelor noastre și oameni rătăciți printre cuvinte, în care personajele (în ordinea autorului) vor fi interpretate de: Ciprian Nicula, Emilian Oprea, Carmen Ungureanu, Ana Ciontea, Rodica Ionescu.

La Sala Atelier, va avea loc premiera spectacolului ”Lut (Klei, 2002)”, cel mai cunoscut text al autoarei olandeze Marijke Schermer care a scris peste 10 piese de teatru și două romane, distinsă, în 2009, cu Premiul pentru Literatură „Charlotte Kohler”. O dramă încărcată de melancolii nordice, iubiri spulberate și idealuri pierdute. O piesă despre dureroasa despărțire de trecut, cu personaje bogat construite, conflicte puternice și un deznodământ neașteptat, brutal, care însă, paradoxal, aduce liniștea. O distribuție remarcabilă, având-o în prim plan pe Irina Movilă, căreia i se alătură Mircea Rusu, Claudiu Istodor, Natalia Călin și Cristina Constantinescu. Şi, la prima lui întâlnire cu Naţionalul bucureştean, regizorul Vlad Massaci, în tandem artistic cu scenograful Andu Dumitrescu.

Alte două premiere vor avea loc la Sala Mică, unde, Programul 9G la TNB continuă în aceasta stagiune cu ”(D)efectul Placebo”, un proiect coordonat artistic de Ștefan Lupu, și Beckett coupe în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu.

Între cele mai recente premiere TNB, care se joacă la Sala Mare, Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare, în regia lui Petrică Ionescu, a avut deja prima întâlnire din acest an cu publicul, iar spectacolul-concert regizat de Ion Caramitru, Magic Naţional, care a ridicat Sala Mare în picioare la final de decembrie, revine pe afiş – în 17 şi 23 ianuarie, de la ora 19.30.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22