Pe aceeași temă
Din 16 ianuarie, reţeaua de librării a Editurii Humanitas distribuie seria Conferinţelor Teatrului Naţional Bucureşti iniţiate în anul 2006. Înregistrate pe film şi transpuse pe suport electronic de organizatorii acestor matinee duminicale de la Sala Atelier, intrate în conştiinţa publică ca o reluare a bunei tradiţii interbelice, într-o manieră consonantă unor vremuri ce-şi caută încă reperele, fiecare întâlnire vizează un public ţintă deschis dialogului aplicat. Chiar dacă nu întotdeauna biletele au fost epuizate – surprinzător, la conferinţa regretatului Alexandru Tocilescu, regizor remarcabil dedicat, cu predilecţie accesului spre publicul larg, puteai număra pe degete colaboratorii fideli, nemaivorbind de admiratorii săi necondiţionaţi ce i-au dedicat închinat apoi valuri de ferpare encomiastice -, poate pentru că exista alternativa apariţiilor DVD. Cine a pierdut în contactul viu, nemijlocit sau prelucrat cu un om de teatru, vorbind de-abia unei treimi din scaunele ocupate în dimineaţa premierei ultimului spectacol montat la Teatrul Metropolis, se va consola astfel cu o frumoasă reproducere, aflată în faza de pregătire.
Iniţiativa directorului Teatrului Naţional Bucureşti, actorul Ion Caramitru, preşedinte al UNITER, de a conserva memoria unor evenimente unicat îşi arată roadele. Dintre cele 50 de conferinţe susţinute până acum de personalităţi reprezentative ale culturii contemporane şi transpuse pe DVD, parte în pregătire, TNB, care deţine în exclusivitate drepturile de autor, anunţă că se găseşte deja în librăriile Humanitas din ţară o importantă colecţie, tezaurizând prelegerile susţinute de Neagu Djuvara, Ana Blandiana, Ion Vianu, Andrei Pleşu, Herta Müller, Constantin Ticu Dumitrescu, Solomon Marcus, Teodor Baconschi, Adrian Vasilescu, Ion Caramitru, Dan C. Mihăilescu, Vladimir Tismăneanu, Lucia Hossu Longin, Mihai Răzvan Ungureanu, Radu Beligan, Horia-Roman Patapievici, Theodor Paleologu şi Cristian Bădiliţă. În lucru se află de asemenea conferinţa susţinută de Andrei Şerban la începutul anului trecut, eveniment care a atras publicul avizat, umplând sala până la refuz, amintindu-le celor ce frecventau Teatrul Bulandra sub directoratul lui Liviu Ciulei de mulţimea tinerilor bucuroşi să „prindă“ un loc în picioare, fără bilet, în spaţiul de la capătul rândurilor întotdeauna. Deşi de data aceasta, dacă a fost vorba de un spectacol, acesta a fost unul al inteligenţei bunului simţ, al dăruirii şi al gândirii creatoare deschise spre lumea din jur şi problematica vieţii, dialog în care întrebările s-au intersectat, completându-se într-o autentică comuniune spirituală.
Semnificaţia colaborării dintre TNB şi librăriile Humanitas nu e doar o productivă strategie de marketing în ideea difuzării profitabile a valorilor culturale – sigur, la fel de interesante ar fi fost informaţii privitor la tiraj, firma prestatoare/producătorul, cheltuieli etc., chestiuni rămase confidenţiale -, preţul unui DVD fiind de 25 de lei. Investiţia în acest program e, în principal, asumată de teatrul gazdă, subvenţionat de Ministerul Culturii şi pare-se de UNITER, prin statut de asociaţie nonprofit. Este şi motivul pentru care am încercat să obţinem date suplimentare faţă de cele oferite de comunicatul Teatrului Naţional, mai ales dacă la prima vedere poţi înţelege că toate conferinţele de până acum sunt puse la dispoziţia publicului. Sigur, aşa cum se vede şi aici, în strategia de piaţă aspectul publicitar are întâietate. Oricum, este de salutat colaborarea dintre cele două instituţii în beneficiul a ceea ce va marca, fără nici o îndoială, conştiinţa contemporană. Disponibile până nu demult doar la casa de bilete a TNB, prelegerile însoţite de discuţii cu publicul intră astfel într-un circuit structurat de lanţul de librării Humanitas, într-o prestigioasă afirmare a valorilor, pe deplin meritată.