”Maria, inima României”, un documentar despre Regina Maria. Interviu cu regizorul John Florescu

Redactia | 01.12.2018

În anul în care România sărbătorește 100 de ani de la Unire, regizorul John Florescu spune povestea călătoriei unei națiuni, văzută prin ochii și acțiunile dramatice ale celei mai ilustre femei a țării.

Pe aceeași temă

Documentarul Regina Maria, Inima României este realizat cu ajutorul a 14 arhive internaționale, a fost filmat în opt țări și prezintă recreări ale unor scene-cheie.

Este pentru prima data cand vocea Reginei va fi auzita in stare naturala dar si prima data cand telespectatorii vor putea vedea frontul românesc adus la viața prin colorizarea unor fotografii emblematice ale Primului Război Mondial.

Chiar în ziua în care România sărbătorește 100 de ani de la Unire, casa de producție Chainsaw Film Production lansează Regina Maria, Inima României - cel mai cuprinzător film realizat vreodată despre viața Reginei, o poveste spusă la scară internațională - de la Palatele Regale din România, la saloanele din Paris, New York, Kremlin până la Vestul Sălbatic american.

Românii vor vedea o Regină pe care o cunosc prea puțin - povestea unui conducător puternic, din care nu lipsesc pasiunea, independența, vanitatea, empatia, corectitudinea și suferința.

Născută ca prințesă a Marii Britanii, ea a devenit una din cele mai faimoase femei ale lumii și a reprezentat inima luptei pentru unitate și pentru crearea României Mari.

Povestea călătoriei istorice a națiunii este văzută prin ochii și acțiunile dramatice ale celei mai ilustre femei a țării, Regina Maria, care a scris totul într-o serie remarcabilă de peste 100 de jurnale, cărți și schițe - Maria își va spune povestea cu propriile sale cuvinte.

Proiectul Regina Maria, Inima României își propune să transforme percepția asupra celei mai faimoase femei a națiunii, spune autorul documentarului, care are o distribuție fără precedent de comentatori internaționali care să ajute la ecranizarea povestii: Margaret MacMillan (autoritatea mondială la Conferința de Pace de la Paris), Michael Beschloss (istoricul prezidențial al SUA), Prințesa Margareta a României (nepoata Reginei Maria), , descendentul regelui Ferdinand, prințul Karl Friedrich de Hohenzollern, fostul ministru de externe maghiar Geza Jeszensky, istoricul Neagu Djuvara.

Interviu cu regizorul John Florescu:

De ce un film despre Regina Maria? Ce anume v-a motivat în alegerea temei?

Regina Maria a fost una din cele mai cunoscute personalități ale lumii. Ziarul The New York Times a numit-o în anii 1920 'cea mai stralucită și memorabilă personalitate a Primului Război Mondial’. Revista Time i-a dedicat coperta. Hannah Pakula a notat în cartea sa, Ultima Romantică, că a fost efectiv 'ștearsă din carțile de istorie’. (comentariul a fost făcut în 1984)

Adevărul este că românii au o imagine destul de limitată despre ea, concentrată preponderent pe grija și suportul arătat armatei române în război, la Iași. În timp ce aceste informații sunt adevărate, ele oferă o imagine fragmentată. A fost unul dintre cei mai ambițioși și perseverenți lideri pe care i-a avut România și a fost un lider, fiind unul dintre sfătuitorii de încredere ai Regelui Ferdinand. Nu a fost perfectă, desigur - vanitoasă, imprevizibilă, orgolioasă - însă ea s-a îndrăgostit de această țară și a reușit să încline balanța la Conferința de Pace de la Paris, făcând posibilă România Mare.

A fost dificilă documentarea? În ce a constat?

Documentarea a fost realizată pe două fronturi. În primul rând pentru a o înțelege mai bine pe Regină și apoi pentru a înțelege culorile perioadei pentru a reda Primul Război Mondial în culori. Am înregistrat peste 30 de ore de materiale televizate, am strâns sute de pagini de cercetări originale și toate cărțile scrise despre ea. Am consultat 14 arhive și am filmat în 8 țări. Pentru a înțelege culorile folosite pentru colorizare am colaborat cu specialiști din New York, Paris și România. Ne-am uitat la uniforme, la toate schițele de care am făcut rost, am verificat povestirile din ziarele perioadei pentru detalii și jurnalele Reginei. Ne-am consultat cu comunități internaționale care fac recreări ale Primului Război Mondial și istorici precum Diana Matache (care a scris extensiv despre Regina Maria)

Am verificat cu departamentul de poliție din NYC și, de exemplu, cu Calea Ferată de Vest a Pacificului, pentru a obține detalii precum culoarea acoperișului trenului care a dus-o pe Regină pe coasta SUA în Portland, Oregon. Am verificat notițele pe care le-am găsit la Hannah Pakula, ale cărui cărți oferă cele mai detaliate descrieri de îmbrăcăminte. Am verificat autorizațiile acordate de autoritățile rormâne în legislație a "culorilor aprobate" pentru uniformele militare. Echipa noastră nu a fost întotdeauna de acord, așa că unele lucruri trebuiau clarificate si a fost necesară o cercetare mai profundă. O mare parte din uniformele românești au fost realizate cu materiale din afara României, pentru că în țară era lipsă de material. Nuanțele uniformelor nu erau mereu aceleași, parțial pentru că unele uniforme erau vechi și purtate, unele erau nespălate sau altele erau noi.

Ce aduce nou filmul Dvs față de ceea ce românii știu deja despre Regina Maria?

În general, aproape toate informațiile exceptând anii de razboi sunt noi. Până și rolul său ca sfătuitor al Regelui Ferdinand a fost minimizat - în mod deosebit informațiile despre intrarea României în război și despre "pacea abominabila", așa cum a numit—o Regina, care a fost semnată cu Germania aproape de sfârșitul războiului.

Regina Maria spune despre ea însăși că "eram un lider născut”, Contele Charles de St Aulari, ministrul francez în România, a declarat că “există un singur bărbat în Romania și acela este Regina”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22