Natie fara Nationala

Traian Ungureanu & Tru | 27.08.2002

Pe aceeași temă

Am ramas fara fotbal. Dinamo a alunecat, cu filozoful Cornel D. cu tot, in canal. Capacul fusese furat de o trupa nomada si bogata. Capitalisti ursari cu Rolex la glezna. Nationala se va bate tot mai greu cu echipe de prin departarile in care vietuieste camela (Uzbekistan) sau de prin tarile ce pot trece prin urechile acului (Luxemburg). Va veni curand ziua in care camela va trece prin urechile acului. Uzbekistanul se va califica, lasand Luxemburg pe locul doi. Romania va fi a treia, adica locul de unde incepe pustiul.

De ce toate acestea ?...

...intreaba - voce indignat-tremuranda, punctul 8 la vedere - cutare proeminenta a Societatii Civile.

Pentru ca natia a fost tradata...

...raspunde - cu voce grea si nota de intretinere in mana - cutare nimeni, plangand cu capul asezat pe treptele Casei Poporului. Din cauza unor disfunctionalitati in actul managerial si in gestionarea resurselor umane la cluburi... ...se aude, parca, dinspre Euxin. Sa ne plecam urechea. E liniste acum la mare. Neptun e azi un zeu inchis in sine. El tace. Nu vrea sa tulbure la mal. Filozofia oficiala curge fara opreliste. La sate n-a mai sapat nimeni un sant de scurgere si viitura matura locul. Orasele stau acasa si se uita la televizor sau citesc ziare. Si ele matura locul.

Care e, totusi, raspunsul?

Noi, romanii, vrem orice raspuns care nu raspunde. Asta e raspunsul. Ne-am pierdut fotbalul si nu vrem sa stim de ce. Ba ne-am pierdut chiar priceperea de a trai spre binele nostru. Ne-am pierdut vederea si nu vrem sa purtam ochelari.

Si ce nu vrem sa vedem?

Echipele de club nationale. Asta nu vrem sa vedem. Li se mai spune clanuri, neamuri, gasti, mafii sau chiar coruptie. Aici stau puterea si slabiciunea neamului romanesc. N-avem o Nationala, dar avem multe echipe de club nationale. Principalul nostru obicei de viata e cumetria. Neamul meu sa sporeasca si sa razbeasca. Aceasta lume n-are alta lege in afara acestui instinct de supravietuire cu raza locala. Traim adica intr-o lume stramta si orizontala. Nimic nu leaga omul de sus cu omul de jos. Tot ce se leaga tine laolalta clanuri, oameni de aceeasi teapa. Triburile se bat, dar nu se intalnesc. Nivelele se respecta. Cluburile nu ne vor lasa niciodata sa avem Nationala.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22